Dodaj do ulubionych

Pneumokoki i meningokoki

27.03.07, 08:23
czy szczepicie i kiedy można ( czy jescze można ) i ile kosztuje ? I czy to
jest to samo co meningokoko

I przy okazji do poczytania

miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,4016406.html
Obserwuj wątek
    • magdalenas10 Re: Pneumokoki i meningokoki 27.03.07, 09:42
      szczepimy napewno ale zanim corka pojdzie do przedszkola.a pojdzie gdzies w
      pazdzierniku za 1,5roku.moze nawet troszke pozniej.ja wtedy wracam do pracy
      wiec chyba najrozsądniej bedzie ją posłac do przedszkola.babcie pracujace
      jeszcze..A szczepic mozna zawsze.im dziecko starsze tym mniej dawek i tym
      taniej.niestety koszt szczepionek, bo to seria, p.pneumokokom dziecka 3 mies
      jak pytałam to 1200zł.nie wiem ile teraz by to kosztowało jak nasze dzieciaczki
      maja 10mies.
      • umaleks Re: Pneumokoki i meningokoki 28.03.07, 07:56
        to są dwie rózne grup wirusów i co do szczepienia to jest np priorix przeciw
        pneumokok. u mnie ok 312 zł jedna dawka. Czekam az mała za 2 msc. skończy rok i
        będę musiała jej podać 2 dawki. Przeciw meningokokom jest szczepionka Neis vac-
        C koszt. ok 127 zł 1 dawka tylko.
        • kropka1005 Re: Pneumokoki i meningokoki 28.03.07, 19:42
          ja szczepię jutro prevenalem-340zł, szczepię już bo szykujenam się wyjazd w
          maju/zerwcu na dłużej do chin i się zabezpieczyć musimy.Teraz 1 dawka, za 6 tyg
          druga i po upływie pół roku 3
    • jaga241 Re: Pneumokoki i meningokoki 30.03.07, 21:31
      A ja nie szczepię; pytałam wielu pediatrów i po pierwsze im więcej szczepień ma
      dziecko tym organizm mniej zdolny do wytwarzania przeciwciał a z meningokoków i
      tak pełno mutacji się "rodzi", po drugie to są nowe szczepionki i nikt nie wie
      ile z nich będzie pożytku a ile skutków ubocznych ...
      Tak więc daję mojemu dziecku szansę - niech się sama broni
      • abea Re: Pneumokoki i meningokoki 03.04.07, 11:58
        wiecie ja jestem takim dzieckiem które miało wirusowe zapalenie opon mózgowych
        na szczęście wyszłąm z tego bez szwanku ale 2 mc byłam w szpitalu . tak więc
        wiem że to jest bardzo realne . I pamiętam ze ta choroba doapdła mnie nagle i
        bez powodu. Miałam 5 lat. Dlatego myślę powaznie o szczepieniach a czy to
        uchroni to chyba tylko Pan Bóg wie najlepiej ....
        • kropka1005 Re: Pneumokoki i meningokoki 03.04.07, 12:06
          jeżeli zaszczepisz wiesz że zrobiłas wszytko...nie wybaczyłabym sobie do końca
          zycia gdyby coś tfu tfu.Akejazaszczepiłabym alę po ukończeniu roku-mniej dawek.
          Niestety z racji wyjazdu szczepiliśmy teraz i dla nas to fortuna...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka