Dodaj do ulubionych

przedszkola

IP: *.* 10.10.01, 21:08
Potrzebuję listy przedszkoli na Ursynowie, najchętniej prywatnych, wiem też, że są świetlice, które de facto prowadzą przedszkola.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: przedszkola IP: *.* 11.10.01, 21:20
      szybciutko i baaardzo konkretnie:przedszkola niepubliczne na Ursynowie:ul.Meander ,tel.6482595ul.Dybowskiego3m.1 ,tel.6412328ul.Okaryny 3b m.13 ,tel.6444730ul.Hawajska 3m.45 ,tel.6431672ul.Grzegorzewskiej 6m.24 6413752 (polecane przez sąsiadkę )ul.Dunikowskiego 4 ,tel.6446632 (tu chodzi moja Sara )ul.Rybałtów "Magia" tel.6488688ul.Polnej Róży 1m.901 tel.6489112to wynik moich zeszłorocznych poszukiwań , możliwe więc ,że coś się zmieniło , dla upewnienia się możesz zadzwonić do Wydzału Edukacji tel.6492680 wew.287powodzenia Bea
      • Gość: guest Re: przedszkola IP: *.* 30.10.01, 11:21
        Dziękuję za odpowiedź w sprawie przedszkoli. Mam tę samą listę którą otrzymałam z UG Wydz. Edukacji w marcu. Zrobiłam w międzyczasie rundę po ww. przedszkolach. Oto moje uwagi lub opinie innych mam, z którymi rozmawiałam. Podkreślam, że to są obserwacje z krótkich wizyt i opinnnie innych osób niezweryfikowane. Działo się to w ciągu jednego dnia, więc hronologicznie.1. Świetlicę „Magia” na Rybałtów znam. Większość rodziców ją chwali. Jest najdroższa z wyżej/nizej podanych. Zaletą jest to, że w razie nagłych przypadków dziecko może pozostać do 20.00. Jednak nie jest to przedszkole. Nie ma tam leżakowania (fizycznie nie ma leżaków, ani miejsca), obiady są dowożone, grupa dzieci ok. 10 jest w różnym wieku od 2 do 6 lat. Nie wzbudziła to miejsce we mnie wielkiego zaufania ale sprawiedliwie podkreślam, ze mamy z którymi rozmawiałam były zadowolone. Ponadto według zapewnienia pani dyrektor dzieci tu nie płaczą, bo jest to tak mała grupa, ze jest indywidualne podejście do dziecka.2. P. Na Okaryny - można o nim zapomieć, żadnych szans na zapisanie dziecka, zapisy 3 lata na przód, pierwszeństwo ma rodzeństwo. Pani dyrektor sprawiła na mnie bardzo dobre wrażenie, a nie jest latwo we mnie wzbudzić zaufanie. Emanowało z niej ciepło i cechuje ją odpowiedzialność i kompetencja. Kładzie nacisk też na intelektualny rozwój dziecka w przedszkolu, uczestnictwo w różnego rodzaju konkursach, koncertach. Mama, którą spotkałam w przedszkolu była b. zadowolona z niego. Pani dyrektor zarekomendowała mi przedszkole przy Dybowskiego oraz dowiedziałam się od niej, że na Kabaty przeprowadzają się siostry Niepokalanki z Idzikkowskiego.3. Wizyta na Idzikowskiego oraz pkt 10 niżej – Many i opiekunki, które spotkałam wszystkie były bardzo zadowolone z przedszkola. Z rozmów przekonałam się, ze Siostry realizują też porządnie program edukacyjny. Zapisy zamknięte na 3 lata na przód. Powiedziałam siostrze, że myślałam że to żarty jak czytłam o tym w Gazecie Wyborczej, ale to jest niestety prawda.4. Dybowskiego - Pani dyrektor ppowiedziała, że nie wpisze mnie nawet na listę rezerwową , bo nie ma żadnych szans na przyjęcie dziecka do przedszkola. Z tego co wiem maluchy podobnie jak na Okaryny chodzą na koncerty, przedstawienia. Nic więcej nie wiem.5. Przedszkole przy Meander – nie byłam, podobno jest w podziemiach. Wcześniej spotkane mamy i panie dyrektorki, nie chwaliły warunków lokalowych, nie wypowiadały się na temat opieki nad dziećmi.6. Przedszkole na Hawajskiej jest zlikwidowane.7. Przedszkole Pod Lipą oddział dla dwulatków i trzylatków nie zrobił na mnie dobrego wrażenia. Wielka sala, kupa małych zabawek pod ścianą i gromada dzieci biegających po środku tej sali (bałam się, ze zrobią sobie krzywdę). Trzy panie opiekunki siedziały pod salą i nie przeszkadzały dzieciom. Jest tam leżakowanie i (podobno) gimnastyka, angielski, trzy posiłki, koszt 650 zł. Opieka chyba do godz. 17.00. Spotkałam mamę, której syn chodzi do oddziału dla czterolatków i jest zadowolona. Zabrała swoje dziecko z przedszkola na Dunikowskiego 4, gdyż podobno tam panie tak wrzeszczały na dzieci, że jej synek zaczął się moczyć. Z kolei spotkałam też babcię, która jest bardzo nie zadowolona z tego przedszkola – oddział dla maluchów. Mja podstawowa uwaga – boję się, ze dziecko poczuje się zagubione w tak ogromnej gromadzie dzieci chyba ok. 20. liczyłam je gdy szły na spacer wzgłuż Wąwozowej.8. Przedszkole na Dunikowskiego – zachwalane na łamach tej strony oraz przez niektóre panie dyrektorki innych przedszkoli. Jedna z mam, o której pisałam w pkt. 7 była niezadowolona. Nie byłam tam, nic więcej nie wiem.9. przy Grzegorzewskiej – nie byłam, nic nie wiem, zachwalanie przez niektóre panie dyrektorki z którymi rozmawiałam.10. Przedszkole na tyłach Wąwozowej Sióstr Niepokalanek otwarte zostanie we wrześniu – zapisy zakończyły się dla jednych 3 lata temu a dla innych zeszłego października, kiedy to siostyry wiedząc o przeprowadzce utworzyły drugęą grupę. Koszty na Idzikowskiego są śmieszne w poprównaniiu z innymi przedszkolami 350 zł + 100 na nowa szkołę/przedszkole. Wadą ( o której wiem) jest to, ze czynne jest do 16.00Pozdrawiam Dorota
        • Gość: guest Re: przedszkola IP: *.* 30.10.01, 22:09
          Dorotko! Ciekawa jestem czy wiesz już gdzie poślesz swoje dziecko (ile ma lat??) czy może , podobnie jak ja uważasz ,że przedszkolna oferta jest żałosna i może by warto samemu takie sympatyczne przedszkole otworzyć???Jak pisałam wczesniej Sara chodzi na Dunikowskiego , też mam różne zdanie o tym przedszkolu , ale może ja się czepiam albo zbyt idealistycznie podchodzę do tego jak takie miejsce powinno wyglądać i co się powinno w nim dziać.No cóż , córka jest w zerówce i nie chce chodzić gdzie indziej ( fakt ,że nie jest tam co dzień - nie pracuję) i przedemną decyzje o wyborze szkoły (rety!!!! moje serce!!), ale mam jeszcze 17 miesięcznego Jędrasia i czy już powinnam go zapisać , tylko gdzie??Niestety w Warszawie jestem zbyt krótko by liczyć na opinie znajomych.Może ten temat się rozwinie.Pozdrawiam cię BEA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka