Dodaj do ulubionych

Gra w Scrable:)

05.12.10, 21:03
Pomozcie drogie emamy i wytlumaczcie laikowi jak sie gra w scrable.Czytalam instrukcje ale nie moge zalapacsadProsze o instrukcje krok po kroku,mamy scrable original,z gory dziekuje za pomoc.
Obserwuj wątek
    • amarantha Re: Gra w Scrable:) 05.12.10, 21:11
      O mamo... pl.wikipedia.org/wiki/Scrabble - którego zdania nie rozumiesz?
      • anelmm Re: Gra w Scrable:) 05.12.10, 21:34
        amarantha napisała:

> O mamo... pl.wikipedia.org/wiki/Scrabble - którego
        zdania nie rozumiesz?

Jak to miło w niedzielny wieczór zabłysnąć wyższością...

• angazetka Re: Gra w Scrable:) 05.12.10, 21:47
      Ale czego dokladnie nie łapiesz? Tych zasad jest sporo, nie wiem, od czego zacząć.
      • julka.03 Re: Gra w Scrable:) 06.12.10, 07:19
        Wiem gramy np.w 4 ktos rozdaje z woreczka literki chyba po 7 sztuk i co dalej ?ukladamy reszte na swoim stojaczku tak zeby pozostali ich nie widzieli:kazdy uklada po jednej literce na planszy zaczynajac od srodka czy gdzie chce?i obojetnie jakie to maja wyjsc slowa?a co jesli nie mam literek zeby cos sensownego z nich ulozyc?i gdzie mam te literki ukladac u siebie czy do innych tez moge?Ico dalej....?jak juz bedzie jakies slowo ulozone?
        • the-only_bambulek Re: Gra w Scrable:) 06.12.10, 07:39
          Jeśli dokładnie zapoznasz się z załączoną instrukcją, poznasz wszelkie zasady gry. Wystarczy powoli przeczytać, co jest tam napisane. Odpowiedzi na wszystkie twoje pytania znajdują się właśnie tam. I jeszcze jedno. Julko.03, nie rób z siebie publicznie wtórnej analfabetki. Powodzenia!
          • amarantha Re: Gra w Scrable:) 06.12.10, 07:51
            A wygooglanie reguł dla dummies zajmuje kilka sekund... jak to ludzie lubią utrudniać sobie życie.

Julka: http://www.pfs.org.pl/reguly.php, już prościej nie można, przeczytaj 3 razy a POTEM zapytaj, jeżeli coś jest niejasne. Zrób sama jakikolwiek wysiłek.
            • julka.03 Re: Gra w Scrable:) 06.12.10, 08:26
              Dziekuje za odpowiedzi,jakos powoli lapesmile
    • esr-esr Re: Gra w Scrable:) 06.12.10, 10:53
      masz 7 literek - możesz z nich ułozyć słowo (jeśli uda Ci się ułozyć ze wszystkich to dostajesz 50 punktów premii). każda literka ma napisane ile punktów za nią dostaniesz, na planszy masz pola zwykłe i specjalne (podwójna i portójna premia słowna - mnożysz ilość punktów za całe słowo, podwójna i potrójna premia literowa - mnożysz punkty wyłącznie za literę, która lezy na tym polu). premie literowe i słowne liczą się tylko raz (przy pierwszym połozeniu na nie litery). możesz układać nowe słowa (jak w krzyżówce, słowa musż być połączone minimum 1 literą, nie możesz układać gdzie chcesz), możesz też dokładać litery do słów istniejących, np jadła - zjadłam. jak układasz nowe słowo to w każdą stronę (góra-dół i na boki) musi utworzyć wyraz. jeśli położysz tak że utworzysz dwa nowe wyrazy (w pionie i poziomie) liczysz sobie punkty za obydwa.
      jako słowa liczą się rzeczowniki, przymiotniki, czasowniki, liczebniki, etc, nie mogą być nazwą własną (np Wisła) ani skrótem, akronimem (np PZU). mogą za to być odmienione przez dowolny przypadek, np nie powiesz normalnie ód, ale w scrablu taka odmiana jest ok bo oda (jak oda do młodości), nie ma kogo? czego? ód. albo iwa (gatunek wierzby), nie ma kogo? czego? iw.
      można kupiś słownik scrablisty, u mnie w domu panuje zasada że jeśli większość osób uznaje słowo to zostaje na planszy.
      aha, możesz wymienić literki (ale tracisz ruch), możesz też wstrzymać się od ruchu. kto pierwszy położy ostatnią literkę dopisuje sobie punkty z tych literek, które zostały innym. pozostali odejmują od swojego wyniku tyle punktów ile im zostało na tabliczce (nie zawsze ten, kto pierwszy pozbędzie się literek wygra!)
      tak, po krótce, gra się w moim otoczeniu, ale jest wiele odmian gry.
    • Gość: JoannaG Re: Gra w Scrable:) IP: *.adsl.inetia.pl 20.09.12, 12:02
      julka.03 - polecam ci również inne gry słowne. Osobiście uwielbiam grać w Mistrz Słowa. Rewelacyjna gra. I bardzo dużo satysfakcji z układania słów. A najlepsze jest to, że mogą w nią grać i starsi i młodsi. Zasady gry można dostosować do wieku graczy. A wszystkie zasady gry są wyjaśnione na tej stronie, którą ci podałam. Zobacz, na pewno cię zainteresuje.
    • marcinkosok Re: Gra w Scrable:) 29.10.12, 18:49
      Instrukcja gry Scriba
      jak klikniesz to znajdziesz instrukcję do gry podobnej do Scrabble.
      Jest to polska wersja tej gry i do tego ma dwa warianty gry. Warto przeczytać!
      • friends.forever Re: Gra w Scrable:) 26.11.12, 17:26
        Ja też mam Scrabble original i załączoną do nich instrukcję naprawdę baaaardzo szczegółowo opisanych reguł gry, u Ciebie nie było? To zdaje się trudniejsze w instrukcji niż w praktyce więc na pewno z czasem załapiesz wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka