Dodaj do ulubionych

nocne jedzenie

14.12.06, 07:35
wiem,ze ten watek sie przewijal niejednokrotnie.Ale chce jeszcze raz zapytac.
Synek od pewnego czasu przechodzi dziwny okres(post o biciu sie)jak i nie
chce jesc za duzo na kolacje.Budzi sie kolo 3 (czasami 5)na jedzenie.Jak
fizycznie zrezygnowac z tego jedzenia poranno-nocnego.
Wiem,podac zamiast mleka wode,ale jednoczesnie wiem,ze synek nie zasnie po
wodzie(tzn nawet nie chce tego sprobowac,po pierwszym lyku wrzeszczy)i
wpadnie w histerie.Musze go nosic na rekach,co tez moze przyzwyczaic ale on
nie zasnie bez mleka.
Co robic?
Jak poradzilyscie sie z tym?
CZy moze mam mu pozwolic na to jedzenie?
Synek ma 14 miesiecy
Obserwuj wątek
    • aluc Re: nocne jedzenie 14.12.06, 09:52
      a to mleko z piersi czy z butli?
      bo jeśli z piersi, to bym po prostu dała, o ile nie chcesz odstawiać
      z butlą nie mam żadnych doświadczeń, ale nawet jeśli nie da się napoić wodą, to
      niekoniecznie musi być głód, a całkiem możliwe, że to po prostu przyzwyczajenie
      do butli z mlekiem smile a odzwyczajanie od przyzwyczajeń zwykle powoduje bunt i
      opór

z doświadczeń natomiast natury ogólnej - dziecko względnie normalnie jedzące
      nawet w tak szczenięcym wieku spokojnie jest w stanie przetrwać całą noc nawet
      BEZ kolacji
      • wi0la Re: nocne jedzenie 14.12.06, 10:32
        jest karmiony z butli,tzn tylko raz w zaleznosci o ktorej sie obudzi.
        Wczesniej bylo tak ze przesypial cala noc,bo dobrze sie najadal na kolacje a
        teraz nie chce zjesc prawie nic.
        Ale jak przekonac 14 miesiecczne dziecko ze wcale nie jest glodne i powinno
        spac?
        • dagmama Re: nocne jedzenie 14.12.06, 12:53
          Spróbuj przekonać, że w nocy jest tylko woda.
          Owszem, będzie histeryzował, ale przez dwie, trzy noce. Przytulaj i mów w kółko,
          że jest tylko woda, bo mleko poszło spać.
          W końcu przestanie się budzić.

U nas działało, ale dziecko było starsze i na piersi.
    • weronikarb Re: nocne jedzenie 14.12.06, 13:09
      Moj jadl w nocy do 2 lata (nieraz budzil sie i ze 3 razy). Tylko ze bardzo
      niska waga i balam sie aby nie spadl z nia nizej. Teraz ma 3 lata i waga nadal
      niziutka, ale sam zrezygnowal z jedzenia w nocy - co nie wplynelo na lepszy
      apetyt w dzien.
      Dominik ma 98 cm i w porywach 13 kg
      • majuszka77 Re: nocne jedzenie 14.12.06, 14:14
        głodne dziecko się karmi smile wądą nie da się najeść jak jest się glodnym smilemasz
        jeszcze małe dziecko które ma prawo pić mleko..mój synek najmłodszy ma trzy
        lata ...w właśnie wczoraj sam wyrzucił do kosza butle po mleku pił ją wieczorem
        do snu teraz sam zrezygnował ..a dlaczego wogule ty chcesz mu dawać wodę nie
        lepiej dać mleko i spać spokojnie do rana ,jak podrośnie sam przestanie domagać
        sie mleka....14 miesięcy to jeszcze maluszek szybko rośnie a mleko to nadal
        niezbędny składnik potrzebny dziecku..na twoim mniejscu posłuchała bym dziecka
        na zasadzie domaga się to widać organizm tego potrzebuje
        • bri Re: nocne jedzenie 15.12.06, 21:25
          Picie mleka w nocy to zły nawyk - po pierwsze przerwa w śnie dla dziecka i
          rodziców. Nawyk ten kształtuje się już od urodzenia usypiając dziecko mlekiem.
          Powinno się karmić po przebudzeniu i od urodzenia uczyć dziecko usypiania bez
          piersi/butelki. Po drugie - raczej nikt po tych nocnych karmieniach nie myje
          dziecku ząbków co wpływa na szybki rozwój próchnicy. Dlaczegop próchnica jest
          zła też mam tłumaczyć? wink
    • myelegans Re: nocne jedzenie 14.12.06, 19:41
      Noc jest od spania, dzien od jedzenia. To TY decydujesz co dla dziecka jest
      najlepsze i nie zostawiaj decyzji dziecku w tej sprawie. Argumenty za: swiety
      spokoj na krotka chwile, argumenty przeciw: zeby, zeby, zeby, uszy, zgryz,
      wspominalam zeby?

Gdybym ja pozwolila swojemu dziecku dyktowac to jadlby caly dzien lody i
      chodzil spac o 23, nie spal w dzien, nie kapal sie, nie myl zebow itd, itp. Bo
      tez jest histeria i protesty, to nie jest argument. Powrzeszczy, powrzeszczy w
      koncu zrozumie, ze wrzaskiem niewiel osiagnie i nie bedzie sie budzil.
      Zlikwiduj to nocne jedzenie poki czas, im bedzie starszy tym bedzie gorzej,
      protesty glosniejsze i pamiec lepsza, a i jeszcze klocic sie nie potrafi smile
      • wi0la Re: nocne jedzenie 15.12.06, 12:54
        no wlasnie te zeby...
        ale synek potrafi sie tez budzic o 5 lub 6 na flaszke i to mam traktowac jako
        moc czy juz rano?
        bo potem gdy wypije flaszke i tak zasypia na nowo.
        To wszytsko zalezy od tego ile zje na kolacje,a flaszki z kaszka nie chce przed
        spaniem,czasami zje z lyzeczki ,ale to tez zalezy od dnia i potem glodny jest..
        • majuszka77 Re: nocne jedzenie 15.12.06, 16:16
          moje dzieci długo piły mleko ....wszystkie mają zdrowe zęby ...jak się dziecku
          wieczorem umyje ząbki to mleko o 5 czy 6 rano ich nie zepsuje o głodzie dziecka
          decyduje jego organizm a nie mama obawiam sie że na to nie ma wpływu zwłaszcza
          jeśli cieniutko zje kolacje...jak bedzie głodne to nie dośpi do rana
    • asik_8 Re: nocne jedzenie 15.12.06, 22:00
      Ja mam synka 16 miesiecznego i tez budzi sie na karmienie i próbowałam juz
      herbatki i wody i nic z tego.Zadne przytulenie zadne kołysanie nic- był jeszcze
      gorszy wrzask.Budzi sie ok 4.00 lub 5.00 i po mleku zasypia i spi do 8.00 albo
      8.30...
      • wi0la do asik 8 15.12.06, 23:32
        czyzbysmy mialy to samo dziecko...smile
        • asik_8 Re: do asik 8 16.12.06, 13:06
          hmmmm moze podobne???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka