dorotatop 09.01.10, 19:47 mam pytanie drogie mamy w jakim wieku schodzi skórka z napletka mój ma 2latka i zaczęła pomału schodzić czy to pózno czy prawidłowo martwię sie stulejką za pół roku mam się z małym pokazać u doktora. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marzena604 Re: mały pyrtuś 09.01.10, 20:03 Mój ma prawie 5 lat i skórka w prawdzie schodzi, ale ciężko. Stulejka jest wtedy jeśli jak robi siku, to się taki balonik z moczem robi, a skórka jest przyklejona-sprawdź czy tak jest. Odciągaj skórkę najlepiej przy kąpieli w ciepłej wodzie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
naszaheidi Re: mały pyrtuś 09.01.10, 22:06 Skora trzeba ruszac od urodzenia,przynajmniej ja i kolezanka z synem tak robilysmy.Skorka schodzila,ale bylo swego czasu dosc wasko,mimo uprzedniego ruszania. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiulka22 Re: mały pyrtuś 10.01.10, 15:52 dziewczyny wypowiadają się różnie bo różne są "szkoły". Starsza mówi, żeby odciągać napletek od urodzenia, nowsza, że nie ściąga się go wcale do 2r.ż. Czeka się po prostu aż sam się odklei i generalnie tak jest. Stulejkę właściwie opisała poprzedniczka. Myślę, że nie masz się czego obawiać skoro u synka schodzi skórka. Nie ma sensu na siłę jej ściągać bo można zrobić dziecku krzywdę- u nas dr nefrolog!- tak ściągała małemu napletek, że powstała na nim ranka! Poskutkowało to jeszcze większym zasklepieniem napletka niż było wcześniej. Teraz jest o.k., ale nieźle się powściekaliśmy! Odpowiedz Link Zgłoś
gosiulka22 Re: mały pyrtuś 10.01.10, 15:57 I jeszcze jedno- poprzedniczka pisała o ściąganiu napletka podczas kąpieli. Próbowałam i słabo to wychodziło więc przemywam małemu siusiaka przed kąpielą i jest zawsze ok. Nie jestem pewna czy w czasie kąpieli skóra nie namaka wodą i stąd problemy z jej odsunięciem. Jakie Ty masz z tym doświadczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
malwina2385 Re: mały pyrtuś 10.01.10, 20:34 Dziewczyny u mojego 2latka też jest problem z odsunięciem napletka, jest delikatny opór a ja boję się mocniej przesunąć,około 6 miesięcy temu doktor odsunął mu napletek no i synek miał czerwonego siusiaczka i najwyrażniej go bolał. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiulka22 Re: mały pyrtuś 11.01.10, 11:29 Rozumiem Cię z tym strachem- też tak miałam. Warto jednak próbować, aż w końcu się uda! Najważniejsze, żeby odciągać napletek powoli. Ja widziałam jak robi to dr: bardzo powoli ale stanowczo naciska- początkowo nie dzieje się nic (moment, w którym ja bym już go puściła), aż potem "pyk" i napletek pięknie schodzi! Ważne jest też żeby delikatnie i szybko przemywać odsłoniętą skórkę- jest bardzo wrażliwa. Pisałam wcześniej, że ja przemywam go przed kąpielą, a jeśli siusiak bywa czerwony (lub gdy była ranka) to przemywam go Rywanolem. Dziewczyny piszcie jakie macie doświadczenia z odciąganiem napletka! Odpowiedz Link Zgłoś