Dodaj do ulubionych

2 latka buntowniczka

16.10.03, 14:28
Witam.Jestem mamą 2 letniej Gabrysi.U Bysi występują chyba wszystkie objawy
buntu 2 latka,począwszy od rzucania się na ziemię w najróżniejszych
miejscach,uderzanie głową o ziemię,bicie osób starszych i dzieci,sypanie
piachem,piszczenie,rzucanie czym popadnie,uciekanie na dworze itd...Na prawie
wszystkie objawy buntu znalazłam już cenne porady na forum .Od niedawna u
mojej małej buntowniczki pojawiła się nowa forma sprawdzania wytrzymałości
rodziców.Otóż Bysia gdy jest zdenerwowana ,byle błachostką -sika.W majtki
oczywiście,gdzie popadnie.Na nocnk zaczęła już sikać 6 miesięcy temu,bez
żadnyccch problemów.Nie wiem jak mam postępować ,w jaki sposób poradzić sobie
z tym problemem.Na razie tłumaczę ,tłumaczę ,tłumaczę ale nic nie
skutkuje.Może mieliście podobny problem,proszę obdarujcie mnie poradami.
Obserwuj wątek
    • hanutek Re: 2 latka buntowniczka 17.10.03, 22:04
      Hej hej.Poniżej twojego jest mój post dotyczący także buntu dwulatki!!!!!!
      Zachowanie hani nie jest moze takie drastyczne ( nie udało jej się nas uderzyć )
      ale także przechodzi trudny okres a wraz z nią mysad((((((Moje metody (niestety
      złe ) wyglądały tak : najpierw tłumaczenie potem krzyk a na końcu
      klaps,Niestety nie skutkuję.Nie zwracanie uwagi tez nie przynosi skutku bo
      wtedy Hania robi wszystko co nie wolno np:otwiera puszki z mąką i cukrem
      rozwala kasety na czynniki pierwsze ufff i wiele innych rzeczy niedozwolonych w
      jej wieku i wogóle.Wiem że jest to dla nas mam 2 latków bardzo trudny okres ale
      musimy być silne bo przeciez jakoś przetrzymać to trzeba ,byleby nie tak
      drastycznie.Trzymaj się cieplutko ,życze dużo cierpliwośći (mnie jej ostatnio
      brakuje)
    • anna_druzd Re: 2 latka buntowniczka 19.10.03, 11:53
      Mój synek w listopadzie kończy 2 lata, ale już od września zaczyna się
      buntować. Boję się co będzie potem?? Ja mam pytanie: skąd to się bierze? Czy
      komuś udało się uniknąć takiego zachowania u dziecka?

Pozdrawiam
      • maak3 Re: 2 latka buntowniczka 19.10.03, 12:36
        anna_druzd napisała:

> Mój synek w listopadzie kończy 2 lata, ale już od września zaczyna się
        > buntować. Boję się co będzie potem?? Ja mam pytanie: skąd to się bierze? Czy
        > komuś udało się uniknąć takiego zachowania u dziecka?
        >
        nie da się uniknąć i jest to bardzo ważny moment w życiu malucha, który
        zaczyna postrzegać siebie jako odrębną osobę od mamy i zaczyna budować swoją
        autonomię i jeśli jego bunt jest ciągle pacyfikowany, a maluch nie ma takich
        obszarów (jedzenie, ubranie, zabawa) o kt. sam nie może decydować to bardzo
        duze prawdopodobieństwo,że będzie osobą małą pewną siebie o niskiej samoocenie

dlatego zamiast pacyfikować trzeba szukać takich form radzenia sobie z
        dziecięcym sprzeciwem, by ono miało poczucie decydowania o sobie (oczywiście w
        granicach rozsądku i stosownie do wieku), a my byśmy nie byli ciągle w stanie
        wojny z dziećmi
        • kag1 Re: 2 latka buntowniczka 27.10.03, 17:58
          Moja córeczka robi podobnie ze złości sika w majtki i robi to celowo, nie
          krzyczę w tedy na nią ale stanowczo mówię żę zrobiła źle i że sika się do
          nocniczka. Przechodzimy wrzaski bo ona coś chce lub czegoś nie chce i nie
          pomagają tłumaczenia. Ale ostatnio mówię jej że kiedy płacze sąsiadka słucha i
          się z nas śmieje i że trzeba głośnie bo może nie słyszy. Wtedy moja mała
          mówi "nie sąsiadka nie słyszy jestem grzeczna" i przestaje. Ale bunt 2 latka
          do ciężkie doświadczenie bo słowo tak i dobrze nie istnieje.
        • maja252 Re: 2 latka buntowniczka 29.10.03, 20:53
          hejsmile)

przy drugim dziecku jest już prościejsmile))) mój dwólatek mimo prób takich
          zachowań niegdy jeszcze nie urządził porządnej sceny(przy pierwszym był
          koszmar)...zregóły jak dostaję "zwisu" jak ja to mówie to staje przy nim i nic
          nie mówię a jak nie kończy swojej nerwówki to proszę go zeby jeszcze potupał
          nogami albo głową w podłogę powalił i wychodzę(dodam ze zregóły wali sie na
          ziemię i wygina przepieknie przy tym czerwieniejąc)mówiąc szczeże na takie
          zachowania "uporu dwólatka" najleprzy jest brak reakcji żeby dziecko nie
          widziało że robi to na was wrażenie .......teraz jestem taka mądra ....hihihhi
          za miesiąc urodzę kolejnego łobuza i wtedy dopisze czy mój dwólatek bedzie
          dalej taki układny...baaaaaaardzo w to wątpie.....hihihi ale grunt to poczucie
          humoru

pozdrawaim i pocieszam to zreguły szybko mija a potem to juz tylko
          uparty trzylatek
          uparty czatrolatek+pyskujący czterolatek
          itp.........itd.....

maja
          • mamamajki Re: 2 latka buntowniczka 07.11.03, 13:16
            a ja gdy widzę takie pokładające się na ulicy dziecko ok 2 letnie zawsze się
            uśmiecham tak mi się podoba ten bunt chęć osiągnięcia celu przez małego
            człowieczka poza tym wiem że to etap rozwoju(prawidłowego) i już naprawdę chcę
            by moja Maja taka była chyba coś się zaczyna bo przy ubieraniu rajtuz macha
            nogami i krzyczy wkroczyła w 14 miesiąc to chyba możliwe gdy ją taką złą
            widzimy mówimy CHARRAKTEREK
            pozdrawiam
            Asia mama Mai
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka