abea 27.03.07, 08:23 czy szczepicie i kiedy można ( czy jescze można ) i ile kosztuje ? I czy to jest to samo co meningokoko I przy okazji do poczytania miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,4016406.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magdalenas10 Re: Pneumokoki i meningokoki 27.03.07, 09:42 szczepimy napewno ale zanim corka pojdzie do przedszkola.a pojdzie gdzies w pazdzierniku za 1,5roku.moze nawet troszke pozniej.ja wtedy wracam do pracy wiec chyba najrozsądniej bedzie ją posłac do przedszkola.babcie pracujace jeszcze..A szczepic mozna zawsze.im dziecko starsze tym mniej dawek i tym taniej.niestety koszt szczepionek, bo to seria, p.pneumokokom dziecka 3 mies jak pytałam to 1200zł.nie wiem ile teraz by to kosztowało jak nasze dzieciaczki maja 10mies. Odpowiedz Link Zgłoś
umaleks Re: Pneumokoki i meningokoki 28.03.07, 07:56 to są dwie rózne grup wirusów i co do szczepienia to jest np priorix przeciw pneumokok. u mnie ok 312 zł jedna dawka. Czekam az mała za 2 msc. skończy rok i będę musiała jej podać 2 dawki. Przeciw meningokokom jest szczepionka Neis vac- C koszt. ok 127 zł 1 dawka tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
kropka1005 Re: Pneumokoki i meningokoki 28.03.07, 19:42 ja szczepię jutro prevenalem-340zł, szczepię już bo szykujenam się wyjazd w maju/zerwcu na dłużej do chin i się zabezpieczyć musimy.Teraz 1 dawka, za 6 tyg druga i po upływie pół roku 3 Odpowiedz Link Zgłoś
jaga241 Re: Pneumokoki i meningokoki 30.03.07, 21:31 A ja nie szczepię; pytałam wielu pediatrów i po pierwsze im więcej szczepień ma dziecko tym organizm mniej zdolny do wytwarzania przeciwciał a z meningokoków i tak pełno mutacji się "rodzi", po drugie to są nowe szczepionki i nikt nie wie ile z nich będzie pożytku a ile skutków ubocznych ... Tak więc daję mojemu dziecku szansę - niech się sama broni Odpowiedz Link Zgłoś
abea Re: Pneumokoki i meningokoki 03.04.07, 11:58 wiecie ja jestem takim dzieckiem które miało wirusowe zapalenie opon mózgowych na szczęście wyszłąm z tego bez szwanku ale 2 mc byłam w szpitalu . tak więc wiem że to jest bardzo realne . I pamiętam ze ta choroba doapdła mnie nagle i bez powodu. Miałam 5 lat. Dlatego myślę powaznie o szczepieniach a czy to uchroni to chyba tylko Pan Bóg wie najlepiej .... Odpowiedz Link Zgłoś
kropka1005 Re: Pneumokoki i meningokoki 03.04.07, 12:06 jeżeli zaszczepisz wiesz że zrobiłas wszytko...nie wybaczyłabym sobie do końca zycia gdyby coś tfu tfu.Akejazaszczepiłabym alę po ukończeniu roku-mniej dawek. Niestety z racji wyjazdu szczepiliśmy teraz i dla nas to fortuna... Odpowiedz Link Zgłoś