wiolkum 19.11.09, 17:37 Witam co może być przyczyną nocnego zgrzytania zębami? Odrobaczałam niedawno mojego 3 letniego synka bo myślałam że to może robaki ale on niestety dalet w nocy zgrzyta zębami Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
slonko1335 Re: zgrzytanie zębami 19.11.09, 17:59 odrobaczałas w ciemno? robiłaś badania? Odpowiedz Link Zgłoś
wiolkum Re: zgrzytanie zębami 19.11.09, 18:02 badań nie robiłam. Odrobaczam co pół roku bo mam w domu psa Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: zgrzytanie zębami 19.11.09, 18:04 wiesz co moja zgrzytała przy lambliach, na to świństwo raczej się profilaktycznie nie odrobacza, może tutaj jet problem? Odpowiedz Link Zgłoś
wiolkum Re: zgrzytanie zębami 19.11.09, 19:42 z badań to robiłaś testy z kału czy coś jeszcze? Czym później leczyłaś? Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: zgrzytanie zębami 19.11.09, 20:21 Wiolkum tępiliśmy lamblie prawie rok. Alka miała dwa nawroty, teraz od pół roku spokój ale poszła do przedszkola więc pewnie kwestia czasu.... Robiłam testy z kału, w trzech labach nic nie wyszło, dopiero polecona mi przez gastrologa babka specjalistka od robali znalazła. Na forum wszyscy polecają Felixa-można tam wysłać próbki kurierem. Leczyłam furazolidonem (który jak sie potem dowiedziałam na lamblie juz nie działa), i macmirorem, macmiror połączony z dietą i przeleczeniem w takim samym cyklu reszty domowników (wcześniej mąz i babcia brali inny lek a ja nic bo byłam w ciąży) dopiero się rozprawił, podawałam tez balsam kapucyński i vernicadis. Odpowiedz Link Zgłoś
wiolkum Re: zgrzytanie zębami 19.11.09, 20:49 Jaką dietę stosowałaś dla dziecka? Ja chyba nie będę mogła zrobic cyklu odrobaczania całej rodziny (jeśli wynik testu byłby pozytywny) bo karmię młodsze dziecko piersią a to chyba takich rzeczy nie można zażywac Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: zgrzytanie zębami 19.11.09, 21:01 niestety, nie można odstawiłam Młodego od piersi wlaśnie ze względu na leki. Przeczekaliśmy pół roku potem podjęłam decyzję, że odstawiam i te z się leczę bo nigy się świństwa nie pozbędziemy. Poczytaj o sposobach leczenia tutaj: forum.gazeta.pl/forum/f,86962,Pasozyty_candida.html o lambliach jest mnóstwo. W skrócie dieta bezmleczna, bezcukrowa i bezglutenowa, dużo czosnku, cebuli, przyprawy nielubiane przez robale, olej z pestek dynii. Oczywiście póki co sprawdź najpierw te lamblie a potem się będziesz martwić dopiero jak wylezą choć nie życzę. Ostatnio ktoś na zdrowiu małego dziecka widziałam zadawał pytanie i tam lekarka jeszcze kilka przyczyn zgrzytania zębami podawała. Odpowiedz Link Zgłoś
wiolkum Re: zgrzytanie zębami 21.11.09, 12:48 To jeszcze raz ja, masz może namiary na tego Felixa? Odpowiedz Link Zgłoś
letizia2 Re: zgrzytanie zębami 21.11.09, 21:30 Slonko! Dzieci też dostały macmiror? Czy tylko furasolidon, a reszta macmiror? Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: zgrzytanie zębami 21.11.09, 21:46 Na początku furaozlidon - starsza, oczywiście po nim lamblie dalej były, dobiłam balsamem ale na krótko, na jakieś 3 m-ce. Dorośli wzięli thynidazol, ja nic bo byłam w ciąży. Po 3 m-cach mała miała diagnostykę gastrologiczną i znowu lamblie, tam wyśmiali furazolidon twierdząc, że juz jest całkowiecie nieskuteczny i dali macmiror - proszek robiony w aptece, tylko dla Alki, szymon miał wtedy 3 m-ce, ja karmiłam piersią nic nie wzięliśmy, reszta domowników znowu thynidazol. po kuracji Alka dalej ma lamblie, mam już i ja - wcześniej mi nie wychodziły. Jak Szymon skończył 6 m-cy zdecydowałm o odstawieniu od piersi i przeleczeniu całej rodziny (poza szymem bo mu nikt nie chciał nic przepisać)wszyscy wzięliśmy Macmiror, Alka już normalnie w tabletkach, majątek na to wydaliśmy ale lamblii nie było jeszcze w zeszłym miesiącu...czyli 7-8 m-cy po kuracji. teraz nie wiem chodzi do przedszkola niby nie ma objawów choć kaszle w nocy ale też ma refluks więc moze od tego, w przyszłym tygodni urobię badanie. Odpowiedz Link Zgłoś
letizia2 Re: zgrzytanie zębami 21.11.09, 22:01 Moje dzieci teraz dostają furazolidon, my macmiror i planuje leczyć jeszcze balsamem. Pomału się załamuje, jak czytam jak to wraca, albo nie daje się wytłuc. Odpowiedz Link Zgłoś
letizia2 Re: zgrzytanie zębami 21.11.09, 22:11 Tak pamiętam o diecie, z reszta diete u dzieci stosuje już dłuższy czas, bo starsza miała candide ++. O porządkach czytałam na forum, ze pod koniec każdej serii,prać w wysokich temperaturach, myć wszystko, przelewać wrzątkiem. Coś jeszcze??? Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: zgrzytanie zębami 21.11.09, 22:15 widziałam, że jesteś na forum tam chyba wszystko jest, chociaż ja nie prałam w wysokich temperaturach, zawsze piorę w 40 ale zabawki przelałam, armaturę też, maskotki wywaliłam w diabły. Odpowiedz Link Zgłoś
letizia2 Re: zgrzytanie zębami 21.11.09, 22:20 Moje drugie dziecko jest z kwietnia 2008. Napisz co ewentualnie podajesz synowi np: olej z pestek dyni, balsam kapucyński? Jak u niego wspomagasz organizm, aby walczył z lambliami? Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: zgrzytanie zębami 22.11.09, 14:13 Nic mu nie podaję, to alergik więc nie mam zbyt dużych możliwości. Jest zdrowo odżywiany, nie dostaje słodyczy i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś