Dodaj do ulubionych

czy Wasze dzieci też tak mają- podejrzenie autyzmu

10.06.10, 15:44
lekarz rodzinny zasugerował wizytę w poradni pedagogiczno-psychologicznej w
celu wykluczenia tudzież potwierdzenia autyzmu...
Zapytałam się już na jednym forum (dla rodziców dzieci z autyzmem i
aspergerem) czy ich dzieci też takie są, okazało się że mają cechy wspólne z
moim dzieckiem, lecz teraz chce zapytać Was rodziców dzieci "zdrowo
rozwijających się". czy Wasze dziecko zachowywało się podobnie do mojego?

Syn- dwa lata i pięć miesięcy
Jaki jest mój syn?
- Mało mówi- jest na etapie wypowiadania jednego słowa, z tymże w jego
słowniczku jest około 10 słów: baba, dziadzia, mama, tata, kukułka, ala,
ola,pijak, tam; może jeszcze kilka by się znalazło
- Kontaktuje się w inny sposób, mianowicie ciągnie za rękę, pokazuję co chce
otrzymać, pokazuje ilustracje
- Wspaniale naśladuje zwierzęta
- Niekiedy reaguje na swoje imię, załóżmy jedna reakcja na pięć zawołań
- Potrafi się mocno zainteresować bajką, książką ilustrowaną,
- Lubi gdy się jemu opowiada np. wieczorem o tym co się mu przytrafiło w ciągu
dnia
- Kontakt wzrokowy- nawiązuje. Szuka aprobaty w trakcie zabawy bądź za jakiś
jego "wyczyn"

Emocje:
- jest wrażliwy na emocje innych ludzi. Odzwierciedla uśmiech, przytula gdy
bliska mu osoba płacze

Zabawa:
- bardzo, bardzo energiczny
- na dworze: biega bez przerwy, jeździ samochodami, naśladuje dźwięk samochodów
- jest bardzo niezdarny, zawsze coś przewraca, wylewa, wyrzuca- nie robi tego
celowo
- samochody ustawia w rzędzie najczęściej od najmniejszego do największego
- ustawia inne zabawki w rzędzie, buduje wieże z jednego klocka, ładnie
dopasowuje klocki do schematu (garnuszek na klocuszek), nie lubi zmian

SPACERY- chce chodzić tą samą trasą, krzyczy i płacze gdy zmieniam trasę, nie
lubi chodzić za rękę

- nie lubi mieć brudnych rąk, ani buzi- krzyczy gdy nie ma kto mu ich umyć

- jest agresywny- gdy coś nie idzie po jego myśli, gdy się coś mu zabierze,
przełoży, gdy się go nie rozumie- płacze bardzo głośno, długo, czasami zanosi
się płaczem

robi żółwika i przybija piątkę na przywitanie, na pożegnanie papa, lubi się
ganiać z innymi

Poza tym jest bardzo żywiołowy, bardzo mało śpi (od 21 do 6) w dzień- w ogóle,
praktycznie nie siada, całe dnie jest na nogach, nie potrafi wysiedzieć nawet
gdy je (wyjątek: w samochodzie, na spacerze w wózku)

Jest duży- 20 kg około metra- 2lata 5msc

Jest leworęczny.

Wiem, rozwój mowy jest opóźniony, ale chodzi mi głównie o inne zachowania
Obserwuj wątek
    • camel_3d Re: czy Wasze dzieci też tak mają- podejrzenie au 10.06.10, 15:57
      i to sa oznaki auztyzmu??

no nie wiem, bo jak na moj gust opisalas calkiem przecietne dziecko,.
      poza ta mowa. w tym wieku wiekszosc dzieci jednak uzywa wiekszej ilosc slow. ale
      syn mojego brata zaczyl mowic dopiero w wieku 3 lat w przedszklu..
      a reszta..no ni ewiem..wydaje mi sie, ze nic nadzwyczajnego nie wynika z tego.
    • marika012 Re: czy Wasze dzieci też tak mają- podejrzenie au 10.06.10, 16:09
      Mój syn:
      -mówił zdaniami w wieku 20 miesięcy
      -naśladował kilkanaście zwierząt jak miał rok
      -reagował na swoje imię od małego
      -uwielbiał książki, gdy miał 1,5 roku uważnie słuchał długich bajek typu
      Franklin, domagał się żeby czytać mu jedna książkę po drugiej przez długi czas
      (dziennie wychodziło pewnie kilka godzin)
      -pokazywał przedmioty w książeczkach jak miał rok
      -wrażliwy, świetnie wyczuwał emocje innych,
      -energiczny, żywy ale mało zgrabny ruchowo, wiecznie się przewracał i nabijał
      sobie guzy
      -nie upierał się żeby chodzić tą samą trasą, nie miał problemów z
      przystosowaniem się do nowych sytuacji,
      -nie przeszkadzały mu brudne ręce itp.
      -mało bawił się zabawkami, nie bawił się tematycznie (nie odgrywał ról)

Podejrzewałam u syna autyzm od kiedy skończył 4 lata.
      W wieku 7 lat stwierdzono u u niego cechy autystyczne (prawdopodobnie Zespół
      Aspergera ale jeszcze ma być obserwowany)
    • ayrish1 Re: czy Wasze dzieci też tak mają- podejrzenie au 10.06.10, 16:31
      Wydaje mi się że zdrowe dzieci mają podobnie jak twój synsmile tzn.: moja córka (3
      lata) też nie lubi gdy się zmienia trasę jej znaną - pieszą czy nawet gdy
      jedziemy autem i skręcamy nie w tą uliczkę. Rozwój mowy jest różny u dzieci.
      Tylko to reagowanie na imię, trochę mnie dziwi, ale z drugiej strony moje dzieci
      też maja słuch wybiórczy, słyszą to co chcąsmile np. gdy ich wołam (syn 1,5) na
      kolacje to nie słyszą, ale jak powiem że mam np lizaka to słyszą zawszesmile Za
      rękę też moi nie chodzą zbyt chętnie. Większość cech wymienionych przez Ciebie
      wydają się normalne. Ale i tak bądź czujna, skoro jakieś podejrzenia są.
    • mw144 Re: czy Wasze dzieci też tak mają- podejrzenie au 10.06.10, 16:33
      Opisałaś przeciętne 2,5 letnie dziecko, oprócz tego opóźnienia mowy oczywiście.
      > - Kontaktuje się w inny sposób, mianowicie ciągnie za rękę, pokazuję co chce
      > otrzymać, pokazuje ilustracje
      To może być niepokojące, ale może wiąże się z opóźnionym rozwojem mowy?
      A czy nie był niedotleniony przy porodzie?
    • analist73 Re: czy Wasze dzieci też tak mają- podejrzenie au 10.06.10, 17:36
      Sprawdzić nie zaszkodzi. Mój syn podobnie się zachowywał. Tylko nie interesował
      się książkami,obrazkami. Lubił słuchać, ale nie oglądać (okazało się że ma wadę
      wzroku). Mojego nie nazwałabym niezdarnym, lecz nieuważnym (ciągle coś
      przewracał, wylewał). Nie zawsze reagował na swoje imię (zwłaszcza jak się mu
      coś zabraniało, lub kazało zrobić). Różnica jedna lubił zmieniać trasę spacerów.
      Obecnie ma 6 lat. Ma razie wiadomo że jest zbyt ruchliwy, ma wadę wymowy ale
      poza tym wszystko w porządku.
    • malamiszel21 Re: czy Wasze dzieci też tak mają- podejrzenie au 10.06.10, 18:46
      Nie jestem lekarzem,ale uważam,ze parę rzeczy niepokoi i lepiej sprawdzić...tak
      ja bym zrobiła,pzdr
      • phantomka Re: czy Wasze dzieci też tak mają- podejrzenie au 10.06.10, 20:13
        Tylko specjalista odpowie Ci na pytanie, czy cos dolega synowi. Ja
        tam nie widze tu niczego niepokojacego. W przedszkolu widze dzieci,
        ktore nie mowia (a maja juz prawie 4 lata) Przebadane na wszystkie
        strony. Inne cechy, jak dokladnosc, czystosc, itp. sa nawet typowe
        dla wielu chlopcow, ktorych znam. Az do przesady.
    • malwa51 Re: czy Wasze dzieci też tak mają- podejrzenie au 10.06.10, 20:14
      Asia, a jak jest u niego z checia mowienia? lubi poznawac nowe
      wyrazy, powtarza je? Bo moze to pokazywanie i ciagniecie Cie z areke
      to przez jezykowe lenistwo - moj skubaniec w tym wieku wolal sam
      przytargac z kuchni 2 l butle wody, zamiast powiedziec "pic" big_grin
    • kasia123m Re: czy Wasze dzieci też tak mają- podejrzenie au 10.06.10, 20:24
      moje dziecko tez jest niezdarne...i mamy zaburzenia SI...znajdz terapeute SI i
      zrob diagnoze..to samo tyczy sie brudnych rak...u nas prawdopodobnie to
      pozostalosci po sepsie albo niedotlenienie przy porodzie...nadpobudliwosc tez
      mamy....opoznienie mlowy tez choc moj mowil szybko i duzo ale tottalnie
      pokrecenie..do dzis czasami miesza zaimki( ma 3,5)....wiotki...jego rowiesnik
      jak mial dwa lata to mowil tylko eeeee i wszystko pokazywal palcem...spacer z
      nimi wygladal tak...eeeee -tak to drzewo...eeee -tak idzie piesek...a potem jak
      mial 2 lata i 5 miesiecy nagle zaskoczyl jakis trybik i sie rozgadal...corka
      mojej kolezanki majac wlasnie z 2 lata i kilka miesiecy sortowala wszystkie
      zabawki wedlug kolorow..klocki itd...jest zdrowa i chyba najbardziej zdolna z
      calej grupy przedszkolnej...zwroc uwage na inne rzeczy..u nas jak wykluczali
      autyzmopodobne to mowila ze w trakcie obserwacji pokazli mu ekstra auto..on
      oczywiscie chcial sie bawic a ona powiedzizla ze nie..ze najpierw musisz zrobic
      cos tam a potem pobawisz sie autkiem..chodzilo o to ze dal sobie cos
      narzucic...wszelkie zabawy udawane...nasladowanie...choc moj w tym wieku nie
      wszystko umieal nasladowac po mnie,,dopiero po cwiczeniach od
      logopedy..budowaniu takich samych wierz czy pociagow sie nauczyl...chodzenie za
      reke..moj chodzi tylko za reke i jest podwrazliwy( zaburzenie SI)...twoj nielubi
      nrudnych rąk..byc moze dotyku..nadwrazliwy...a metki go niedraznia?mowie CI ta
      diagnoze SI zsobie zrob...moj tez jest leworeczny...sa problemy z koorydnacja
      wzrokowo ruchowa..z koncetracja...twoj jak tak biega pewnie tez ma deficyty
      uwagi..a brak koncentracji wplywa na rowzoj mowy..jedyne co mi sie niepodoba to
      to ze nie lubi zmian...ale ten synek mojej kolezanki ktory mowil eee on tez nie
      lubil...nie wszedl do obcej klatki...do obcej windy...do tesciow niejedzili bo
      masakra..tylko swoje osiedle...kilka sklepow...i wyrosl...i tez ukladal
      samochody w rzadki jak mial 2,5 i sie wkurzal jak moj mu przestawial....nie
      napisze CI niesprawdzaj..bo jak niesprawdzisz to Cie to bedzie dreczyc..udaj sie
      tam gdzie sprawdzaja i upewnij sie ze nic mu nie jest...ja bylam dwa razy..wiem
      wariactwo..byc moze pierwszy raz sie zaduzo naczytalam..ale drugi raz idac tam
      moje dziecko mialo kompletnie odrocone zaimki w mowie noi cos w rodzaju echolali
      prawie przez 3 miechy...tzn czasami powtarzal po kim psytanie zamiast
      odpowiedziec..jak go pytaly obce osoby...i mnie [rzez internet nastraszono ze to
      asperger...wiec umowilam sie jeszcze raz w centrum autystycznym...obydiwe
      diagnozy na nie...o oby u Was tez tak bylo...
    • yagnik Re: czy Wasze dzieci też tak mają- podejrzenie au 10.06.10, 21:56
      Ja bym sprawdziła.
    • frestre Re: czy Wasze dzieci też tak mają- podejrzenie au 10.06.10, 21:58
      koleżanki synek idzie w sierpniu do Ośrodka Wczesnej internwencji na
      zdiagnozowanie.....z opisu sporo podobieństw do zaburzeń SI poczytaj
      może na tym forum
      forum.gazeta.pl/forum/f,10034,Inny_Swiat.html
      moim zdaniem lepiej sprawdzić i utwierdzić się, że jest OK, niż za
      kilka lat żałować zaniechania!
    • agnieszka369 Re: czy Wasze dzieci też tak mają- podejrzenie au 11.06.10, 08:39
      Witam,u mojej bratanicy we wtorek lekarz potwierdził autyzm.Mała ma
      2 latka i msc i powiem ci jak to u niej się objawia:
      -nie mówi,wydaje tylko jednostajny dzwięk jakby buczenie
      -nie nawiązuje kontaktu wzrokowego-wogóle
      -nie reaguje na imię,nie zwraca uwagi jak się do niej mówi,zachowuje
      się jakby nie słyszła
      -bez przerwy biega,wspina się na meble,
      -drze się,krzyczy i płacze gdy jej się na coś pozwoli
      -na spacerach idzie swoją drogą,nie ma mowy o chodzeniu za rękę
      - nie daje się dotknąć,jest nawet problem żeby ją przewinąć
      -nie uśmiecha się
      I to chyba wszystko .Pozdrawiam
    • usialeks Re: czy Wasze dzieci też tak mają- podejrzenie au 11.06.10, 08:57
      a jakie sympotmy wskazują na autyzm ?

Moja córka ma 2 lata i 4 miesiące.
      Oprócz tego ze gada jak nakręcona to zachowuje się podobnie jak Twoj synek,ale
      mowa nie jest oznaką zaburzenia. Mamy znajomego chłopca który w sierpniu kończy
      3 lata i mówi o 90% mniej niż moja córka.
      U chłopców to normalne.
      Co budzi Wasz niepokój ?
      • marika012 Re: czy Wasze dzieci też tak mają- podejrzenie au 11.06.10, 09:23
        Moje dziecko ma cechy autystyczne.
        Przez kilka lat tylko ja i mąż widzieliśmy że coś jest nie tak, bo syn zaczął
        szybko mówić zdaniami, przed 2 urodzinami znał kolory, kształty, liczył do 20,
        uwielbiał ksiązki. Zdawał się być dzieckiem szybko rozwijającym się
        intelektualnie. I uśpiło naszą czujność. Widzielismy że syn nie nawiązuje
        kontaktów z innymi dziećmi (poza swoją siostrą cioteczną). Myśleliśmy że to się
        zmieni jak pójdzie do przedszkola. W przedszkolu szybko sie przystosował, nawet
        miał pnoć ulubionego kolegę. Pani twierdziła że jest OK. Ale ja widziałam że nie
        wchodził w relacje jak inne dzieci. Dzieci szły społecznie do przodu a mój stał
        jakby w miejscu.
        Kluczowa sprawa przy diagnozowaniu cech autystycznych- sprawdzić czy dziecko
        umie nawiązywac i podtrzymywać kontakty z rówieśnikami i czy bawi się
        tematycznie, czy odgrywa role. Mój syn tak się nie bawił a ja nie wiedziałam że
        powinien. Najbardziej jestem zła, że w przedszkolu nic nie zauważyli choć
        pytałam wprost. A to przedszkole z grupami integracyjnycmi, pedagogami
        specjalnymi. No szok. Przez to późno zaczęliśmy działać.

Dlatego apeluję, jesli macie jakieś podejrzenia to lepiej iść 10 razy
        niepotrzebnie do specjalisty niż raz coś zaniedbać. Mnie intuicja nie zawiodła.
        Szkoda, że od razu jej nie posłuchałam.
        • kasia123m Re: czy Wasze dzieci też tak mają- podejrzenie au 11.06.10, 10:16
          widzisz u Twojego dziecka bylo ok wprzedszkolu a jednak sie niewyznali...mowisz
          ze nie nawiazuje tak jak trzeba kontaktow i ze nie wchodzi w udawane role...to
          jest tak krucha granica ze ja sama czasami nie wiem co o tym myslec...u mnie
          dwie diagnozy na nie...a w relacje z rowiesnikami nadal niewchodzimy..woli sie
          bawic z doroslymi...wtedy dusza toarzystwa..z dziecmi kiepsko..czasami sie do
          niech niedozywa..widzialam kilka dni temu na festynie...siedzieli w ciuchci we
          trzech...moj..jego kolega z grupy i jego kolega z hustawek przyprowadzony przez
          nas...kolega z grupy macius mowi ze tu tylko moj moze siedziec a obcego
          wyganial...obcy( kolega z histawek)..bronil sie ze moj mu pozwoli..a moj zero
          reakcji wiec macius z orzedszkola mowi ze moj nic nie mowil...a przeciez slyszal
          co mowia..wiec ogl sie wtracic...ale z drugiej strony i tu na forum i chyba na
          wychowaniu bez porazek tez pisza mamy 4 latkow niesmialych...ktorzy wogole
          niewchodza w relacje z dziecmi albo potrzebuja duzo duzo czasu...jedna mama
          pisze ze dziecko wogole unika dzieci na placu zabaw..moj nieunika..nawet zaczyna
          rozmawiac a raczej sie klocic z dziecmi na placu zabaw..ale tak mi wyrokowala
          psyholog przedszkolna..ze zobaczy pani w tym roku w lecie na placu zabaw zacznie
          zdobywac umiejetnosci spoleczne..rok temu mial w dupie dzieci na placu
          zabaw....mamy zaburzenia SI...dzieci sa nieprzewidywalne..on sie ich momentami
          boi...widzialam taka rekacje raz na zjezdzalni gdy dziecko zjechalo zaraz za
          nim..z pol roku temu a on az krzyknal nie...nie wyczuwa dobrze odleglosci...mowe
          tez mamy zaburzona...niby zasob slow ogromny bo w ieku 3 lat wiekszy niz 4
          latka( tak wyszlo w testach) ale mowa niegramatyczna i czasami potrzeba czasu by
          powiedzial cos...wczoraj moj tata mu dokuczal a on niepotrafil uzyc slowa
          przestan dziadku...tylko mowil niech dziadek idzie do domu...nieumial krzyknac
          przestan...banalne niby a dla niego trudne...kiedys z pol roku temu zamiast mama
          choc tu wolala mama przyjdzie tu i zobaczy...jedyne co nas rozni od Twojego
          syna...przynajmniej w tym co opisujesz to to ze wlasnie doskonale udaje..wciela
          sie w role..sam wymysla pisenki wierszyki..uwielbia zabawke domek i mi daje
          jakiegos ludzika on ma drugiego i zabawa na calego..jestesmy po duzych
          przejsciach zdrowotnych jak byl maly i psyholog przedszkola mi tlumaczyla ze
          dzieci ktore choruja tak duzo to niestety zawsze odbija sie to na rozowju..i to
          najczesciej na slopecznym badz emocjonalnym..ale wedlug niej nie ma u niego
          zadncyh patologi...ja sie temu przygladam..zostalo mi to przygladanie sie...choc
          widze postep spoleczny..zagadywanie ludzi w windzie..rozmowy z sprzedawczyniami
          w sklepie..zaczepia ludzi..robi sie bardziej otwary.,wiec moze rzeczyiwscie musi
          przyjsc jego czas...choc zebym juz byla zupelnie spokojna to chcialabym zeby to
          nastpalilo szybciej...ale niestety tak sie pewnie nie da...dusza towarzystwa to
          on napewno nie bedzie( wsrod rowiesnikow)..pewnie ma to po tatusiu ktory jest
          totalnie aspolecznysmile
    • koza_w_rajtuzach Re: czy Wasze dzieci też tak mają- podejrzenie au 11.06.10, 09:40
      Moim zdaniem Twoje dziecko jest dość normalne. Fakt, że dzieci autystyczne
      raczej nie lubią zmian, także no istnieje możliwość, że Twój syn ma autyzm, ale
      też jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że nic mu nie dolega.
      A co do mowy, to moja córka w tym wieku bardzo ładnie mówiła zdaniami, ale teraz
      chodzi do przedszkola, ma cztery lata i jest trochę dzieci z jej grupy, które w
      dalszym ciągu bardzo słabo mówią. Na początku roku przedszkolnego kilka dzieci
      było na etapie wypowiadania pojedynczych słów i niektóre z nich nadal bardzo
      kiepsko mówią, szczególnie dotyczy to chłopców, którzy tak ogólnie mówią mniej
      wyraźnie od dziewczynek i mają uboższy zasób słownictwa.
    • lacitadelle Re: czy Wasze dzieci też tak mają- podejrzenie au 11.06.10, 12:04
      syn, właśnie kończy 2 lata, ma to wszystko oprócz:

> - samochody ustawia w rzędzie najczęściej od najmniejszego do największego
      > - ustawia inne zabawki w rzędzie
      > SPACERY- chce chodzić tą samą trasą, krzyczy i płacze gdy zmieniam trasę,

nikt żadnych zaburzeń u niego nie podejrzewa.

• gemmavera Re: czy Wasze dzieci też tak mają- podejrzenie au 11.06.10, 12:31
        lacitadelle napisała:

> syn, właśnie kończy 2 lata, ma to wszystko oprócz:
        >
        > > - samochody ustawia w rzędzie najczęściej od najmniejszego do największeg
        > o
        > > - ustawia inne zabawki w rzędzie
        > > SPACERY- chce chodzić tą samą trasą, krzyczy i płacze gdy zmieniam trasę,
        >
        > nikt żadnych zaburzeń u niego nie podejrzewa.

A akurat te dwie kwestie mogą być istotne.
        Ustawianie zabawek w rzędach może być oznaką zachowań stereotypowych, podobnie
        jak histeria przy zmianie trasy spaceru.
        Trzeba wyraźnie odróżnić dziecko, które nie lubi zmian - bo dzieci w tym wieku
        generalnie lubią stałość i rytuały - od dziecka, które na zmiany reaguje histerią.
        Dlatego pisanie "moje dziecko jest prawie takie samo, a nie ma żadnych
        zaburzeń", nie ma sensu. Jak wiadomo, 'prawie' czyni różnicę.

Ciągnięcie rodzica za rękę, zamiast przywołania go np. gestem, również dość
        często występuje u niemówiących dzieci ze spektrum. Takie dziecko nie rozumie,
        że gest może zastąpić słowo, że może być formą kontaktu.

Brak reakcji na imię również jest niepokojący (słuch był badany?).

Natomiast zdecydowanie pozytywne są jego reakcje emocjonalne (bo rozumiem, że
        potrafi odczytywac emocje i adekwatnie na nie odpowiadać) i szukanie aprobaty u
        rodzica.

As.iak, rozumiem Twoja potrzebę usłyszenia, że inne dzieci maja podobnie i są
        zdrowe. Ale forum to złe miejsce, bo zawsze część Ci napisze "nie martw się,
        autyzm u Twojego syna to wymysł, mój się zachowuje podobnie", a druga część
        wyśle Cię do spechalisty.
        Ja jestem zdecydowanie z tej drugiej frakcji wink - IMO powinnaś się wybrać z
        synem do odpowiedniej poradni, żeby ewentualne zaburzenia ze spektrum autyzmu
        wykluczyć i mieć spokojne sumienie.

Poza tym trzeba by się wybrać do terapeuty SI - koniecznie.
        • lacitadelle Re: czy Wasze dzieci też tak mają- podejrzenie au 11.06.10, 13:00
          > A akurat te dwie kwestie mogą być istotne.

właśnie dlatego je wymieniłam, a nie pisałam, że mój syn zachowuje się prawie
          tak samo smile Najzwyczajniej w świecie odpowiedziałam ściśle na pytanie autorki
          wątku. Nigdzie nie pisałam rady nt. tego, czy powinna iść do specjalisty, choć
          wiem, że inne dziewczyny pisały.

• gemmavera Re: czy Wasze dzieci też tak mają- podejrzenie au 11.06.10, 14:47
            lacitadelle napisała:

> Najzwyczajniej w świecie odpowiedziałam ściśle na pytanie autorki
            > wątku. Nigdzie nie pisałam rady nt. tego, czy powinna iść do specjalisty, choć
            > wiem, że inne dziewczyny pisały.

Spoko, ja się Ciebie konkretnie jakoś specjalnie nie czepiam. smile
            Chodziło mi raczej o ogólne tendencje panujące na forum w sytuacji, kiedy ktoś
            zadaje pytanie "czy moje dziecko rozwija się prawidłowo?".
        • mruwa9 podpisuje sie pod gemmavera 11.06.10, 13:37
          ktos, kto ma osobiste doswiadczenia z autyzmem patrzy na taki opis
          zachowan przez nieco inny pryzmat. ja tez widze pewne cechy, ktorym
          warto sie przyjrzec. Zeby dostac diagnoze autyzm/zaburzenia ze
          spektrum autyzmu, trzeba spelnic pewne kryteria diagnostyczne, do
          zadanie dla specjalistow.
    • as.iak Re: czy Wasze dzieci też tak mają- podejrzenie au 11.06.10, 12:12
      jesteśmy zapisani na wizyte w poradni,

wczoraj chodziłam z synem- spacer, zasugerował pójście tą samą trasą, ja ją
      zmieniłam, a jak ją już zmieniłam nie , krzyczał i tak kilka razy, ręce
      pobrudził wczoraj i dziś i zamiast krzyku wytarł je sobie o koszulkęsmile
      co do dotyku- on lubi być dotykany, sam przychodzi sie przytulać, lubi jak go
      głaszcze, jak zasypia sam sobie kładzie moją rękę na buźce,

co do mowy, nieraz odnoszę wrażenie jakby się wstydził mówić, bo jak go natchnie
      to powtórzy praktycznie każde słowo co nie zmienia faktu, że słów nie łączy a w
      tym wieku powinien być co najmniej na etapie mowy telegraficznej
    • betticzka Re: czy Wasze dzieci też tak mają- podejrzenie au 11.06.10, 15:06
      Mój mały zaczął mówić pełnymi zdaniami po skonczeniu 3 lat, również
      był/jest bardzo żywiołowy, a zarazem spokojny i nieśmiały w
      kontaktach z dziećmi. Nam również przypisywano opóźnienia, autyzmy
      robiliśmy badania i czekaliśmy. Teraz syn ma 4 latka i uwierz mi nie
      odstaje od rówieśników. Każde dziecko jest inne i ma inne tempo
      rozwoju. Zrób badania dla twojego spokoju ale proponuję dać czas
      dziecku.
    • mama2008.1 Re: czy Wasze dzieci też tak mają- podejrzenie au 11.06.10, 15:32
      Normalne zachowanie, gdyby miał autyzm jak podejrzewasz to wierz mi
      ale u mnie na osiedlu prawie wszystkie dzieci w tym wieku by go
      miały. Wiekszość dzieci dokładnie tak samo sie zachowuje. Gdyby twój
      synek miał oznaki autyzmu przede wszystkim zamknałby sie w sobie,
      wyraznie byś to widziała.
      a jego zachowanie jest normalne dla dziecka w tym wieku, co prawda
      jak sama zauważyłaś troszke ma opóżniona mowe ale wkrótce
      sie "rozgada". A dla świetego spokoju idz z nim do tej poradni, nie
      zaszkodzi.
      • gemmavera Re: czy Wasze dzieci też tak mają- podejrzenie au 11.06.10, 18:23
        mama2008.1 napisała:

> Normalne zachowanie, gdyby miał autyzm jak podejrzewasz

O ile zrozumiałam, autorka wątku sobie tego nie wymyśliła - wizytę zasugerował
        jej lekarz.

> Gdyby twój
        > synek miał oznaki autyzmu przede wszystkim zamknałby sie w sobie,
        > wyraznie byś to widziała.

Najwyraźniej nie masz pojęcia o autyzmie - albo masz blade - a mimo tego nie
        widzisz problemu w tym, że wypowiadasz się na temat tego zaburzenia.

"Zamknięcie się w sobie" dziecka z autyzmem to pewien stereotyp, nie zawsze
        znajdujący odbicia w rzeczywistości. Owszem, są dzieci, które mają słaby kontakt
        ze światem, ale są też takie, które wręcz do tego kontaktu dążą.
        I uwierz, autyzmu często nie widać.
        • eliszka25 Re: czy Wasze dzieci też tak mają- podejrzenie au 11.06.10, 21:53
          nie mam wielkiego pojecia o autyzmie i na moje oko to calkiem przecietny
          dwulatek z opozniona nieco mowa (zbadalabym tez sluch). ale jest pewne ALE - to
          lekarz zasugerowal, ze podejrzewa autyzm u twojego dziecka, wiec ja bym sie
          wielce nie zastanawiala, tylko sprawdzila te przypuszczenia. najlepiej u kilku
          roznych, niezaleznych specjalistow. male dzieci rozwijaja sie bardzo szybko i
          bardzo latwo przegapic moment, w ktorym mozna pomoc. dlatego dzialaj. moze to
          wcale nie autyzm, tylko jakies inne zaburzenia, albo niedosluch. NIEWAZNE, co by
          to nie bylo, trzeba sprawdzic, co to jest.

u mnie lekarz w osrodku stwierdzil lekkie skrzywienie kregoslupa, kiedy mialam
          chyba z 5 lat. dal skierowanie do ortopedy, a ten powiedzial, ze z takim
          skrzywieniem, to ja modelka moge byc i odeslal mame do domu. owszem mojego
          skrzywienia nie widac i przez lata nic mi nie bylo. dopiero gdy bylam dorosla,
          to mnie "polamalo" i nie moglam sie ruszyc. okazalo sie, ze to wina tego
          niewielkiego skrzywienia, ktore jako dziecko moglam skorygowac po prostu
          gimnastyka. teraz juz nic sie nie da zrobic i co jakis czas dopada mnie bol
          taki, ze przez kilka dni nawet oddychanie boli i tak juz bede miala do konca
          zycia. a wystarczylo kilka cwiczen wykonywanych regularnie przez jakis czas.

dlatego, jesli lekarz ci mowi, ze cos go niepokoi, to sprawdz to dokladnie.
        • malpa513 Re: czy Wasze dzieci też tak mają- podejrzenie au 11.06.10, 22:11
          no i moze to byc również ZA
    • malpa513 Re: czy Wasze dzieci też tak mają- podejrzenie au 11.06.10, 21:56
      od dawna podejrzewam ZA u mojego siostrzenca, mnie najbardziej u
      niego niepokoi ze nie bardzo potrafi nawiązac kontakt/bawic sie z
      moją córką i innymi dziecmi, wszyscy bawią sie razem a on zawsze
      osobno, teraz ma prawie 5 lat, chodzi do przedszkola i nikt nie
      wspomnial nigdy o chorobie wiec moze sie myle, ale szereg objawów
      które wymienilas pojawialy sie własnie u niego, u innych dzieci w
      rodzinie tego nie zauwazylam, wiec uwazam ze powinnas udac sie do
      lekarza, napisze jeszcze raz moj siostrzeniec nie bardzo potrafi
      nawiązac jakikolwiek kontakt ze mna lub moimi dziecmi lub innymi
      dziecmi, owszem informuje co chce czego nie chce, ale nie da sie z
      nim porozmawiac tak normalnie
      • gemmavera Re: czy Wasze dzieci też tak mają- podejrzenie au 12.06.10, 09:02
        malpa513 napisała:

> osobno, teraz ma prawie 5 lat, chodzi do przedszkola i nikt nie
        > wspomnial nigdy o chorobie wiec moze sie myle

Niestety, doświadczenia wielu rodziców dzieci z ZA są właśnie takie, że w
        przedszkolu nikt niczego nie zauważył.
        Z reguły schody zaczynają się w szkole, kiedy dziecko staje wobec konieczności
        przystosowania się do pewnych reguł, a do tego jego zachowań nie można już
        usprawiedliwiać wiekiem.
        • tijgertje Re: czy Wasze dzieci też tak mają- podejrzenie au 12.06.10, 09:18
          gemmavera napisała:
          Niestety, doświadczenia wielu rodziców dzieci z ZA są właśnie takie,
          że w
          > przedszkolu nikt niczego nie zauważył.

W sumie to nie takie straszne dizwne, bo w przedszkolach raczej
          specjalisci od autyzmu nie siedza, a wiekszosc cech autystycznych
          wystepuje u przedszkolakow jako norma rozwojowa i jesli ktos pojecia
          nie ma na co zwracac uwage, to nie widzi roznicy miedzy norma, a
          zaburzeniem (w ktorym te niepokojace cechy nie wystepuja pojedynczo
          jak u "zdrowych" dzieci). Moj mlody mial 5,5 roku, jak dostal
          diagnoze, po blisko 2 latach wycieczek po specjalistach. Nawet oni
          mieli watpliwosci, bo choc w grupie rowiesnikow ewidentnie odstawal,
          to z doroslymi ma niezly kontakt i nikt nie mial odwagi postawic
          diagnozy, bo wiele cech mialo prawo jeszcze zaniknac. U niego jednak
          z czasem cechy, ktore sprawialy watpliwosci tylko sie nasilily i
          coraz wyrazniej widac bylo, ze nie nadarza za rowiesnikami.
          • iwpal Re: czy Wasze dzieci też tak mają- podejrzenie au 12.06.10, 22:43
            >>tijgertje napisała:
            W sumie to nie takie straszne dizwne, bo w przedszkolach raczej
            > specjalisci od autyzmu nie siedza, a wiekszosc cech autystycznych
            > wystepuje u przedszkolakow jako norma rozwojowa<<<

A że tak z czystej ciekawości zapytam: które to cechy autystyczne występują jako
            norma rozwojowa u przedszkolaków?
    • physis12 Re: czy Wasze dzieci też tak mają- podejrzenie au 12.06.10, 16:15
      Ehhh...
      idź do poradni i posłuchaj jak Ci Pani ładnie tłumaczy dlaczego twoje dziecko nie ma autyzmu.
      Opisałaś całkiem przeciętne dziecko. Dzieci z autyzmem są troszeczkę inne.
      Pozdrawiam
      • gemmavera Re: czy Wasze dzieci też tak mają- podejrzenie au 12.06.10, 17:57
        physis12 napisał:

> Opisałaś całkiem przeciętne dziecko. Dzieci z autyzmem są troszeczkę inne.

Możesz rozwinąć myśl i podać definicję "dziecka z autyzmem"?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka