Dodaj do ulubionych

toksoplazmoza w ciąży

20.01.04, 17:39
czy u którejś z Was e-mamy chorowała w ciąży lub przed zajściem w ciążę i
potem również podczas ciąży na toksoplazmozę?? jakie były tego skutki dla
dziecka??

za odpowiedzi z góry dziękuję
daga i sebastian (09.05.2003)
Obserwuj wątek
    • katkun Re: toksoplazmoza w ciąży 20.01.04, 19:34
      na krótko przed zajściem w ciążę musiałam przejść toxoplazmozę, ponieważ w I
      trymestrze miałam jeszcze 400 jednostek IGG. Konsultowałam wyniki z dr. chorób
      od zwierzęcych, nie wymagałam w ciąży lecznia. Mój synek urodził się z
      przejętymi ode mnie przeciwciałami na poziomie 75 IGG. Jest śliczny i zdrowy.
      Skąd pytanie o toxoplazmozę?
      • julianek_2002 Re: toksoplazmoza w ciąży 20.01.04, 21:17
        Na krótko przed zajśćiem w ciążę wykryto u mnie toksoplazmozę, pomimo tego
        zaszłam w ciążę i urodziłam zdrowego chłopca, leczyłam się nawet jeszcze w
        ciąży, nie wpłynęło to jednak na dziecko, niedawno urodziłam drugie dziecko-
        obydwaj chłopcy mają przeciwciała.Moja toksoplazmoza przebiegała dość
        intensywnie dlatego współczuję tym których spotkała ta choroba.
        Pozdrawiam mama Dawida i Julka.
      • agadd02 Re: toksoplazmoza w ciąży 21.01.04, 07:37
        mój syn urodził się z wadą wrodzoną, ponieważ w naszej rodzinie nikt nie
        pamięta żadnych wad wrodzonych, lekarze zastanawiają się skąd ta wada wzięła
        się u mojego synka, ostatnio padło przypuszczenie, że mogłam w ciąży chorować
        na toskoplazmozę, niestety tego się już nie dowiem, bo badań w ciąży nie miałam
        robionych, pytam, bo jestem ciekawa czy inne mamy, które wiedziały o swojej
        chorobie miały jakieś problemy z maluszkami

dziękuję za odpowiedzi
        pozdrawiam
        daga
        • katkun Re: toksoplazmoza w ciąży 21.01.04, 19:02
          Jeżeli podejrzewasz, że podczas ciąży przeszłaś toxoplazmozę, to zrób sobie
          badanie z krwi. Lekarz po ilości przeciwciał określi Tobie nawet okres
          zarazenia.Może będziesz spokojniejsza jak poznasz przyczynę? Kasia
          • agadd02 Re: toksoplazmoza w ciąży 22.01.04, 08:57
            dziękuję Ci bardzo za odpowiedź właśnie wybieram się na to badanie, oprócz tego
            że upewnię się czy nie byłam chora sprawdzę również czy mój synek nie jest
            chory na toksoplazmozę

pozdrawiam
            daga
    • magdunia5 Re: toksoplazmoza w ciąży 22.01.04, 09:03
      moja koleżanka jest w 7-mym miesiącu ciąży i miała niejasne wyniki na
      toksoplazmozę. Robi się wtedy dokładniejsze badania poziomu immunoglobuliny,
      które pozwalają określić kiedy się chorowało, ale na pewno w miejscu pobrania
      krwi dowiesz się szczegułów. Pozdrawiam Magda
    • fionna Re: toksoplazmoza w ciąży 22.01.04, 12:26
      Jeśli chodzi o tokspolazmozę, to wiem że zajmują sią tą chorobą w CZD (klinika
      niemowlęca) o ile pamietam specjalistką od toksoplazmowy jest dr Lipka. Nie
      wiem, w jakim wieku jest dziecko, ale spróbuj się z nimi skontaktować.
      Pozdrawiam
      • mamaanuli Re: toksoplazmoza w ciąży 23.01.04, 11:07
        Witam,

toksoplazmoza jest jedną z chorób, które mogę spowodować wady u płodu. Częściej
        jednak wszekie wady wrodzone powodują cytomegalowirusy lub wirusy z rodziny
        herpes. Niestety tylko CZD w Międzylesiu zajmuje się tym problemem, tylko gdyż
        mam bardzo niemiłe wspomnienia z tego ośrodka. Jeżeli mogę Ci jakoś pomóc to
        zapraszam na anuszelek@wp.pl

Pozdrawiam

Mama Anuli
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka