Dodaj do ulubionych

Reflux a zapalenie oskrzeli

21.01.04, 14:27
Mam pytanie do mama dzieciaczków które miały problemy z refluxem żołądkowym.
Mam 3 latka kóry choruje moze żadko - 2 razy do roku ale jak zachoruje to od
razu zpalenie oskrzlei lub płuc, z jednego dnia kaszlu od razu sa zaatakowane
oskrzela.Właśnei przechodi paskudne zapalenie oskrzeli ( drugie w ciagu
miesiąca) i w końcu trafilismy na lekarkę rodzinną która zaczeła szukac
przyczy.W ksiazęczce zobaczyła że mały jak miał pół roku miał stwierdzony
reflux żołądkowy, ulewał, miał robione USG itp. zażywał Coordinax.Kłopoty
skończyły sie jak zaczął chodzić i ulewanie mineło.Myślałam że to koniec
problemów.A okazuje sie,że wg pani doktor ten reflux wcale nie musiał
ustapic , tylko jest dalej, możoe nie w takiej ostrej formie wymiotów czy
ulewań.Spytała sie czy małemu sie odbija jak je.Powiedziałam,ze tak bo tak
faktycznie jest i odbija sie mu często.A podobno dzieciom nie powinno sie
odbijać ! I po prostu w nocy, czy w dzień cos z tego zółądka trafia wyzej i
podrażnia górne drogi oddechowe.I stad tez brzydki zapch z ust po nocy.Czy
spotkałyści sie z takim przypadkiem?Na razie musimy wyleczyć to zapalenie
oskrzeli co jest teraz - nawet baniek nie moge mu postawic bo jest tak
zaflegmiony ze jeszcze by to pogorszyło sparawę - wg lekarki oczywiscie bo w
sprawie baniek specjalistką nie jestem.I czeka nas poradnai gastrologiczna,
badania na uczulenie ... ( mały mial skazę białkowa która tez przeszła, i
atopowoe zapalenia skóry- tez przeszło...). Proszę - jak wiecie coś na ten
temat to napiszcie.Jak się leczy coś takiego?
Obserwuj wątek
    • mama_maxia Re: Reflux a zapalenie oskrzeli 21.01.04, 15:56
      Kari,
      niestety Twoja lekarka ma rację...chyba maluszek nie wyrósł z refluksu. Mój
      Max ma 15 miesięcy i był leczony na refluks żołądkowo-przełykowy od 4 tygodnia
      życia Coordinaxem, potem Debridatem, potem Motilium...no i oczywiście AZS i
      alergie. Wygląda jakby z tego wyrastał, ale... no właśnie - to że już nie
      wymiotuje nie oznacza, że wszystko w porządku. Cały czas jesteśmy pod opieką
      gastroenterologa w IMID i CZD, jesteśmy też umówieni na scyntygrafię (to
      podobno lepsze badanie od RTG, no a na PH-metrię całodobową to średnio mamy
      ochotę).
      W zeszłym roku leżałam z Maxem w IMID 3 miesiące i tam było całe mnóstwo
      dzieci właśnie z nawrotowymi zapaleniami oskrzeli i płuc, które nigdy nic nie
      wymiotowały ani nie ulewały!!! Miały robioną PH-metrię i RTG nawet w trakcie
      leczenia oskrzeli, no i u 99% to jednak wykazywało refluks jako główną
      przyczynę. Dostawały znowu leczenie, a jak to nie pomagało, a choroby
      zagrażały zdrowiu i życiu dzieciaczka to kierowano na zabieg (ale takie
      spotkałam na szczęście tylko jedno maleństwo).
      Życzymy zdrówka!
      • kari7 Re: Reflux a zapalenie oskrzeli 21.01.04, 16:40
        Oj to mnnie ne pocieszyłaą....A jakie badania sa robione w tym kierunku? Mamy
        dostać skierownaie do poradni gastrologicznej, jak do tej pory miał mały
        robione USg jak miał poł roku i wtedy lekarz stwierdził ten reglux( poza
        objawiami).czy są to jakies bolaće badania dla maluszka?IMusimy teraz wyleczyć
        to zapalenie , dopiero potem leczyć przyczyny. A tak sie cieszyła ze juz
        wyzdrowiał! czyli to wszystkos ie łączy - alegrai pokarmowa .AZS, reflux.....
        A nie iwesz czy trzena sosować jakąś dietę przt refluxie u tak duzego dzecka?
        lekarak mówiał tylko na razie o nie popojaniu odczas jedzenia a resz ema nam
        powiedziec potem.
        dziekuje za odpowiedź.
        • betra Re: Reflux a zapalenie oskrzeli 22.01.04, 10:27
          U mojej 6,5 letniej córki także stwierdzono refluks po badaniu usg, (prywatnie)
          wszystko zaczęło się od suchego kaszlu, który męczył córkę przeważnie w nocy, w
          krótkich czasie dochodziło zapalenie oskrzeli a nawet płuc (bez gorączki).
          Przez pół roku brała gasprid później debridat. Jako niemowlak przypominam sobie
          że nawet do roku ulewała, ale nikt z pediatrów nie zwracał na to uwagi.
          Niedawno miała kontrolne usg (w państwowej przychodni)- które nic nie wykryło
          (nawet usłyszałam że nie widać żołądka)więc nie wiem czy faktycznie refluks
          ustąpił czy nie. Niestety znowu powrócił nocny suchy kaszel. Jest prowadzona
          przez gastrologa w tej sytuacji gdy opis usg jest ok. nie wiem czy zaleci
          dalsze leczenie.Dodatkowo miała zlecone badania w kierunku pasożytów, glutenu,
          mleka i morfologię.
        • betra Re: Reflux a zapalenie oskrzeli 22.01.04, 10:28
          U mojej 6,5 letniej córki także stwierdzono refluks po badaniu usg, (prywatnie)
          wszystko zaczęło się od suchego kaszlu, który męczył córkę przeważnie w nocy, w
          krótkich czasie dochodziło zapalenie oskrzeli a nawet płuc (bez gorączki).
          Przez pół roku brała gasprid później debridat. Jako niemowlak przypominam sobie
          że nawet do roku ulewała, ale nikt z pediatrów nie zwracał na to uwagi.
          Niedawno miała kontrolne usg (w państwowej przychodni)- które nic nie wykryło
          (nawet usłyszałam że nie widać żołądka)więc nie wiem czy faktycznie refluks
          ustąpił czy nie. Niestety znowu powrócił nocny suchy kaszel. Jest prowadzona
          przez gastrologa w tej sytuacji gdy opis usg jest ok. nie wiem czy będzie
          dalsze leczenie.Dodatkowo miała zlecone badania w kierunku pasożytów, glutenu,
          mleka i morfologię.
    • fionna Re: Reflux a zapalenie oskrzeli 22.01.04, 12:16
      Witam,
      Mój synek ma właśnie taki bezobjawowy refluks. Od początku jadł bardzo
      niechetnie, mało przybierał na wadze itd. W ogole nie ulewał, więc nikt nie
      podejrzewał nawet refluksu. Gdy miał 3 miesiące wylądowali\śmy w szpitalu z
      powodu słabych przyrostów masy ciała, Robiono mu USG, które nic nie wykazało,
      potem pasaż przewodu pokarmowego. I nic - mały nie chciał wcale jeść, nie
      ulewał. W końcu w ph-metri wyszedł refluks, zalecono coordinax i dopiero wtedy
      się zaczęło - wymioty, ulewania i straszne odbijanie się. W końcu trafiliśmy na
      odpowiednich lekarzy (klinika gastroenterologii na Działdowskiej), mały dostaje
      LOsec i po nim wreszcie je normalnie. Z powodu wiotkości krtani miał robioną
      videofiberoskopię i tam na chcrząstkach krtani widać nacieki typowe dla
      refluxu. Co najdziwniejsze - jak dotąd nie chorował (żadnych przeziębień,
      katarków itp - ma teraz 11 miesięcy), nie ma na szczęście alergii. Ale lekarze
      zawsze pytali się o przeziębienia, więc sądzę, że to jest jakoś powiązane.
      Wg mnie najlepszym i najbardziej wiarygodnym badaniem jest ph-metria. Warto
      trochę odcierpieć, aby być pewnym. Samo zakładanie sondy nie jest zbyt miłe,
      potem też trzeba chodzić z aparacikiem. Moje dziecko miało to robione 2 razy
      (gdy miał 4 miesiące i 8 miesięcy), wg usg wszystko było w porządku.
      Pozdrawiam
      • mama_maxia Re: Reflux a zapalenie oskrzeli 22.01.04, 15:29
        Witam,
        No niestety rafluks, trudno się leczy...Wiem, że na pewno robi się PH-metrię
        (to już wyjaśniła Fionna), pasaż górnego odcinka przewodu pokarmowego (badanie
        ze wskaźnikiem - papka boraxowa pod RTG), sam RTG też ze wskaźnikiem,
        scyntygrafia (wskaźnik nieradioaktywny przez wenflon lub doustnie i chyba to
        pod tomografem), no i te najgorsze: gastroskopia - u maluszków w narkozie.
        Ale nie martw się tak na zapas to, że ja i inne mamy musiałyśmy poddać swoje
        pociechy takim wyszukanym badaniom to nie znaczy, że Twojego maluszka spotka
        to samo! Trzymam kciuki, żebyś była mile zaskoczona.
        No bo 'jakieś badanie' musi koniecznie mieć zrobione.

Do Fionny: możesz podać mi nazwisko gastroenterologa z Działdowskiej? Domyślam
        się, że z Fundacji - my tam mamy kardiologa i ortopedę.
        • fionna Re: do Mamymaxia 22.01.04, 16:20
          Ten lekarz to dr Dziechciarz, dobrą opinię ma też dr Albrecht i prof.
          Radzikowski.
          Pozdrawiam
          • mama_maxia Re: do Mamymaxia 23.01.04, 10:29
            Dzięki, zastanawiam się czy nie zmienić lekarza...może inny lekarz, inne
            badania...i mam nadzieję lepsze leczenie..
            Pozdrawiam, Wiola
    • lechasia Re: Reflux a zapalenie oskrzeli 22.01.04, 15:42
      Mój maluszek ma dopiero 7 tygodni i też cierpi na refluks, który u niego
      powoduje nawracające zachłystowe infekcje dróg oddechowych. Moja lekarka leczy
      małego lekami wziewnymi obenie stosujemy Flixotide i w oskrzelach przestało
      skrzypieć.
      Życzę dużo zdrówka dla maluszka !
      • kamyczek_edziecko Re: Reflux a zapalenie oskrzeli 23.01.04, 22:35
        do najczęstszych objawów refluksu należą: wymioty, ulewania, przeżuwanie,
        nawracające obturacyjne zapalenia oskrzeli, zachłystowe zapalenia płuc, astma,
        bezdechy, zasinienia, nocne napady duszności i kaszlu ok.1 - 3 godziny po
        zaśnięciu (jako przyczyna-spadek pH wywoływany cofającą się kwaśną treścią
        żołądka, dalej - skurcz oskrzeli na drodze odruchu z nerwu błędnego).
        refluksu nie leczy się wziewami. terapia farmakologiczna obejmuje preparaty
        zobojętniające kwas solny, leki osłaniające błonę śluzową przełyku (z kwasem
        alginowym) - gelacid, gavicson i przede wszystkim leki prokinetyczne
        pobudzające motorykę przewodu pokarmowego (zaw. cisaprid) - coordinax, gasprid,
        prepulsid. też to przechodzę. mój igorek miał wykryty refluks w okolicach
        szóstego miesiąca (teraz ma 15 m-cy). wcześniej leczono go na astmę,
        nieistniejące alergie i inne bajki właśnie głównie wziewami. po wdrożeniu
        właściwego leczenia objawy złagodniały. chodzi o niekończące się obturacyjne
        zapalenie oskrzeli z sinieniem włącznie. młody nigdy nie ulewał. potem
        odstawiliśmy leki i wszystko wróciło. kilka dni temu robiliśmy usg. refluks jak
        był tak jest.leki wróciły i czeka nas chyba ph metria. jeżeli wyjdzie kiepsko
        pomyślimy nad zabiegiem. robią to już laparoskopowo. wcześniej nie chciałam
        nawet o tym słyszeć, ale powoli lekarce udaje się mnie przekonać. po pierwsze -
        mając niemalże bez przerwy zapalenie oskrzeli można się istotnie wpędzić w
        astmę (dojdzie do przebudowy drzewa oskrzelowego). może przełyk zbliznowacieć i
        młody będzie stary i będzie wcinał papki i tak dalej. a ciągłe faszerowanie
        chemią też nikomu na dobre nie wychodzi. ale się rozpisałam. akurat dla mnie
        temat na czasie od prawie roku. daliśmy mu jeszcze 3 miesiące. jeżeli nie
        będzie żadnej poprawy, będziemy się zastanawiać co dalej. ale może jednak coś
        się zmieni?

pozdr. kamyczek

betra, Ciebie szczególnie
        • mama_maxia Re: Reflux a zapalenie oskrzeli 24.01.04, 11:54
          Do kamyczka:
          Czy mogłabyś napisać skąd słyszałaś o laparoskopowym zabiegu na przełyk? Nie
          chodzi o to,że coś sprawdzam, ale po prostu chciałabym dowiedzieć się więcej
          na ten temat. Max co prawda nie ma rozważanego (już.., a może narazie...)
          zabiegu, ale kiedy leżeliśmy w IMID tam nas do tego przygotowywano - w każdym
          bądź razie poznałam dokładnie szczegóły operacji i to co potem. Wiem to od
          doktorów i profesorów, że jest to ciężka operacja, bo przełyk jest słabo
          ukrwiony, no i tego zwieracza nie da się tak po prostu zacisnąć, bo jest
          inaczej zbudowany niż inne mięśnie i robi się to warstwowo, a potem mogą być
          problemy z rośnięciem takiego przełyczku.
          Czy spotkałaś się z tym w Polsce (mam na myśli laparoskopię)?

Pozdrawiam.
          • kamyczek_edziecko Re: Reflux a zapalenie oskrzeli do mamy maksia 24.01.04, 20:41
            dokładnie nie dopytywałam jak to technicznie wygląda, bo do tej pory uciekałam
            od tematu jak tylko mogłam. jestem ze śląska i u nas robią to laparoskopowo w
            klinice w zabrzu u prof. łukasik. dowiedziałam się tyle, że zostają trzy
            malutkie dziurki, a że młody organizm, to w przyszłości ślady mogą zupełnie
            zniknąć. w przyszłym tygodniu wybieram się na konsultację chirurgiczną. mogę
            dopytać o szczegóły. zależy to pewnie też od konkretnego przypadku. u igora
            byłoby to możliwe, gdyż on ma zbyt krótki sam zwieracz i wpust żołądka - 11 mm
            i jeszcze ulega okresowemu skracaniu. od 7 miesięcy nic nie "urosło". tak więc
            zabieg byłby tuż przy żoładku. ale ciągle mam nadzieję, że unikniemy
            interwencji chirurgicznej.
            pozdr. kamyczek
            • mama_maxia Re: Reflux a zapalenie oskrzeli do mamy maksia 25.01.04, 00:25
              Wielkie dzięki!
              Ja też mam nadzieję, że obaj panowie wyrosną z refluxu.
              Ale jak dużo się już wie to staje się takie 'normalne' i łatwiej znieść
              trudności leczenia kochanych maluszków.
              Pozdrawiam,
              Wiola
              • kari7 Re: Reflux a zapalenie oskrzeli do mamy maksia 26.01.04, 15:35
                Hej! To znowu ja.Nie pocieszyłsyscie mnie z tym refluxem ale ja jestem dopiero
                na początku drogi.Na razie mam skierowanie do poradni gastrologicznej, terminy
                na luty i zobaczymy co tam powiedza.Myśle,ze chyba na razie USG wystarczy,
                zresztą podobno oni nie sa skłonni tak robic od razy wsztskich badań,zalecjaą
                dietę itp.Zobaczymy.
                Na razie nie mogę wyjsc z z palenia oskrzlei bo niejest lepiej, mały dostał
                dzisiaj zastrzyki ZINACEF( tydzień juz brał antybiotyk CEK ale nic nie dał, ),
                bańkimiał postawione wiec troche odkasłuje ( bo co gorsza nie kasłał tylko to
                świństwo siedziało w nim).Oprócz tego ma Flixotide i dała mu lekarka Singulair
                do ssania ( żucia).I faktycznie zaczełam go obserwowoac to jak je to jemu się
                strasznie odbija, ale myślłam że to normalne!Wziewy daje mu lekarka bardziej
                osłonowo.Szkoda mi małego, zwłaszcza tych zastrzyków.Zobaczę kco mipowiedza w
                poradni gastr. Będę to konsultować z wamismile
                dziekuję za odpowiedzi.
                Kari
            • justyna1313 Re: do kamyczek_edziecko - proszę o odpowiedż 27.01.04, 13:56
              Ja też jestem ze śląska i mam prośbę, czy mogłabyś mi polecić jakiegoś lekarza
              ze szpitala w Zabrzu? Mój synek 3-letni leżał tam ostatnio z powodu wymiotów.
              Miał wymioty na tle acetonu, tzw. wymioty acetonemiczne, które towarzyszą
              infekcjom. Ala infekcja minęły, a wymioty znów po miesiącu wracają. Teraz
              podejrzany jest refluks.Czy wiesz na czym polega ta PH-metria?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka