agadd02 20.01.04, 17:39 czy u którejś z Was e-mamy chorowała w ciąży lub przed zajściem w ciążę i potem również podczas ciąży na toksoplazmozę?? jakie były tego skutki dla dziecka?? za odpowiedzi z góry dziękuję daga i sebastian (09.05.2003) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katkun Re: toksoplazmoza w ciąży 20.01.04, 19:34 na krótko przed zajściem w ciążę musiałam przejść toxoplazmozę, ponieważ w I trymestrze miałam jeszcze 400 jednostek IGG. Konsultowałam wyniki z dr. chorób od zwierzęcych, nie wymagałam w ciąży lecznia. Mój synek urodził się z przejętymi ode mnie przeciwciałami na poziomie 75 IGG. Jest śliczny i zdrowy. Skąd pytanie o toxoplazmozę? Odpowiedz Link Zgłoś
julianek_2002 Re: toksoplazmoza w ciąży 20.01.04, 21:17 Na krótko przed zajśćiem w ciążę wykryto u mnie toksoplazmozę, pomimo tego zaszłam w ciążę i urodziłam zdrowego chłopca, leczyłam się nawet jeszcze w ciąży, nie wpłynęło to jednak na dziecko, niedawno urodziłam drugie dziecko- obydwaj chłopcy mają przeciwciała.Moja toksoplazmoza przebiegała dość intensywnie dlatego współczuję tym których spotkała ta choroba. Pozdrawiam mama Dawida i Julka. Odpowiedz Link Zgłoś
agadd02 Re: toksoplazmoza w ciąży 21.01.04, 07:37 mój syn urodził się z wadą wrodzoną, ponieważ w naszej rodzinie nikt nie pamięta żadnych wad wrodzonych, lekarze zastanawiają się skąd ta wada wzięła się u mojego synka, ostatnio padło przypuszczenie, że mogłam w ciąży chorować na toskoplazmozę, niestety tego się już nie dowiem, bo badań w ciąży nie miałam robionych, pytam, bo jestem ciekawa czy inne mamy, które wiedziały o swojej chorobie miały jakieś problemy z maluszkami dziękuję za odpowiedzi pozdrawiam daga Odpowiedz Link Zgłoś
katkun Re: toksoplazmoza w ciąży 21.01.04, 19:02 Jeżeli podejrzewasz, że podczas ciąży przeszłaś toxoplazmozę, to zrób sobie badanie z krwi. Lekarz po ilości przeciwciał określi Tobie nawet okres zarazenia.Może będziesz spokojniejsza jak poznasz przyczynę? Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
agadd02 Re: toksoplazmoza w ciąży 22.01.04, 08:57 dziękuję Ci bardzo za odpowiedź właśnie wybieram się na to badanie, oprócz tego że upewnię się czy nie byłam chora sprawdzę również czy mój synek nie jest chory na toksoplazmozę pozdrawiam daga Odpowiedz Link Zgłoś
magdunia5 Re: toksoplazmoza w ciąży 22.01.04, 09:03 moja koleżanka jest w 7-mym miesiącu ciąży i miała niejasne wyniki na toksoplazmozę. Robi się wtedy dokładniejsze badania poziomu immunoglobuliny, które pozwalają określić kiedy się chorowało, ale na pewno w miejscu pobrania krwi dowiesz się szczegułów. Pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś
fionna Re: toksoplazmoza w ciąży 22.01.04, 12:26 Jeśli chodzi o tokspolazmozę, to wiem że zajmują sią tą chorobą w CZD (klinika niemowlęca) o ile pamietam specjalistką od toksoplazmowy jest dr Lipka. Nie wiem, w jakim wieku jest dziecko, ale spróbuj się z nimi skontaktować. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mamaanuli Re: toksoplazmoza w ciąży 23.01.04, 11:07 Witam, toksoplazmoza jest jedną z chorób, które mogę spowodować wady u płodu. Częściej jednak wszekie wady wrodzone powodują cytomegalowirusy lub wirusy z rodziny herpes. Niestety tylko CZD w Międzylesiu zajmuje się tym problemem, tylko gdyż mam bardzo niemiłe wspomnienia z tego ośrodka. Jeżeli mogę Ci jakoś pomóc to zapraszam na anuszelek@wp.pl Pozdrawiam Mama Anuli Odpowiedz Link Zgłoś