Dodaj do ulubionych

wysypka czy potówki?

23.03.04, 14:42
Jak odróżnić potówki od wysypki alergicznej? Mój miesięczny synek ma jakieś
kropeczki na twarzy, ale nie wiem, co to jest.
Pozdrawiam i dziękuję z góry smile
Joanna
Obserwuj wątek
    • aska_f Re: wysypka czy potówki? 23.03.04, 15:11
      Miałam ten sam problem. W końcu udałam się do alergologa, który mi powiedział
      że to co ma mój synek na pleckach to potówki smile Teraz już umiem rozróżnić smile
      Teoretycznie potówki powinny szybciej zniknąć jak dziecko lekko przechłodzisz,
      ale u mojego synka znikają dopiero po tygodniu. Wysypka alergiczna (u nas) jest
      bardziej przesuszona, bardziej zaogniona i taka plackowata - potówki to po
      prostu mnóstwo kropeczek-krosteczek. Ale wydaje mi się że to może się różnić u
      różnych dzieci. Aha, i wysypka alergiczna ustępuje po wyeliminowaniu alergenu.

A poza wszystkim to nie słyszałam o potówkach na buzi, tyle żę miesięczny
      maluch to może jeszcze mieć różne "rzeczy" na skórze i to wcale nie musi być
      alergia. Najlepiej zapytaj się przy okazji szczepienia (lub innej) pediatry.

Pozdrawiam i życzę aby to nie była alergia!
      smile)
    • anulka700 Re: wysypka czy potówki? 23.03.04, 21:51
      Hej, u moich chłopaków wysypka alergiczna nie ma pęcherzyków z płynem, a
      potówka tak. Jeśli krostki pojawiają się koło oczek, ust, na brzuszku, a nie ma
      ich w zgięciach stawów i pod brodą (generalnie na szyjce), to niestety mogą to
      być zmiany alergiczne (choć nie muszą). Ale takie maluchy mają jeszcze tzw.
      prosaki - wygląda to jak biały punkt, nie ma czerwonej obwódki. Na wszelki
      wypadek, jeśli karmisz piersią, wyeliminuj z diety silne alergeny (czekolada,
      orzechy, cytrusy, rzeczy konserwowane) i sprowadź kosmetyki do minimum (zamiast
      oliwki polecam ciekłą parafinę-dostępna w aptekach), oraz zastanów się, czy nie
      zmieniałaś proszku do prania. POzdrawiam
    • banitka1 Re: wysypka czy potówki? 23.03.04, 22:07
      Mój mały Adaś (1 m-c) też ma jakąś dziwną wysypkę na twarzy, ni to potówki ni
      to alergia, nie wiadomo co. Lekarka moja powiedziała mi że noworodki
      przystosowują sie do tego świata i to jest taka reakcja organizmu na nowe
      środowisko. Póki co kąpię go w przegotowanej wodzie i nie smaruję niczym
      twarzyczki. Dzisiaj trochę lepiej, zobaczę jak jutro będzie. Aha..i nie jem
      czekaoladysad
      pozdrawiamy
      Anita i Adaś

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka