Dodaj do ulubionych

Pomóżcie zinterpretować wyniki

15.03.04, 18:44
Dziewczyny pediatra poleciła nam zrobić badania tj.fosfatazę alkaliczną,
fosfor,żelazo,wapń,bo nie wiemy czy podajemy odpowiednią ilość Vigantolu
(D3).Wynik jest następujący:
fosfataza alkaliczna 211,5 U/l
fosfor 5,24 mg/dl
żelazo 67,6 umol/l
wapń 2,53 mmol/l
i jeszcze pisze: surowica lipemiczna czy coś takiego.Napiszcie czy są dobre.
Obserwuj wątek
    • magdamroziuk Re: Pomóżcie zinterpretować wyniki 15.03.04, 20:04
      Fosfor i fosfataza w normie, mam normy na wynikach. Wapń mam w innnych
      jednostkach i nie wiem jak się przelicza. Ale jak jest za dużo wapnia to nie
      wolno dziecku dawać D3. A wyniki najlepiej jak zinterpretuje lekarz znający się
      na metabolizmie.
      Aha, najważniejsze jest badanie moczu stosunek wapnia i kreatyniny.
      Za tydzień mamy wizytę w CZDz w poradni chorób metabolicznych. Jak do tego
      czasu nie będziesz u lekarza, to mogę spytać tam panią doktor, ona na tym się
      bardzo dobrze zna.

zajrzyj tu:
      serwisy.gazeta.pl/zdrowie/1,51214,949812.html
      • agnese5 Re: Pomóżcie zinterpretować wyniki 15.03.04, 20:56
        Dziękuję za odpowiedź.Jakbyś mogła to proszę zapytaj tej pani doktor o te
        wyniki,bo my tylko będziemy u pediatry a do Katowic nie mamy skierowania aby
        ktoś od metabolizmu mógł to zinterpretować.Pediatra nam tylko te badanie zlecił
        o moczu nic nie mówił.
        • magdamroziuk Re: Pomóżcie zinterpretować wyniki 16.03.04, 08:50
          Spisałąm wyniki na kartce i poproszę panią doktor o analizę, mam nadzieję, że
          nie odmówi! Wizytę mam 24 marca i postaram się od razu napisać. Napiszę raczej
          na priva.
    • agnese5 Re: Pomóżcie zinterpretować wyniki 16.03.04, 19:05
      dzięki serdeczne.czekam na odpowiedź od ciebie.
      • azyjewska Re: Pomóżcie zinterpretować wyniki 16.03.04, 21:54
        Witaj,
        podaję ci dane z posiadanej przez mnie książki"badania laboratoryjne w
        codziennej praktyce"(wydanie dla lekarzy):
        Fosfataza alkaliczna norma:
        *noworodki 50-165 U/l
        *dzieci 20-150 U/l
        *dorosli 20-70 U/l
        Fosforan nieorganiczny(Pi):
        *noworodki 4,0-8,5 mg/dl
        *niemowlęta 3,5-5,5 mg/dl
        *dzieci 3,5-4,5 mg/dl
        *dorośli 3,0-4,5 mg/dl
        Żelazo: 50-175ug/dl
        Wapń;2,12-2,62mmol/l
        Widzę ze fosfataza jest podwyższona w opisie pisze że właśnie jedną z przyczyn
        może być niedobór witaminy D3 i wapnia.
        Mam nadzieję że Ci choć trochę pomogłam.

Aga i Kuba.
        • magdamroziuk Re: Pomóżcie zinterpretować wyniki 17.03.04, 08:30
          Te normy coś się nie zgadzają, mój mały ma fosfatazę 329UI/L i lekarka z
          poradni chorób metabolicznych CZDz nie miała do tego zastrzeżeń.
          Dodam, że w prywatnym laboratorium policzyli np. stosunek wapnia do kreatyniny
          i wyszedł i m zupełnie inny, jak z tych samcyh oznaczeń w CZDz. A ja wierzę w
          tym przypadku znakomitej lekarce z CZDz. Tak więc bez sensu jest samodzielna
          interpretacja wyników.
          Do agnese5: podaj dokładny wiek dziecka, bo to ważne.
          Zastrzegam, że ja się na tym nie znam, mogę tylko pokazać wyniki dr w CZDz i
          napiszę dokładnie to, co ona powie. NIE interpretuję i nie pretenduję do tego
          osobiście z racji, że jestem matematykiem a nie lekarzem.
          Ale interpretacja wyników na podstawie książki (sic!) to nieporozumienie,
          metabolizm to skomplikowana i delikatna materia i jakakolwiek ocena wymaga
          długich studiów, szerokiej wiedzy i doświadczenia.
          • magdamroziuk Re: Pomóżcie zinterpretować wyniki 17.03.04, 14:05
            Aha! Jeszcze na pewno padnie pytanie ile dziecko dostaje witaminki D3 i jaki
            preparat.
            • agnese5 Re: Pomóżcie zinterpretować wyniki 17.03.04, 15:09
              Ma skończone pół roku czyli 7 mies.ma obecnie.Dostaje 4 krople vigantolu.
              • azyjewska Re: Pomóżcie zinterpretować wyniki 17.03.04, 17:49
                www.diagnostykalab.pl/pacjent/bad_specjalistyczne/f/fosfataza_alka.htm
                To jedna z wielu stron internetowych potwierdzająca moją odpowiedź.Normy to
                normy i nie są "rozciągalne".

Pozdrawiam.
                Aga i Kuba.
                • magdamroziuk Re: Pomóżcie zinterpretować wyniki 19.03.04, 11:44
                  Normy podawane są różne w różnych laboratoriach. Robiłam często wyniki będąc w
                  ciąży i je porównywałam. I mogą zależeć od techinki oznaczania. I są różne w
                  różnych publikacjach. Uważam więc, że poleganie na książce jest błędem i tyle.

Polagam tylko na interpretacji najlepszych spacjalistów w Polsce, tj. z CZDz.
                  A już szczególnie trudno polegać na serwisach internetowych, w których może być
                  wszystko i nie da się tego zweryfikować nie wiedząc dokładnie, kto je stworzył.

A co do fosfatazy alkalicznej, której mój mały ma dużo więcej niż podane u góry
                  i ma witaminę D3 przedawkowaną - więc tym bardziej błędem jest samodzielna
                  ocena na podstawie jakiejś książki!
                  Poza tym na leczeniu i wychowaniu dzieci wszyscy znają się najlepiej,
                  zwłaszcza, że każdy był kiedyś dzieckiem i był kiedyś chory...

Nawet pani pediatra, którą bardzo cenię powiedziała, że nie czuje się
                  kompetentna do oceny takich wyników.

A ja mam tylko nadzieję, że mój kochany synek okaże się już "wypłukany" z
                  nadmiaru wapnia i że jest zdrowy i że dzidziuś agnese5 też ma wszystko w
                  porządku.
                • ajko Re: Pomóżcie zinterpretować wyniki 20.03.04, 00:45
                  acha,teraz do mnie dotarło,ze dzidziuś jest b.malutki.Nie stosuj diety ale zrób
                  badania,bo ta lipemia(o ile to nie pomyłka)budzi mój niepokój.
    • aniapatryk Normy dla dzieci 19.03.04, 13:36
      Podaję strone:
      www.majkowscy.neostrada.pl/kuchnia/maluszek/normy.htmlAnia
      • ajko Re: Normy dla dzieci 20.03.04, 00:39
        cześć,badania które zleciła p.doktor to obok morfologi i moczu rutynowe badania
        u dzieci.Wyniki są dobre.Fosfataza alkaliczna jest w porządku-u małych dzieci i
        dzieci w okresie wzrostu jest wysoka.Wynik fosfatazy u Twojego dziecka jest jak
        najbardziej prawidłowy.Niepokoi mnie fakt surowicy lipemicznej-taka surowica
        występue u osób z zaburzoną gospodarką tłuszczową.Moja rada-przez 1 dzień
        zastosuj u dziecka dietę niskotłuszczową i zrób na początek badanie
        cholesterolu i trójglicerydów.Czy nie masz w rodzinie problemów z lipidami?
        Pozdrawiam Kaśka
        • agnese5 Re: do ajko 21.03.04, 08:31
          cześć napisałaś żeby zrobic przez 1 dzień dietę niskotłuszczową ale jak skoro
          dziecko ma dopiero 7 mies i jest karmione piersią,zupkami,sokami,kaszką
          sinlac.Czy te produkty są wysokotłuszczowe.Napisz proszę.
          • ajko Re: do ajko 21.03.04, 11:22
            witaj,to nie są produkty wysokotłuszczowe i u tak małego dziecka nie możesz
            przed badaniem stosować diety.Jak pisałam surowica lipemiczna to zaburzenia
            gospodarki tłuszczowej.Zrób jak najszybciej dziecku trójglicerydy,cholesterol i
            cukier.Lipemia może wynikać z niedokładnej oceny surowicy przez laboratorium
            (choć nalezy to raczej wykluczyć),w wyniku podawania niektórych leków(nie
            chodzi o witaminki, które zazwyczaj podaje się dziecku,ale np. diuretyki),może
            wynikac z genetycznych zaburzeń gosp.lipidowej(jest obciążenie w najbliższej
            rodzinie) lub jest nastepstwem róznego rodzaju schorzeń
            np.cukrzyca,niedoczynność tarczycy.U tak małego dziecka nie można niczego
            zniedbać chociaż oczywiście nie można przesadzać.Badania koniecznie zrób w tym
            laboratorium w którym stwierdzono lipemię.Jeżeli będziesz miała wyniki daj znać
            na skrzynkę ajko@gazeta.pl.Pozdrawiam serdecznie Ciebie i dzidzusia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka