01.05.08, 10:09
Czy dajecie już swoim maluchom np. zupę szczawiową i pieczarkową.
Obserwuj wątek
    • edytataraszkiewicz nie... 01.05.08, 11:39
      Nawet dorosli nie powinni jesc szczawiu za czesto...
      • aanna6 tak 01.05.08, 16:23
        daje wszyskie zupy( szczawiowej nie gotuje bo nie lubimy)
    • reninka72 Re: zupy 01.05.08, 19:09
      bede powtarzac jak pacierz: roczne dziecko moze jesc to samo co dorosli. jak
      ugotujesz szczawiowke dla reszty rodziny, nie ma powodu, zeby nie podzielic sie
      z dzieckiem. ja zup nie gotuje, to nie daje smile
    • roka76 Re: zupy 05.05.08, 00:22
      na dzialce teraz pelno szczawiu, wiec b.czesto jemy szczawiowke z
      jajem
      dzidka ja uwielbia!
      zawsze jadlam duzo szczawiowej, bo ponoc dobra dla alergikow, ale
      nie wiem czy to madrosc ludowa, czy cos w tym jest, ja tam lubie
      kazde zielsko i dzida tezsmile
      • eva24c Re: zupy 10.05.08, 13:43
        Ja nie daję zupy szczawiowej. "Szczaw - poza wartościami odżywczymi - zawiera
        szkodliwy dla zdrowia szczawian potasu, który wiąże się z wapniem, tworząc
        nierozpuszczalny związek nieprzyswajalny przez organizm. Osadza się w nerkach i
        drogach żółciowych przyczyniając się do powstawania kamieni. Nie powinny go jeść
        osoby cierpiące na kamienie nerkowe, reumatyzm, czy artretyzm. Szczaw zawiera:
        sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, fosfor, chlor, karoten, witaminę C,
        kwas szczawiowy.
        Potrawy z grzybów traktowane są jako ciężkostrawne. Należy jednak podkreślić,
        że ludzie reagują na potrawy z grzybów w sposób zróżnicowany. Jedni zjadają je
        ze smakiem w dużych ilościach, bez szkodliwych następstw, inni miewają
        zaburzenia gastryczne a czasem zdarzają się osoby uczulone na grzyby, które nie
        mogą ich nigdy spożywać. Potrawy grzybowe należy traktować raczej jako przysmak
        niż pożywienie. Pieczarka zawiera 2/3 białek strawnych i 1/3 niestrawnych."
        • eva24c Re: zupy 10.05.08, 13:46
          Zapomniałam dodać swojego zdania - wszystko jest dla ludzi (sama lubię
          szczawiówkę i pieczarki) jeśli jest używane z głową. Myślę że nie ma powodu by
          nie dać dziecku tych potraw raz na jakiś czas. Pozdrawiam
    • niuta_s Re: zupy 11.05.08, 15:08
      pieczarkowej nie, ale robię zupy z leśnych grzybów, np krem z borowików - ktory
      sama uwielbiam, z pieczarek robię sosy do mięs, ewentualnie risotto, które Basia
      i nie tylko ona uwielbia. co do szczawiu - nie znoszę, ale za to szpinak, pod
      każdą postacią, no i Basina chcąc nie chcąc zupy, i makarony z pastą szpinakową
      wcina,
      • ula_kanada niuta :) 28.05.08, 15:24
        Daj przepis na ten makaron ze szpinakiem oraz risotto.
        Dzieki, U.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka