mpenzi Re: RYMOWANKI - ZABAWIANKI - jakie znacie ? 24.01.05, 20:25 Szły pchły koło wody pchła pchłe pchła do wody i ta pchła płakała ze ją tamta pchła popchała Odpowiedz Link Zgłoś
tomsmom Re: RYMOWANKI - ZABAWIANKI - jakie znacie ? 24.01.05, 21:59 Podbijam - SUPER te wirszyki, dzieki wszystkim! Odpowiedz Link Zgłoś
tomsmom Re: RYMOWANKI - ZABAWIANKI - jakie znacie ? 24.01.05, 22:42 www.mareno.pl to ksiegarnia internetowa, w ktorej sa "kolysanki-utulanki" nie to samo co "Rymowanki" (wykonczyl sie naklad) ale tez niezle Odpowiedz Link Zgłoś
nomi71 Re: RYMOWANKI - ZABAWIANKI - jakie znacie ? 25.01.05, 22:18 Może trochę nie za bardzo pedagogiczna i nie za bardzo mądra, ale jako dziecko uwielbiałam tą rymowankę bez końca: Wlazł pies do jatki i ukradł mięsa ćwierć, a zły kucharz zabił go na śmierć, a dobry kucharz co dobre serce miał wziął psa pochował i taki napis dał... I tak w koło Wojtek. Odpowiedz Link Zgłoś
iza_luiza Re: RYMOWANKI - ZABAWIANKI - jakie znacie ? 23.02.05, 12:38 Podbijam )) Idzie, idzie stonoga a tu ...noga, idzie, idzie malec a tu...palec, idzie, idzie koń a tu...dłoń, idzie, idzie krowa a tu...głowa, leci, leci kos a tu...nos, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
betelguese O kucharzu i psie 19.07.06, 15:07 To nie tak, przeciez to Twoje sie w ogole nie rymuje! Babcia mi spiewala takie cos: Raz przyszedl pies do kuchni i porwal miesa cwierc A kucharz byl nerwowy i rabnal go na smierc A drugi znowu kucharz Co litość w sercu mial Kazal psa pochowac I taki napis dal: Raz przyszedl pies do kuchni....itd Odpowiedz Link Zgłoś
mama_lidki Re: RYMOWANKI - ZABAWIANKI - jakie znacie ? 23.02.05, 12:44 To jest link do bardzo fajnej stronki dla dzieci. www.bajecznik.pl/kategoria.php?category=4 Odpowiedz Link Zgłoś
chrenata Re: RYMOWANKI - ZABAWIANKI - jakie znacie ? 23.02.05, 13:22 cudowny wątek,uśmiałam się do łez. Jedna z mam zaznaczyła przy wyliczance "przeszły słonie" -uderzamy po pleckach dziecka pięściami /delikatnie/ -biorąc pod uwagę niektóre teksty, jest to uwaga całkiem na miejscu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
draconi1 Re: RYMOWANKI - ZABAWIANKI - jakie znacie ? 23.02.05, 14:09 A ja znam inna wersje "Ach spij kochanie..." W górze tyle gwiazd W dole tyle gwiazd Z lewej prawej tyle gwiazd I po co tyle gwiazd? Ach śpij, na zdrowie, Jeśli bajkę jakąś chcesz - opowiem O rycerzu z grzywką w bok Co go trochę pogryzł smok Przez co rycerz przeżył szok Ach śpij do rana Jak smokowi rycerz dał barana Przez co smok się zmienił w dźwięk Wypił wodę, potem pękł I już nie brał nic do szczęk Aaaa, aaaa były sobie smoki dwa Aaaa, aaaa smoki dwa... Ach śpij, kochanie Smoki zjadły jeszcze po baranie Trza ze smoka przykład brać Weź arszenik i się kładź Może wreszcie będziesz spać... Odpowiedz Link Zgłoś
joannarc Re: RYMOWANKI - ZABAWIANKI - jakie znacie ? 23.02.05, 15:06 wierszyki dla troszkę większych dzieci: Na podwórzu jest kałuża Z tej kałuży się wynurza Hipopotam powiadacie? Nie. To mój tata po wypłacie. Jestem sobie oficerek Mam buziunię jak cukierek Która panna chce cukierka Niech całuje oficerka Ja mam ciocię na Ochocie A ciocia ma sklep Ja do cioci po cukierki A ciocia mnie w łęb. Odpowiedz Link Zgłoś
karina45 Re: RYMOWANKI - ZABAWIANKI - jakie znacie ? 23.02.05, 16:32 Cudny ten watek. Usmialam sie do lez! ) A ja znam jeszce takie: W pokoiku na stoliku stalo mleczko i jajeczko Przyszedl kotek wypil mleczko a ogonkiem stlukl jajeczko Przyszla mama kotka zbila a skorupki wyrzucila Przyszedl tata kotka schowal a mamusie pocalowal. Inna wersja do "stukania i myziania" po pleckach jest taka: Pisze pani na maszynie abc perzecinek abc przecinek Przeszly slonie przegalopowaly konie przeszla pani na szpileczkach przeplynela rzeczka spadl deszczyk czy przeszedl dreszczyk? I jeszce taka weselna piosenke: Ukradli gacie mojemu tacie zlodzieje W co sie moj tata na stare lata odzeje? A i jeszce cos takiego ale nie pamietam calosci: Daj mi noge daj mi noge bo bez nogi zyc nie moge - czy ktos to zna? I tej tez nie pamietam w calosci: Jesyesmy jagodki, czarne jagodki Mieszkamy w lesie zielonym Oczka mamy czarne Buzki granatowe A sukienki sa zielone i seledynowe A kiedy dzien nadchoidzi dzien nadchodzi idziemy na jagody na jagody a serca nasze czarne nasze czarne bija nam radosnie bum tarara bum - czy jakos tak I cos o sloniach ale tez tylko kawalek Cztery slonie rozowe slonie kazdy z kokardka na ogonie Ten laciaty ten kudlaty Kochaja sie jak wariaty! Pozdrawiam Karina Odpowiedz Link Zgłoś
odojoachim Re: RYMOWANKI - ZABAWIANKI - jakie znacie ? 23.02.05, 22:24 karina troszke ci sie pokickalo. ja to nzam tak: Jestesmy jagodki, czarne jagodki > Mieszkamy w lesie zielonym > Oczka mamy czarne > Buzki granatowe > A serduszka nam pykaja i sa seledynowe > A kiedy dzien nadchoidzi > dzien nadchodzi > idziemy na jagody > na jagody > a nasze czarne serca czarne serca > bija nam radosnie > bum tarara bum - Odpowiedz Link Zgłoś
karina45 Re: RYMOWANKI - ZABAWIANKI - jakie znacie ? 23.02.05, 23:00 Z tego co pamietam to pierwsza zwrotka byla wlasnie taka, nie pamietam drugiej zwrotki. Przypomnialam sobie jeszcze wierszyk z tych "edukacyjnych": Wyszedl zuczek za chalupke. Zrobil kupke. Dobrzes zuczku, dobrzes zrobil zes chalupke przyozdobil. Karina Odpowiedz Link Zgłoś
amino1 Re: RYMOWANKI - ZABAWIANKI - jakie znacie ? 24.02.05, 02:22 A ja znam tak: Wyszedł żuczek przed chałupkę, zdjął majteczki, zrobił kupkę. Dobrze żuczku żeź tak zrobił, boś chałupkę przyozdobił. Odpowiedz Link Zgłoś
mamadasia5 Re: RYMOWANKI - ZABAWIANKI - jakie znacie ? 24.02.05, 10:39 Hop sa sa Hop sa sa Wzieliśmy ze sobą psa kota i czyżyka Odpowiedz Link Zgłoś
mamadasia5 cd .. 24.02.05, 10:40 cd bo niechcący zrobiłam wyślij małpkę kogucika i zielone papurzysko to dopiero towarzystwo Odpowiedz Link Zgłoś
beatka74 rymowanka:-) 24.02.05, 11:52 mam dwa latka, dwa i pol slucham techno, bo jest cool) Odpowiedz Link Zgłoś
