lplonka Re: jak budować pozytywną pewność siebie 06.11.07, 00:44 Kochać )) Lehó www.boost.i15.eu/przedpokoj Odpowiedz Link Zgłoś
cynta Re: jak budować pozytywną pewność siebie 06.11.07, 02:29 ..i samemu ja reprezentowac.. Odpowiedz Link Zgłoś
ingrid0 Re: jak budować pozytywną pewność siebie 06.11.07, 05:35 szanowac, czyli np. zwracac uwage na zle zachowanie w odosobnieniu, a nie publicznie; nie opowiadac komus o niewlasciwym zachowaniu dziecka przy nim; nie "etykietkowac" jestes len , brudas, zlosnik itp. tylko widze, ze sie zloscisz, pobrudziles sie itp. czyli mowic o zachowaniu a nie wydawac sady; chwalic!!! w konkretny sposob, czyli podoba mi sie, ze tak szybko posprzatales zabawki, byles bardzo cierpliwy, kiedy karmilam twoego mlodszego barta itp. pewno jest tego wiecej, ale nic mi nie przychodzi do glowy wiecej; generalnie wydaje mi sie, ze trzeba wychowywac, wymagac, stawiac granice, ale jednoczesnie szanowac i traktowac w taki sposob, w jaki samemu chcialoby sie byc traktowanym; tak staram sie robic Odpowiedz Link Zgłoś
zetbeel Re: ingrid0 06.11.07, 10:47 Nic dodać nic ująć. Bardzo mi sie spodobalo to co napisałaś. Popieram w całości. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawakornelia chwalenie to nie wszystko. 06.11.07, 11:26 istnieje wtedy niebezpieczenstwo, ze dziecko zacznie robic pewne rzeczy tylko dlatego ze mamusia go wtedy chwali. Ja chwale albo inaczej zauwazam jak robi cos fajnie,absolutnie nie koncentruje sie na tym co nie fajne. ale mysle ze najwazniejszy jest szacunek do dziecka. Bo to daje solidna podstawe. I kochanie i akceptacja go takim jakie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
gaja78 Re: jak budować pozytywną pewność siebie 06.11.07, 12:50 ingrid0 napisała: > szanowac, czyli np. zwracac uwage na zle zachowanie w odosobnieniu, > a nie publicznie; nie opowiadac komus o niewlasciwym zachowaniu > dziecka przy nim; nie "etykietkowac" jestes len , brudas, zlosnik > itp. tylko widze, ze sie zloscisz, pobrudziles sie itp. czyli mowic > o zachowaniu a nie wydawac sady; > chwalic!!! w konkretny sposob, czyli podoba mi sie, ze tak szybko > posprzatales zabawki, byles bardzo cierpliwy, kiedy karmilam twoego > mlodszego barta itp. I jeszcze okazywać współczucie kiedy dziecku "dzieję się krzywda", nawet jeśli jest to z naszego punktu widzenia kompletna błahostka. Odpowiedz Link Zgłoś
olamazur Re: jak budować pozytywną pewność siebie 06.11.07, 11:05 Dużo naszego malca chwalimy, słuchamy co mówi, szanujemy jego zdanie. Dziecka "nie" znaczy "nie" np. w kwestii czy chce jeść. Jak akurat nie chce przytulania i całowania, staramy się nie robić tego na siłę. Dajemy coś do wyboru, nakłaniamy do podejmowania decyzji i brania odpowiedzialności za nie (oczywiście są to sprawy na miarę takiego malucha). Odpowiedz Link Zgłoś
krwawakornelia pierwsze pytanie 06.11.07, 11:23 jest cos takiego jak negatywna pewnosc siebie? Odpowiedz Link Zgłoś
ala.81 Re: pierwsze pytanie 06.11.07, 11:26 nie chciałabym wychować zarozumiałego "pewniaczka", tylko rozsądne, niezakompleksione, świadome swojej wartości dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: pierwsze pytanie 06.11.07, 11:32 A i tak trzeba brac, co dają. Są dzieci, ktore takie się rodza, sa dzieci, których zadne wychowanie nie przeksztalci w rozsadnego, niezakompleksionego, swiadomego swojej wartosci człowieka. jedyne, co można zrobić, to nie spowodować, aby z tego pierwszego typu wyszedł nam ten drugi, na skutek naszych nietaktownych uwag. Odpowiedz Link Zgłoś
kubowa1 Re: jak budować pozytywną pewność siebie 06.11.07, 22:01 Ja staram się po prostu okazywać Mu na każdym kroku, swoją miłość do Niego. Ale również chwalę i wymagam. Odpowiedz Link Zgłoś