xxx.16 06.10.09, 19:26 Witam Mam pytanie do Mam które robiły badania krwi swoim 2 latka...Mam skierowanie ale w naszej przychodni pobieraja tylko z zyły nie z palca ....jak to u Was wygladało ?Dziekuje za odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gabi071984 Re: badania 06.10.09, 19:31 Moja córcia ma ponad roczek kiedyś pobierali jej z żyły bo pani doktor uznała że tak lepiej ale za 2 tygodnie znowu musiała mieć to badanie bo gorączkowała i nie wiadomo było czemu i doktor uznała że nie będą ją kuć już do żyły i pobrali z palca.A co mu jest? Odpowiedz Link Zgłoś
karro80 Re: badania 07.10.09, 00:24 To jest tak -jak trafisz na zręczną kobitkę to nie ma znaczenia z czego pobierze -bo jak ladnie się wkłuje to nie boli zbytnio, gorzej jak nie umie... Z palucha teraz jest spoko, bo maja ekstra nożyki - to już nie są dziabki naszego pokolenia -tną ładnie i nieboleśnie. Do morfologii wystarczy paluch - myśmy nawet inne badnaie robili z palucha, bo sie pani wkłuc nie mogła...trzy razy. Odpowiedz Link Zgłoś
palina22 Re: badania 06.10.09, 19:32 moze dorosłym tylko o zyły??mojemu dziecku z palca pobierali Odpowiedz Link Zgłoś
xxx.16 Re: badania 06.10.09, 19:37 Córka po bilansie dostała skierownie na badania tak dla kontroli....No tak chyba jednak do naszej przychodni nie pojde bo tam nie wiem dlaczego ale i dziecia i dorosłym tylko z zyły pobieraja niestety Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: badania 06.10.09, 22:32 dwulatkOM dzieciOM polska mowa trudna mowa mojemu pobierali z zyly i jakos przezyl Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: badania 06.10.09, 19:35 Zależy na co macie skierowanie - czasami potrzeba dużo krwi (dużo różnych oznaczeń, albo np. żelazo - gdzie trzeba po prostu więcej krwi) i lepiej pobrać z żyły niż ściskać dziecku palec w nieskończoność żeby utoczyć potrzebną ilość. Odpowiedz Link Zgłoś
xxx.16 Re: badania 06.10.09, 19:41 Pisze na skierowaniu ze morfologia i mocz do badania wiec juz nie wiem jak myslicie co lepsze .....z palca czy z zyły???????? Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: badania 06.10.09, 19:52 Na zwykłą morfologię u mnie pobierają z palca. Odpowiedz Link Zgłoś
errmaris Re: badania 06.10.09, 19:53 Mojemu miskowi (15 miesiecy) juz trzy razy pobierali krew z zyly I co? Raz sie nawet smial, tak go zabawiali! A inne dwa razy przyjal to ze stoickim spokojem Wiec ja wlasciwie nie widze zadnego problemu w pobieraniu z zyly Odpowiedz Link Zgłoś
super-mikunia Re: badania 06.10.09, 20:16 Ma dość cześto pobieraną krew średnio co 2 m-ce zawsze z żyły. Raz jako 6 tygodniowemu noworodkowi chcieli mu pobrać z palca, ale za mało leciało i tak skończyło się na żyle. Odpowiedz Link Zgłoś
emilka_x Re: badania 06.10.09, 22:09 Mojej córce pobierali krew z palca,oprócz morfologi trzeba było zrobić badania na żelazo,więc potrzebne było trochę krwi.Szczerze wolała bym żeby pobrali mi dziecku z żyły co trwało by parę sekund a tak miętosiła jej tego palca,wyciskała tą krew co trwało parę minut,a płacz dziecka był gorszy niż przy szczepieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
kinmalek Re: badania 06.10.09, 22:18 To też zalezy od tego jak pobierają.W Krakowie np.otworzyło się centrum bezbolesnego pobierania krwi u dzieci.Nakłuwają paluszka cienką igiełką ale chyba jakoś głębiej bo krew leci baaaardzo szybko.Córka miała sporo badań więc krwi trochę potrzeba było,trwało to parę sekund,a na koniec był lizak ,Super sprawa!Z żyły chyba bym nie poszła,przynajmniej z moją małą panikarą , Odpowiedz Link Zgłoś
jagabaga92 Re: badania 06.10.09, 23:18 Ja zdecydowanie bardziej wolę mieć pobieraną krew z żyły, niż palca. A co do dzieci, to mój syn miał 2-krotnie (pierwszy raz w wieku 2 lat, drugi w wieku 5 lat) pobieraną krew z żyły i nie uronił przy tym ani jednej łzy Odpowiedz Link Zgłoś
sinceramente Re: badania 06.10.09, 23:25 Moja córka swego czasu dość często miała pobieraną krew i pediatra zazwyczaj prosił, aby iść do laboratorium, gdzie dzieciom pobierają krew z żyły. Tłumaczył to tym, że krew z żyły daje bardziej wiarygodne wyniki. Jeśli dobrze pamiętam chodzi o to, że podczas takiego wyciskania krwi z paluszka do próbki może zostać też wyciśnięty płyn ustrojowy i tym samym zanieczyścić całość. Wyniki badania można sobie wtedy między książki włożyć Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: badania 06.10.09, 23:51 Mojemu pobierali raz z żyły raz z palca, mały nie widział żadnej różnicy- darł się tak samo Odpowiedz Link Zgłoś