jopi76 A to znacie? 24.02.05, 11:52 Mam 3 latka ,3 i pół sięgam głową ponad stół cnotki nie mam już od roczku bo usiadłam raz na SMOCZKU ) Pozdrawiam wszystkich domowych wierszokletów Odpowiedz Link Zgłoś
chrenata Re: A to znacie? 24.02.05, 19:59 kolejny, cudowny wierszyk. To niesamowite, ile fantastycznych parafraz do znanych wierszyków istnieje na "rynku". Odpowiedz Link Zgłoś
chrenata Re: RYMOWANKI - ZABAWIANKI - jakie znacie ? 25.02.05, 19:27 znam też piosenkę do śpiewania na okrągło: dudek siedzi na dachu i spogląda przez lupę az się księżyc odwrócił i pokazał mu du..dek siedzi na dachu i spogląda przez lupę itd.... Odpowiedz Link Zgłoś
curly2 Re: RYMOWANKI - ZABAWIANKI - jakie znacie ? 26.02.05, 21:05 A mi się dzisiaj właśnie przypomniało: Krakowianka jedna Miała chłopca z drewna I dziewczynkę z wosku Wszystko po krakowsku I druga wersja: Krakowianka jedna Miała chłopca z drewna D... mu dawała Drzazgi wyciągała. Pozdrawiam, Kinga Odpowiedz Link Zgłoś
maja9991 Re: RYMOWANKI - ZABAWIANKI - jakie znacie ? 26.02.05, 22:32 a propos wierszyków. Pamiętam zprzedszkola kawałek wierszyka, który bardzo lubiłam. Niestety nie znam jego autora i juz wiele razy szkalam go w sieci. Moze któraś z was mi pomoże? Zaczynał się tak: Pytały dębu żołędzie Tato, co z nami będize? Pospadamy, brzuszki sobie poobijamy... A może zjedzą nas dziki? A dalej nie pamiętam... Odpowiedz Link Zgłoś
chrenata Re: RYMOWANKI - ZABAWIANKI - jakie znacie ? 17.06.05, 22:18 Może z nas zrobią ludziki?... Odpowiedz Link Zgłoś
curly2 Re: RYMOWANKI - ZABAWIANKI - jakie znacie ? 27.02.05, 21:43 I jeszcze jedna piosenka w dwóch wersjach: 1) Było morze, w morzu kołek A na kołku był wierzchołek Na wierzchołku siedział zając I nogami przebierając śpiewał tak: Było morze ... (i tak w kółko) 2)Było morze, w morzu kołek A na kołku był wierzchołek Na wierzchołku siedział zając I nogami przebierając śpiewał tak: Moje nogi pachną cudnie rano, wieczór i w południe a najbardziej pachną latem zajeżdżają aromatem leśnych ziół Miłego śpiewania, pozdrawiam, Kinga Odpowiedz Link Zgłoś
maczyk Re: RYMOWANKI - ZABAWIANKI - jakie znacie ? 09.03.05, 08:48 Dziewczyna a znacie to: Malutkie jajeczko stało na stoliku spadło na podłogę narobiło krzyku!! (Dziecko sadzamy sobie na kolanach i przy drugim wersie rozsuwamy nogi żeby"spadło" podtrzymując pod paszkami) I jeszcze jedna do zabawy podczas kąpieli. Moja córeczka ją uwielbia: Raz rybki w morzu brały ślub i chlupały chlup, chlup, chlup aż wtem wieloryb wielki wpadł i całe towarzystwo zjadł!!! Miłej zabawy! Odpowiedz Link Zgłoś
renka14 Re: RYMOWANKI - ZABAWIANKI - jakie znacie ? 12.03.05, 19:19 to jest wierszyk, którym mój mąż zabawiał córkę, świetny w autobusie, zaczyna się od głaskania brzuszka, obawiam się że sam go wymyslił a ja jestem Renatka co ma śliczny brzuszek i czasami po nim pogłaskać się musi ma też nóżki dwie obie doskonałe a do tego rączki patrzcie jakie białe uszka są na miejscu za to nosek z przodu więc do narzekania nie mam dziś powodu za to najważniejszy jest po prostu brzuszek i dlatego dzisiaj pogłaskać go muszę a wątek jest super terapeutyczny, płakałam ze śmiechu Odpowiedz Link Zgłoś
agucha27 Re: RYMOWANKI - ZABAWIANKI - jakie znacie ? 17.03.05, 23:15 Na podwórzu jest kałuża, w tej kałuży coś się nuży. Hipopotam zapytacie? Nie to tata po wypłacie. PS. Świetny tekst na dyktando Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Ortografia 03.02.07, 19:42 No owszem. Jeśli się zna język polski. NURZA SIĘ coś w tej kałuży Odpowiedz Link Zgłoś
anet81 raz rybki 05.08.06, 23:04 ja znam tak: Raz rybki w morzu brały ślub chlupały fale: chlup, chlup, chlup aż wtem wieloryb wielki pan i wszystkie rybki zjadł, zjadł, zjadł. Odpowiedz Link Zgłoś
mary22 Re: RYMOWANKI - ZABAWIANKI - jakie znacie ? 19.03.05, 10:23 Rymowanka, podczas której głaszcze się drugą osobę po policzkach a na końcu (goniąc kotka) lekko poklepuje (nauczyła mnie babcia) " Mizia, mizia gdzie byłaś? U babuni mleczko piłam. A czemu mi nie przyniosłaś? Wlazłam na płotek, wylał mi kotek! Apsik, apsik, apsik". Swego czasu, bawiąc jeszcze swoje młodsze rodzeństwo wymysliłam takie rymowanki, poczas których palce "wdrapują" sie po brzuszku a na końcu leko łaskoczą (nie wiedziałam jak to opisać...) Np. "Idzie mały piesek..., piesek osesek!" "Idzie mały kotek..., kotek podlotek!" "Idzie mała świnka..., świnka Balbinka!" itd. Można dodawać różne zwierzątka i do nich rymy/ Mojej Zosieńce, jak karmie Ją zupką to powtarzam rymowankę, która jest wyliczanką, ale zaadaptowałam ją do potrzeb "żywieniowych" " Bzy, bzy, bzy, leciały pszczółki trzy, Gucio, Maja, Klementynka i... zajadasz Ty!" Zosia kojarzy te rymowankę z obiadkiem i na sam dźwięk się cieszy. Odpowiedz Link Zgłoś
inia25 Re: RYMOWANKI - ZABAWIANKI - jakie znacie ? 17.06.05, 14:43 u nas prosta ale topowa rymowaneczka: "pięć kurczaczków biegło dróżką przytupując lewą nóżką" i w tym momencie należy nauczyc dziecko tupac lewa nóżką Odpowiedz Link Zgłoś
hahaja Re: rymowanki-zabawianki- jakie znacie ? 29.01.14, 20:31 Dziś odkryłam wątek. Jestem zachwycona Widzę, że wpisy stare, ale myślę, że jeszcze się nowym osobom przydać może. Dopisuję piosenkę: Jedna lapka, druga łapka, ja jestem niedźwiadek! Jedna nóżka, druga nóżka, A tu jest mój zadek. Lubię miodek, kocham miodek Kradnę miodek pszczółkom- jedną łapką, drugą łapką albo kradnę rurką. Oczywiście śpiewamy z pokazywaniem i można wykonywać wariacje: śpiewamy jak mama-miś, tata- miś (basem), mały miś, zmęczony miś, wesoły miś itp... Dzieci to uwielbiają- zwłaszcza jak same wymyślają jaki miś śpeiwa Odpowiedz Link Zgłoś
inia25 Re: RYMOWANKI - ZABAWIANKI - jakie znacie ? 16.06.05, 23:29 u nas prosta ale topowa rymowaneczka: "pięć kurczaczków biegło dróżką przytupując lewą nóżką" i w tym momencie należy nauczyc dziecko tupac lewa nóżką Odpowiedz Link Zgłoś
b_1 Re: RYMOWANKI - ZABAWIANKI - jakie znacie ? 22.06.05, 15:37 rączki klaszczą- klap,kap,klap nóżki tupią - tup, tup, tup głowę tutaj mam brzuszek robi bam bam bam uszt tutaj mam oczy patrzą tu i tam buzia robi am, am ,am a na nosku sobie gram Odpowiedz Link Zgłoś
tutelitury Re: RYMOWANKI - ZABAWIANKI - jakie znacie ? 26.06.05, 11:26 Super są te wasze wierszyki.Jak czytałam to się pośmiałam. A to kilka moich wierszyków: Ja Cię kocham, ja Cię lubię, ja Ci z miłości oczko wydłubię! Moja olejanko klenknij na kolanko, podepszyj się pod boczki, chwyć się za warkoczki, umyj się, uczesz się, i wybieraj kogo chcesz. Siedzi misiu na kanapie paluszkami w pupie drapie, co wydrapie to zajada. Jaka smaczna czekolada. Pod krzaczkiem poziomek mają krasnoludki swój malutki domek chociaż jest malutki sprzątają go codzień małe krasnoludki Jeden dużą miotłą zamiata podwórze A ten drugi w domu ściera szmatką kurze Jak juz posprzątają do stołu siadają i bajki sobie opowiadają. Odpowiedz Link Zgłoś
aldik77 Re: rymowanki 22.04.06, 22:43 Ale tego jeszcze nie było.Coś do nauki mycia ząbków: szczotka, pasta, kubek, ciepła woda, tak się zaczyna wielka przygoda, myję zęby bo wiem dobrze o tym, kto ich nie myje ten ma kłopoty bo to bardzo ważna rzecz, żeby zdrowe ząbki mieć! szczotko, szczotko, hej szczoteczko! ooo! zatańcz ze mną, tańcz w kółeczko! ooo! w prawo w lewo, w lewo wprawo! ooo! po jedzeniu kręć się żwawo! ooo! bo to bardzo ważna rzecz żeby zdrowe ząbki mieć! i II wersja: szczotka, pasta, kubek zimna woda tak się zaczyna wielka przygoda, myję zęby wystające z gęby a pozostałe są zardzewiałe bo to bardzo ważna rzecz żeby sztuczną szczękę mieć! życzę udanej nauki!!! Pozdrawiam Aldona i Kinia forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=33558370 Odpowiedz Link Zgłoś
dorota621 Re: rymowanki 22.04.06, 23:36 W Wołominie na wystawie wirowały wielkie pawie tańcowały w lewo,w prawo a widownia biła brawo. W gęstym gaju na pagórku ględzą gady o ogórku lecz choć gad do gada gada gad się z gadem nie dogada. Te wierszyki zaczerpnęłam z przewodnika dla nauczyciela zerówki. Bardzo się dzieciom podobają. Z dzieciństwa pamiętam taką: Myślę sobie myślę czy wyjść za pana Dryślę, bo za pana Srala mama nie pozwala Odpowiedz Link Zgłoś
magdziaxyz Re: kuj,kuj kowalu... - znacie ? 24.04.06, 15:54 Moja babcia znaŁa ja niestety nie pamietam co byŁo dalej rymowanka zaczynaŁa sie : kuj, kuj kowalu... stukajac czyms w tym czasie (oczywiście delikatnie) dziecko. Kto zna dalej? Odpowiedz Link Zgłoś
aa47 up 13.07.06, 10:45 up... kosi kosi łapki pojedziemy do babaki a od babki do taty am jest piesek kudłaty. Pani Zo zo zo pani sia sia sia pani zo pani sia pania zosia meza ma ... Odpowiedz Link Zgłoś
betelguese Re: up 19.07.06, 15:19 a ten maz, maz maz pije wciaz, wciaz, wciaz najpierw wino, potem wodke a na koncu sama trutke przepil dom, dom, dom przepil woz, woz, woz przepil dom, przepil woz na patelni zone wiozl Znam to ze swojego przedszkola Odpowiedz Link Zgłoś
martina.15 RYMowanki - ZABAWianki - jakie znacie ? 25.07.06, 21:52 to taka piosenka, bardzo sie podoba siostrzencowi kolezanki teraz slucha tego moja corcia polroczna- to cos jak szanty: plyna statki z bananami w swietle gwiazd- łabidudaj daj, łabidu daj a każdy ładowacz śpiewa tak- łabidu daj daj, łabidu daj po-daj, poodaj, podaj mi prosze bananow kosze x 2 Odpowiedz Link Zgłoś
anials Re: RYMowanki - ZABAWianki - jakie znacie ? 06.11.06, 13:31 A ja znam takie: Opowiem Ci bajkę jak kot palił fajkę, a kocica papierosa upaliła kawał nosa. Prędko, prędko po doktora bo kocica bardzo chora Idzie doktor z lekarstwami, a kocica z pazurami! Albo śpiewała moja niania: Kurczątka, kurczatka w stodole były, malutką dziureczką powychodziły, "Widziałeś chłopczyku?"- "Widziałem, Panie, malutką dziureczką patrzyłem na nie". A jej wersja "Proszę pani": Proszę Pani, moja Pani prosi Panią, żeby Pani, proszę Pani pożyczyła mojej Pani rondla, bo moja Pani, proszę Pani to jest taka flądra, że nie ma ani jednego rondla! A śpiewacie "Do Wojtusia z popielnika iskiereczka mruga..."? Odpowiedz Link Zgłoś
anials Re: RYMowanki - ZABAWianki - jakie znacie ? 20.11.06, 14:56 -podbijam, bo zeszło z 1 strony Odpowiedz Link Zgłoś
inspiracja1 trochę po chińsku 23.11.06, 10:08 mój tata takie zdanka gadał ale więcej nie pamiętam: krakremija idenostre i tulismanore )))) Odpowiedz Link Zgłoś
melisana7 Re: trochę po chińsku 29.12.06, 23:13 Mój tata też podobne magiczne zdania mi mawiał na jednym wdechu idę dół ten ominę bo lis tu norę ma Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bakteria_ela Re: trochę po chińsku 03.02.07, 23:41 kra-kre-mija,pies-ma-ryja,lis-ma-nore,ja-tre-nos Zyli byli trzej Japoni Jak, Jakcedrak, Jakcedrakcedroni Zyly byly trzy Japonki Cipi, Cipidrypi, Cipidrypilampamponi Jak ozenil sie z Cipi Jakcedrak z Cipidrypi Jakcedrakcedroni z Cipidrypilampamponi Jak z Cipi mieli syna Szach Jakcedrak z Cipidrypi mieli syna Szachaszarach Jakcedrakcedroni z Cipidrypilampamponi mieli syna Szachszarachszaroni.. nalezy to czytac bardzo szybko!!!! i prawidlowo Odpowiedz Link Zgłoś
gosionica Kogucik 01.02.07, 10:46 Mój dziadek taki wierszyk opowiadał: Kukuryku! Wstawaj rano mój chłopczyku A chłopczyk się ze snu budzi Patrzy dużo chodzi ludzi Więc się szybko zrywa z łóżka By nie uszedł za leniuszka Za twe kukuryku Dziękuję ci koguciku. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtkowa Re: Kogucik 01.02.07, 13:17 A znacie może: pucu pucu chlastu chlastu nie mam rączek jedenastu? tylko dwie mam rączki małe, lecz do .... (nie pamiętam) do myia? doskonałe? Odpowiedz Link Zgłoś
dorka94 Re: Kogucik 03.02.07, 21:35 Cześć..moja babcia to śpiewa mojemu synkowi..Łupu cupu,łupu cupu,chlastu chlastu nie mam rączek jedenastu..ale rączki mam dwie małe do pracy doskonałe.Zrobie z mydła tyle piany co mama ze śmietany....pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nauczycielka_przedszkola Re: Kogucik 27.05.07, 10:26 > Dziękuję ci koguciku. Fajne Odpowiedz Link Zgłoś
swietal rymowanki- jakie znacie ? 09.02.07, 13:44 Witajcie! super temat, choć troszkę późno was znalazłam... Ja znam rymowankę podobną do "sroczka kaszkę.." a brzmi tak: Tu, tu, tu kokoszeczka ważyła jajeczka, temu dała bo poprosił, temu dała bo wodę nosił, temu dała bo pracował, temu dała bo tańcował, a temu nic nie dała tylko za łepek wytargała i frrryyy...poleciała i tu się schowała. pozdrawiam i piszcie jeszcze! Odpowiedz Link Zgłoś
dragonia O zającu i dyni 07.03.07, 23:07 A ja znam taką: Przez tropiki, przez pustynie toczył zając wielką dynię toczył zając dynię w dół aż mu dynia pękła w pół pestki się z niej wysypały więc je zbierał przez dzień cały raz, dwa, trzy, ile pestek zbierzesz ty! Odpowiedz Link Zgłoś
iza_luiza Re: rymowanki- jakie znacie ? 09.03.07, 13:49 Kładziemy dziecko na pleckach, i śpiewamy: Tu ptaszka małego gniazdeczko (łapiemy dziecko za głowę) a tutaj rozlało się mleczko (głaszczemy po pleckach) tu żabka do wody skoczyła (naśladujemy rękami na pleckach) a tędy mróweczka chodziła (biegamy palcami po pleckach) i słoń stąpał ciężko tamtędy (delikatnie stukamy pięściami) a wąż miał tu swoje wykręty (weżowe ruchy dłonią) i nawet skrobały skrobaki, skrob, skrob (skrobiemy po pleckach) na świecie są różne dziwaki, skrob, skrob (klepiemy po pupie )) mój synek to uwielbia, generalnie bardzo polecam tę książkę: "Przytulanki czyli wierszyki na dziecięce masażyki". Bogdanowicz Marta (red.) wysylkowa.pl/ks617836.html Odpowiedz Link Zgłoś
nauczycielka_przedszkola Re: rymowanki- jakie znacie ? 13.05.07, 19:38 Jeden ,dwa, jeden, dwa pewna pani miała psa trzy i cztery, trzy i cztery pies ten dziwne miał maniery pięć i sześć pięć i sześć pies ten lodów nie chciał jeść siedem, osiem, siedem, osiem wciąż o kości tylko prosił dziewięć, dziesięć, dziewięć, dziesięć kto te kosći mu przyniesie? Ty czy ja, ja czy Ty?Licz od nowa: raz, dwa, trzy... Odpowiedz Link Zgłoś
nauczycielka_przedszkola Re: rymowanki- jakie znacie ? 13.05.07, 19:39 Moje przedszkolaki uwielbiają ten wierszyk Za parkanem wśród kur na podwórku kroczył kruk w purpurowym kapturku... Raptem straaaaasznieeeeeeeeee zakrakał! I zrobiła się draka! Bo mu kura ukradła robaka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nauczycielka_przedszkola Re: rymowanki- jakie znacie ? 13.05.07, 21:58 Wędrowali szewcy przez zielony las, nie mieli pieniędzy ale mieli czas, wędrowali rypciumpypcium i śpiewali rypciumpypcium, nie mieli pieniędzy ale mieli czas! Wodzimy palcami po barkach dziecka lub dzieci maszeruja i na koniec rymowanki szybko odwracają sie i ida w drugą strone. Odpowiedz Link Zgłoś
paulajal Re: rymowanki- jakie znacie ? 16.05.07, 14:05 Jeszcze zapomniałam dodać ulubionej piosenki synka (wykonuje się z gestami, wygląda cudnie dosłownie): Muchomorek ma kapelusz w biały wzorek (dziecko jakby pokazuje, gdzie jest kapelusz) Z jednej strony (pokazuje w lewo), z drugiej strony (w prawo) kropeczkami jest upstrzony (robi niby kropeczki w powietrzu) Te kropeczki żabcia mała przez dzień cały rachowała (minka i gest wyliczania) Naliczyła dużą sumę (rączki do góry, jaką dużą) Zawołała swoja kumę (i tu dziecko rączką „woła” Odpowiedz Link Zgłoś