pamam 15.05.09, 13:09 Witam, Poradźcie, jakiego zwierzaka kupić dziecku? Czy warto i czy to bezpieczne, tzn. więcej korzyści czy wad ma taki pomysł? Myślałam o króliku miniaturce.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
berciunia1 Re: Zwierzak domowy 15.05.09, 18:06 na takie zwierzątko moim zdaniem jest za wczesnie- synek mów np miał kilka razy stycznośc z chomikiem itp ale jest strasznie nie delikatny, nie rozumie ze krzywdzi dletego kupiliśmy mu rybkę do ręki jej nie weźmie- karmi sam ale ja podaję mu pokarm- hehe jak stał przy akwarium to sypał by bez końca ogląda ją sobie, codziennie przypomina o karmieniu itp. myslę ze na poczatek spoko- ja całe dziecinstwo miałam chomiki i myslę ze tez się zdecydujemy ale najwczesniej jak mały bedzie miał min 6 lat choć i tak uważam ze chyba to też za wczesnie- zobaczymy Odpowiedz Link Zgłoś
hanna26 Re: Zwierzak domowy 16.05.09, 00:44 Też uważam, że to za wcześnie, aby zwierzątko kupować "dziecku". Dla dziecka w tym wieku zwierzę będzie kolejną zabawką. Możesz oczywiście kupić zwierzę, ale wyłącznie sobie - i to ze świadomościa, że codziennie trzeba bardzo uważać, żeby dziecko nie zrobiło mu krzywdy. U nas niedawno była przez dwa tygodnie świnka morska (trochę podobna do królika miniaturki), którą koleżanka zostawiła na czas wyjazdu. Zwierzę wbrew pozorom niezywkle mądre i kontaktowe. Reagowała na imię, załatwiała się do tacki z piaskiem, przybiegała na wołanie. Normalnie u koleżanki mieszka sobie w wiklinowej chatce (takiej do przewozu kotów), wychodzi kiedy chce i lata po całym domu. Niestety, u nas trzeba było postawić jej chatkę wysoko na szafie i wypuszczać z niej zwierzątko jedynie pod moją i męża kontrolą. Inaczej zostałaby po prostu zamęczona. Odpowiedz Link Zgłoś
kasikk_29 Re: Zwierzak domowy 16.05.09, 10:20 też uważam, że zwierzak to nie zabawka i "dziecku" się go nie kupuje a na naukę odpowiedzialności za stworzenie jest za wcześnie myślę, że koło 7 r.ż. byłoby ok., ale tez trzeba byś przygotowanym na to, że będzie się zajmować tym zwierzakiem zamiast dziecka rybka na teraz będzie chyba najbardziej ok. Odpowiedz Link Zgłoś
bomba001 Re: Zwierzak domowy 16.05.09, 10:25 nie wiem, czy dla dziecka, zwierzeta u nas w domu po prostu sa- nie wyobrazam sobie wychowywania dzieci bez zwirzat. nawet w wypadku 7 latka czesc zajec przypadnie rodzicowi- no ale co z tego? moja wrzesniowka- uwielbia zwierzeta. karmi psa, przychodzi go glaskac, przypomina o zakupie przysmakow, chodzi ze mna i psem na spacery, chce trzymac smycz. matrwi sie, jak zwirzak chory- taka lekcja empatii. pomaga starszemu synkowi w karmieniu rybek- przy akwarium spedzaja godziny, szukajac nowych rybek, obserwujac ich obyczaje. z mniejszych zwierzatek polecam jednak tego chomika, moze jednak bardziej swinke morska (dlllugo zyje, bardzo sie przyzwyczaja do opiekunow) czy tez krolika. Odpowiedz Link Zgłoś
pamam Re: Zwierzak domowy 16.05.09, 20:49 Chyba kupimy jednak rybkę... na początek. Myśląć o zwierzaku dla dziecka nie mam złudzeń, że to ja będę za niego odpowiedzialna. Ale chciałabym zeby był ze względu na empatię czy sympatię jaką wzbudzałby w dziecku - jedynku. Jeszcze jedna mała istota w domu.... A po rybce może świnka morska. Odpowiedz Link Zgłoś
azbestowestringi Re: Zwierzak domowy 17.05.09, 17:42 moze chomika kup? jak zdechnie za 2-3 lata to nie bedzie takiej tragedii, jak smierc krolika za minimum 5 lat. dzieciaki sie swietnie rozwijaja przy zwierzakach, zdecydowanie jestem za. oczywiscie, ze to kolejny obowiazek dla ciebie ale to szybko w krew wchodzi Odpowiedz Link Zgłoś
baaasiiia Re: Zwierzak domowy 18.05.09, 23:01 U nas zwierzęta po prostu są - żadnego nie kupowaliśmy specjalnie dla Młodego. I uważam, że dzieci się lepiej wychowują ze zwierzakami. Mamy psa boksera, świnkę morską i rybki. Młody zajmuje się nimi na spółkę ze starszą siostrą i choć to siostra wykonuje za niego gro obowiązków, to jest z siebie baaaardzoooo dumny )))))) Jeżeli już wybierać wśród gryzoni, to polecałabym świnkę morską - bardziej kontaktowa, łatwiej można oswoić, reagują na głos itp. Odpowiedz Link Zgłoś