Dodaj do ulubionych

Odstawienie

11.08.11, 17:43
Witajcie drogie mamy. Karmie synka juz 13 miesiac i szczerze powiem chcialabym przestac. Mlody jest tylkowo cyckowy, wychowany bez znajomosci smoczka i butelki. Od razu zaczal jesc kaszki z lyzeczki i pic z kubka niekapka. Niestety noce bywaja straszne, spi ze mna, mlody domaga sie piersi co godzine albo i czesciej. Ja jestem wiecznie niewyspana i zmeczona. Jak sie zabrac za odstawienie?
Obserwuj wątek
    • jul-kaa Re: Odstawienie 11.08.11, 18:14
      Ja uważam, że to kiepski moment na odstawienie, więc nie pomogę.
    • agnen Re: Odstawienie 12.08.11, 23:26
      TAki wiek. Odstawianie w dzień powinno być w tej chwili jeszcze dość proste. Po prostu zajmujesz dziecko czymś innym. W nocy możesz przedlużać czas od pobudki do złapania cyca, przytulać pleckami do siebie, troche na leżąco kołysać itp, mozesz też wyprowadzić się z łóżka i niech młody jakiś czas śpi tylko z tatą.
      Pomyśl jeszcze raz czy na pewno chcesz go odstawiać. Młody jeszcze ciągle potrzebuje Twojego mleka, więc pewnie będziesz musiała jakieś modyfikowane wprowadzić.
      Jeśli czujesz że naprawdę masz już tego dość to odstaw, ale namawiam do przemyślenia sprawy jeszcze raz (tak do tych drugich urodzin naprawdę warto karmić, później oczywiście też, ale dwa lata to dla mnie takie minimum)
      • mama.rozy Re: Odstawienie 15.08.11, 09:14
        pamiętam ten kryzys-przechodziłam z dwójką...
        w dzień to już były sporadyczne karmienia i od skracania tychże bym zaczęła.jak pisała agnen,najłatwiej i w miarę bezboleśnie.
        noce faktycznie są ciężkie-ja moim dawałam wtedy na noc do ręki niekapek,spali sobie z nim i naprawdę musieli mnie potrzebowac,żeby się przyssac.spali ze mną,ale i z kubkiem.powoli te karmienia nocne się wyciszały,aż w 17,18 miesiącu po prostu się nie budzili na karmienie.spali nadal ze mną(nami),ale to juz było lajtowo bez karmieniawink
        • kas74 Re: Odstawienie 24.08.11, 23:00
          hej,na początek odstaw dzienne karmienie,a jak Ci się piersi uspokoją, zrezygnuj z wieczornego i nocnego.Ja też ostawiłam w 13 miesiącu i odbyło się bezboleśnie.Po prost wieczorem zamiast piersi dostał kaszkę - łyżeczką,bo też nie zna smoczka i butelki, w nocy nie domagał się piersi tylko przytulenia.Co dziwne bo noc wcześniej gdy jeszcze karmiłam piersią przystawiał się do piersi także w nocy.Co bardzo ważne-w dniu kiedy odstawiałam od piersi mówiłam o tym Synkowi,wyjaśniałam wszystko.Piersi całkowicie uspokoiły się po ok 2 tyg.w międzyczasie masowałam aby nie robiły się gruby i okładałam sobie schłodzoną w lodówce pieluszką.Junior nadal (minęły 3 tyg) bez problemu zasypia po kaszce i przesypia noce,a wcześniej tak jak u Ciebie co chwila dostawiał się do piersi.
          powodzenia smile
    • fasolka3 Re: Odstawienie 27.08.11, 18:43
      Moja corka ma 18 miesiecy i nadal budzi mnie co 2 godziny i domaga sie mleka. O dziwo nie jestem zmeczona, chyba juz sie przyzyczailam. To moje 3 dziecko, wiec skala tolerancji rosniie. Moj pierwszy syn cale noce przesypial dopiero w wieku 2,5 roku. Choc nie karmilam gp piersia i tak sie budzil, wiec moze Ci sie zdarzyc, ze mimo odstawienia od piersi syn Ci spokoju w nocy nie da.

FFF
    • pinkdot Re: Odstawienie 01.09.11, 12:02
      A jak je w dzień młodzian? Mój w tym wieku przychodził do mnie na cycka koło 3 w nocy i spał do rana ze mną, podjadając jeszcze nad ranem. Tyle, że w dzień wcinał aż miło, więc to jedne karmienie nocne mu wystarczało chyba. Potem z czasem przestał się budzić w nocy, przestał prosić o pierś w dzień i sam się odstawił w wieku 22 miesięcy. Ja bym przeczekała, nie odstawiała na siłę.
      • pinkdot Re: Odstawienie 01.09.11, 12:03
        > inał aż miło, więc to jedne
        oczywiście jednosmile
        • espionka Re: Odstawienie 06.09.11, 22:41
          mój syn sam przestał ssać w 15 miesiącu,ma 2 lata ale nadal lgnie do piersi nawet w nocy. Nie zapomniał, nie ssie ale za to wykręca rękami na co oczywiście nie pozwalam ale czas nam mija na niepozwalaniu zamiast na spaniu
          • pinkdot Re: Odstawienie 07.09.11, 09:44
            U nas plusem było to, że bezboleśnie przeniosłam Jacka do swojego pokoju jak skończył 12 miesięcy. Rok jeszcze przyłaził do nas na cycka w nocy, po odstawieniu się zaczął przesypiać całe noce u siebie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka