tjoanna 23.03.04, 14:42 Jak odróżnić potówki od wysypki alergicznej? Mój miesięczny synek ma jakieś kropeczki na twarzy, ale nie wiem, co to jest. Pozdrawiam i dziękuję z góry Joanna Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aska_f Re: wysypka czy potówki? 23.03.04, 15:11 Miałam ten sam problem. W końcu udałam się do alergologa, który mi powiedział że to co ma mój synek na pleckach to potówki Teraz już umiem rozróżnić Teoretycznie potówki powinny szybciej zniknąć jak dziecko lekko przechłodzisz, ale u mojego synka znikają dopiero po tygodniu. Wysypka alergiczna (u nas) jest bardziej przesuszona, bardziej zaogniona i taka plackowata - potówki to po prostu mnóstwo kropeczek-krosteczek. Ale wydaje mi się że to może się różnić u różnych dzieci. Aha, i wysypka alergiczna ustępuje po wyeliminowaniu alergenu. A poza wszystkim to nie słyszałam o potówkach na buzi, tyle żę miesięczny maluch to może jeszcze mieć różne "rzeczy" na skórze i to wcale nie musi być alergia. Najlepiej zapytaj się przy okazji szczepienia (lub innej) pediatry. Pozdrawiam i życzę aby to nie była alergia! ) Odpowiedz Link Zgłoś
anulka700 Re: wysypka czy potówki? 23.03.04, 21:51 Hej, u moich chłopaków wysypka alergiczna nie ma pęcherzyków z płynem, a potówka tak. Jeśli krostki pojawiają się koło oczek, ust, na brzuszku, a nie ma ich w zgięciach stawów i pod brodą (generalnie na szyjce), to niestety mogą to być zmiany alergiczne (choć nie muszą). Ale takie maluchy mają jeszcze tzw. prosaki - wygląda to jak biały punkt, nie ma czerwonej obwódki. Na wszelki wypadek, jeśli karmisz piersią, wyeliminuj z diety silne alergeny (czekolada, orzechy, cytrusy, rzeczy konserwowane) i sprowadź kosmetyki do minimum (zamiast oliwki polecam ciekłą parafinę-dostępna w aptekach), oraz zastanów się, czy nie zmieniałaś proszku do prania. POzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
banitka1 Re: wysypka czy potówki? 23.03.04, 22:07 Mój mały Adaś (1 m-c) też ma jakąś dziwną wysypkę na twarzy, ni to potówki ni to alergia, nie wiadomo co. Lekarka moja powiedziała mi że noworodki przystosowują sie do tego świata i to jest taka reakcja organizmu na nowe środowisko. Póki co kąpię go w przegotowanej wodzie i nie smaruję niczym twarzyczki. Dzisiaj trochę lepiej, zobaczę jak jutro będzie. Aha..i nie jem czekaolady pozdrawiamy Anita i Adaś Odpowiedz Link Zgłoś