Dodaj do ulubionych

Gry i zabawy

11.04.07, 21:01
Próbuję znaleźć jakiś sposób by móc z moją 4-latką grać w gry plaszowe czy
puzzle, a 2-latka nam tego nie niszczyła. W trakcie spania najmłodszej, ale to
działa tylko w weekendy. W tygodniu mamy tylko popołudnia i robi się problem
bo są "wsiśtkie trzsi"smile)). Wieczory zarezerwowane dla najstarszej.
Macie efektywne metody czy muszę przeczekać jeszcze jakieś pół roku?
Obserwuj wątek
    • andziulindzia Re: Gry i zabawy 11.04.07, 21:22
      Moje dzieciaki trochę młodsze ale starsza gdy miała dwa lata układała puzzle
      takie nawet do 12 elementów. Więc może duże puzzle dla starszej a mniejsze dla
      młodszej i układanie symultaniczne?
      Jeśli chodzi o gry to nie wiem.
    • gopio1 Re: Gry i zabawy 18.04.07, 11:33
      My angażowaliśmy 2-latkę do wspólnych gier.
      Bardzo dobrze wychodziła nam wspólna zabawa w domnio i puzzle właśnie.
      Najlepiej - Zgadnij kto i typowe Memo. Oczywiście trochę musieliśmy dla niej naginać zasady wink
      Szybko też załapała karciane - Piotrusia i Kwartet.
      W typowych planszówkach było najtrudniej, ale pozwalaliśmy Mai rzucać kostką i np. zabierać z planszy
      grzybki (Grzybobranie).

Wydaje mi się, że 2 latka to już całkiem dobry wiek, by dziecko wciągać do tego typu wspólnych zabaw.
      Powodzenia i dużo cierpliwości - szczególnie dla 4-latki wink)

Gosia
    • werka25 Re: Gry i zabawy 20.04.07, 14:01
      Witam!
      U nas podobny problem 4 latka i 2 latka na polu walki. Ostatnio wpadłam na
      pomysł i gramy w gry razem- młodsza rzuca kostka my przesuwamy jej pionek a ona
      czeka na swoja kolejke nieraz dotrwa do końca gry nieraz znudzi sie wcześniej,
      ale spokój na chwilkę jest. Co do puzzli starsza poprostu je uwielbia jak byla
      mała to miała takie duże teraz młodsza z nich korzysta jak starsza układa swoje
      drobiazgi, choc w tym przypadku młodsza szybciej jej przeszkadza bo chce takie
      jak ma starsza- wiec wspólne granie wychodzi nam chyba lepiej. Pozdrawiam Maja

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka