abiela 22.07.10, 14:09 Czy są tu mamy starszych dzieci? Mam wrażenie, że większość wątków odonosi się niemowlaków lub małych dzieci. Moja starsza ma 4 lata i 3/4 i stosuję AP od jej urodzenia. Aktualne problemy zupełnie nie przystają do tych, dotyczących malucha Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gobisha Re: Starsze dzieci 22.07.10, 15:26 Jestem mama 4-latki, widywalysmy sie na forum Wszystko o imionach oraz podczytywalam Cie gdzie indziej. AP stosujemy od narodzin pierworodnej nie opierajac sie na teorii, lecz wlasnej intuicji i odczytywaniu potrzeb dzieci. Gobisha, mama 4 latki i 10-miesieczniaka. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
e-dziunia Re: Starsze dzieci 22.07.10, 18:38 Mama 6-latki, nie wiem czy wychowuję zgodnie z AP, nie kierowałam się żadną ideologią czy filozofią, wychowuję intuicyjnie I zgadzam się z abielą - im dalej tym trudniej, o wieeeeele trudniej Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.t Re: Starsze dzieci 22.07.10, 19:25 dziewczyny, piszcie jak najwiecej!!!!! czucjie sie jak u siebie!!!! mam okolo roczniakow jest najwiecej, bo sciagnelam kumpele z dwoch rowiesniczych ) Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Starsze dzieci 22.07.10, 19:36 Gobisha pamietam Cię Ja mam wyżej wymienioną 4 i 3/4 - latkę i 8,5 miesięczniaka Ja już wtedy znałam AP i trochę na ten temat czytałam ale naturalnie intuicja stała na pierwszym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
anik801 Re: Starsze dzieci 22.07.10, 21:36 Moja córka skończy w grudniu 7 lat.Jak ją urodziłam w ogóle o czymś takim jak AP nie słyszałam Nie miałam pojęcia o istnieniu chusty Jednak mój instynkt "kazał" mi reagować natychmiastowo na jej potrzeby.Córka nigdy nie była zostawiana na "wypłakanie się",nie była zapychaa smoczkiem,gdy marudziła,była bardzo dużo noszona i spała długo z nami.Ogólnie miałam bzika na jej punkcie Teraz mam trochę mniejszego,bo to już pannica-na ręce nie wezmę,bo za dużo waży,śpi już sama.No,ale tulimy się,buziakujemy i wyznajemy sobie miłość każdego dniaNa pewno problemy są inne.Mojego 3 miesięcznego syna biorę i zawijam w chustę i to jest recepta na jego "problemy". Z 7 latką już tak łatwo nie jestCzasem zdarzy mi się podnieść na nią głos,ale ona jakoś specjalnie nie przywiązuje do tego wagi.Ona dużą wagę przykłada do tego co mówię,dlatego muszę uważać by nie zranić jej uczuć.Klapsów nie stosujemy,więc gdy powiem "no chyba dam ci w tyłek"to jakbym mówiła "ładną dziś mamy pogodę" sama nie wiem po co mówię,chyba tak sobie Odpowiedz Link Zgłoś
basiak36 Re: Starsze dzieci 22.07.10, 23:32 Mam 7.5 latka. Rok karmiony piersia, troche uczony pseudo samodzielnego spania do czasu kiedy pojelismy ze dziecko jednak ma prawo potrzebowac rodzcow w nocy i od 2.5 roku zycia do 5 lat spal z nami, tak od 3 w nocy do nas przychodzil Odpowiedz Link Zgłoś
asik_w Re: Starsze dzieci 23.07.10, 08:13 Mam 6 latka, strasznie żałuję ze wtedy nie znałam chusty, Kamilek jest po trudnej ciązy, ciężkim porodzie, niedotlenieniu...gdybym go nosiła w chuście to pewnie problemów ruchowych by nie było ale karmiony piersią 14 miesięcy, na szczescie po cc problemów nie miałam z karmieniem, spał ze mną do 3 roku życia, noszony na rękach, tulony. Nie znałam pojęcia AP ale intuicja robiła swoje Odpowiedz Link Zgłoś
espionka Re: Starsze dzieci 23.07.10, 12:15 ja jestem mamą słodziaka niemowlaka ale chciałabym, że by już był duży jak mój pierwszy syn- 9 latek Odpowiedz Link Zgłoś
szymama Re: Starsze dzieci 28.07.10, 00:10 ja jestem mama 8,5 letniego synka. Na szczescie przy nim mialam pojecie co to nosidlo ergonomiczne i nosilam bez przerwy do chyba 2 rz. Mlody wyprowadzil sie z naszego lozka w momencie skonczenia 7 rz i byla to tylko i wylacznie jego decyzja. Dzis juz nie jest takim pieszczuchem, ale jest najfajniejszym synkiem na swiecie. Zawsze mu mowie, ze jest najfajniejszym synkiem jakiego mam ( a mam jeszcze corke, ktorej mowie, ze jest najfajniejsza corka jaka mam ). Mlody jest bardzo inteligentnym dzieckiem, jednym z najlepszych uczniow w szkole, objetym programem dla dzieci uzdolnionych i utalentowanych. Nie wiem, czy dlatego, ze byl wychowywany tak jak byl ( i jest dalej) czy ten typ tak po prostu ma. Jest bardzo samodzielny, umie bronic swojego zdania, pyskuje oczywiscie, ale tego pyskateo pyszczka kocham najbardziej na swiecie ( i jeszcze jednego, ktory jeszcze nie pyskuje). Pozdrawiam goraco mamy starszakow. Odpowiedz Link Zgłoś
dagis.1 Re: Starsze dzieci 30.07.10, 19:04 ja mam duza starszaczke - 9 lat nie znalam pojecia AP bardzo dlugo, w zasadzie dopiero kiedy urodzila sie moja sredniaczka odkrylam ze dzialam zgodnie z duchem AP Odpowiedz Link Zgłoś
slomka1986 Re: Starsze dzieci 21.08.10, 00:43 Cześć,ja jestem mamą starszego dziecka. Do tego jest dziecko trudne. Kochane, ale trochę zgubiliśmy kontakt.. Długo szukałam sposobu jak sobie z Krzysiem poradzić aż w końcu trafiłam na stronę firmy, która zajmuje się między innym organizowanie czasu na wczasach rodzicom i ich dzieciom. To był strzał w 10! Bawiliśmy się fantastycznie i pierwszy raz od niepamiętnych czasów byłam na wakacjach bez krzyków, fochów i wiecznego malkontenctwa. Wzięliśmy udział w grze, która polegała na poszukiwaniu skarbów. Dostaliśmy mapy, jakieś zagadki, szyfry rebusy.. cośmy sie najeździli i naszukali to nasze! Ale było warto. Naprawdę polecam takie zabawy wszystkim rodzicom, którzy mają podobny problem. Fajne było tez to, że zagadki były tak zrobione, że mój 10letni syn dawał z nimi radę.. czasem lepiej niż my z mężem. Przyznaję, że wszyscy musieliśmy wytężać mózg. Miejsce wakacji podobno może być dowolne, oni się dostosowują. Krzyś zaczął się interesować poszukiwaniem skarbów.. I teraz tak planujemy zrobić mu jeszcze jedną niespodziankę tym razem taką weekendową. Jeśli ktoś chciałby skorzystać.. to firma nazywa się Jazon Odpowiedz Link Zgłoś