Dodaj do ulubionych

Potówki - pomocy

16.10.24, 19:20
Od lat zmagam się z potówkami na dekolcie (przez cał rok, nie tylko latem). Byłam u kilku dermatologów i każdy mówi, że tak, to na pewno potówki. Przetestowałam mnóstwo leków i kosmetyków - na receptę, bez recepty; wszystko z polecenia lekarzy.
Jedyne, co pomaga, to zestaw: rano Belogent, wieczorem Fusacid. No, ale nie można się tym smarować bez końca, tymczasem 2-3 dni po odstawieniu problem wraca. Nie przegrzewam się, nie zażywam ciepłych kąpieli, nie śpię pod grubą kołdrą, mam chłodno w sypialni itd.
Teraz lekarz kazał zmienić tamte leki na maść Aknemycin. Używam jej od kilku dni i z dnia na dzień potówki wyglądają coraz gorzej. Lekarz, który mi to zapisał, będzie dostępny dopiero za parę dni. Nie wiem, czy używać dalej i to normalna reakcja na początku, czy też odstawić, bo maść mi nie służy. W ulotce nie znalazłam takiej informacji.
Jeśli któraś z Was ma jakieś doświadczenie w temacie - proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • ga-ti Re: Potówki - pomocy 16.10.24, 20:24
      Nie pomogę, ale podbiję.

U moich dzieci potówki pojawiały się po przegrzaniu i znikały samoistnie, po 2, max 3 dniach.
      Może to u Ciebie to nie potówki?
      • lilia-anna Re: Potówki - pomocy 16.10.24, 20:28
        U mnie nie znikają sad Wszyscy lekarze twierdzą zgodnie, że na pewno potowki...
    • snakelilith Re: Potówki - pomocy 16.10.24, 21:47
      Spróbuj po prostu czegoś z niskostężonymi kwasami AHA/BHA albo czymś podobnym, ale w dosyć bogatej kombinacji. Ja używam raz w tygodniu takiego kremu na całe ciało, by zapobiegać wychodzeniu czegokolwiek na skórze, także pryszczyków po goleniu na nogach. To co masz to nie muszą być bowiem żadne potówki, a zrogowacenia pod nazwą keratosis pilaris. Wysuszające maści mogą w takim przypadku tylko szkodzić. Ten krem niżej ci pomoże:
      www.facetheory.com/gb-en/products/glow-aha-refining-body-cream
      • lilia-anna Re: Potówki - pomocy 17.10.24, 08:43
        Dzięki, Snake! smile
    • szarmszejk123 Re: Potówki - pomocy 16.10.24, 23:14
      A może to rogowacenie okołomieszkowe a nie potówki? Wygląda podobnie, miewam na ramionach ( teraz już dużo rzadziej, pomaga szczotkowanie na sucho).
      • lilia-anna Re: Potówki - pomocy 17.10.24, 08:44
        A bo ja wiem... Na dekolcie skóra bez meszku przecież nawet (ramiona to jednak co innego), a to rogowacenie dotyczy mieszków włosowych, nie?
        • szarmszejk123 Re: Potówki - pomocy 17.10.24, 08:55
          To, o czym pisze snake, to to samo 😉
          • lilia-anna Re: Potówki - pomocy 17.10.24, 09:05
            Aaa... widzisz smile Tak to jest, gdy się człowiek nie zna i nie doczyta dokładnie wink
    • mikams75 Re: Potówki - pomocy 17.10.24, 09:42
      Jak już wyżej napisano - wg mnie to problem z rogowaceniem, złuszczanie regularne by pomogło - może kwasami, może kremami z mocznikiem.
      Ja miewam potówki w największe upały, właśnie na dekolcie, ale same znikają dość szybko, naskórek się złuszcza i po sprawie.
      • lilia-anna Re: Potówki - pomocy 17.10.24, 10:00
        U mnie problem jest przez calutenki rok. Dziś 3 stopnie na plusie, więc trudno stwierdzić, że upał... wink a potowki są w najlepsze.
        Kosmetyki apteczne na trądzik nie działają (w sumie nic dziwnego, skoro to nie trądzik,, choć wygląda podobnie).
        Kupiłam sobie reklamowany kilka mcy temu balsam na "niedoskonałości skóry dekoltu, pleców itd.". O matko, jak mnie po tym wysypało... uncertain
        • szarmszejk123 Re: Potówki - pomocy 17.10.24, 10:02
          Kup sobie to, co radzi snejki, a do tego szczotkę i balsam z mocznikiem.
          Jak to nie pomoże, to już nie wiem:p
          • lilia-anna Re: Potówki - pomocy 17.10.24, 10:09
            Dzięki, Szarmuś wink
          • 00zxc00 Re: Potówki - pomocy 17.10.24, 16:55
            Snake radzi krem na rogowacenie mieszków a autorka ma potówki.
            Internet poleca maść cynkową - komuś pomaga?
            • lilia-anna Re: Potówki - pomocy 17.10.24, 17:16
              Mnie nie pomaga. Niezależnie od tego, czy to potowki, czy rogowacenie.
        • mikams75 Re: Potówki - pomocy 17.10.24, 17:03
          Ale ty się faktycznie pocisz? Temperatura tu jest mniej ważna, raczej reakcja twojego organizmu.
          • lilia-anna Re: Potówki - pomocy 17.10.24, 17:17
            Gdy jest upalne lato, to tak, pocę się. Ale dzis, przy 3 stopniach rano - nie. A potowki i tak są.
            • snakelilith Re: Potówki - pomocy 17.10.24, 18:29
              Zapomnij te potówki. To najwyraźniej diagnoza pt" nie mam pojęcia i co pani chce, od tego się nie umiera". Jak leczą cię na "potówki" od lat i ciągle je masz, to leczą cię źle.
      • lilia-anna Re: Potówki - pomocy 17.10.24, 10:00
        U mnie problem jest przez calutenki rok. Dziś 3 stopnie na plusie, więc trudno stwierdzić, że upał... wink a potowki są w najlepsze.
        Kosmetyki apteczne na trądzik nie działają (w sumie nic dziwnego, skoro to nie trądzik,, choć wygląda podobnie).
        Kupiłam sobie reklamowany kilka mcy temu balsam na "niedoskonałości skóry dekoltu, pleców itd.". O matko, jak mnie po tym wysypało... uncertain
        • snakelilith Re: Potówki - pomocy 17.10.24, 12:08
          Kosmetyki na trądzik mogą pogarszać sprawę, bo one prawie zawsze skórę wysuszają. Jak ma się młodą, tłustą, łojotokową, to jest ok, ale w dojrzalszym wieku i na dekolcie, to bardzo ryzykowne. Naskórek wtedy jeszcze bardziej rogowacieje. Dlatego lekkie kwasy do złuszczania i trzymania ewentualnych bakterii w szachu plus kremowa okluzja.
          Ten krem, który poleciłam, miał w starszej wersji też ceramidy w składzie, co też jest super. Na stronie piszą, że to ten sam, tylko w nowym opakowaniu. Nie wiem, bo mam jeszcze zapasy starego, kupuję zwykle 2-3 opakowania na raz, bo on robi aksamitną skórę i usuwa wszystko, czego być nie powinno, a moja skóra jest za wrażliwa na mechniczny peeling i szczotkowanie, więc ten krem jest alternatywą i działa jdo tego jako bogaty balsam.
          Może naturalnie być, że jesteś do tego na coś uczulona, albo skóra się w tym miejscu po prostu uwrażliwiła, zwłaszcza jak ładujesz antybiotyk za antybiotykiem, to masz zaburzoną florę bakteryjną na skórze. Odstaw antybiotyki, maści z parafiną i innym smarem i zacznij kwaśną pielęgnację. Na działanie tego kremu trzeba jednak z kilka tygodni odczekać i zrób po pierwszem razie co najmniej 4 dni przerwy.
          • lilia-anna Re: Potówki - pomocy 17.10.24, 13:43
            Mam 45 lat, więc skóra już niezbyt młodzieńcza, masz rację wink
            • snakelilith Re: Potówki - pomocy 17.10.24, 14:45
              To pamiętaj, by skórę pomiędzy nakładaniem kwasu zawsze kremować. Krem powinien być bez alkoholu, najlepiej bez zapachu i z tzw. nie komedogennymi tłuszczami. Najlepsze to olej arganowy, konopny i masło shea. Możesz po prostu użyć kropelki czystego oleju arganowego, by skóra nie wysychała i była miękka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka