Dodaj do ulubionych

Chrzakanie

01.11.10, 13:29
Moja corka szesciolatka ciagle chrzaka.Bylismy u lekarza,stwierdzil czyste gardlo,zadnej infekcji,ze to pewnie taki tik nerwowy.Moim zdaniem to nie zaden tik,raczej przesuszona sluzowka gardla.W zeszlym roku cala zime miala ten sam problem.Staram sie czesto wietrzyc pokoje,na noc spryskuje zaslony woda,mokry recznik wisi na kaloryferze w pokoju.Jak moge dziecku pomoc?Ona naprawde sie z tym meczy,siedzi sie bawi i non stop slychac tylko jak odchrzakuje.Z gory dziekuje za kazda rade.
Obserwuj wątek
    • lupa_87 Re: Chrzakanie 01.11.10, 14:10
      Ja bym dla pewności sprawdziła u innego lekarza, a jeśli przyczyny zdrowotne będą wykluczone, to włączałabym często nawilżacz powietrza. Mokry ręcznik i spryskane zasłony dają mały efekt w porównaniu do nawilżacza.
    • allija Re: Chrzakanie 02.11.10, 01:47
      mój syn też tak miał, mniej wiecej w tym wieku będąc. Bardzo się tym przejelismy, było mnóstwo badań, włącznie z tomografią głowy, i co? i nic, wszystko w porządku, na szczęście. Najprawdopodobniej było to na tle nerwowym, dzieci miewają różne takie tiki, zwykle dzieci nadwrażliwe, w życiu których coś się zmieniło np. szkoła, przedszkole. Potem to już jakby przyzwyczajenie. Chrząkanie może doprowadzić do szału więc współczuję. U nas trwało to kilka lat, przeszło samo. Dziś syn to "stary koń" więc mogę na 100% powiedzieć, że nie było żadnych przyczyn zdrowotnych tego zjawiska. Ale, oczywiscie, trzeba je najpierw wykluczyć.
    • sheryll Re: Chrzakanie 02.11.10, 08:33
      Też przez to przechodziłam. Trafiłam do alergologa. Testy nic nie wykazały, ale po wywiadzie (chodzi o reakcję na infekcje, kaszel powysiłkowy i takie tam) okazało się że mogą być początki astmy. Dostała Promonte i chrząkać przestała. Jak skończyły mi się tabletki i kilka dni nie brała, to znów zaczęła pochrząkiwać, więc chyba lek trafiony
      • farfalina Re: Chrzakanie 02.11.10, 10:38
        ja tez to przerabialam,corka zaraz 6 letnia co roku chrzakala na jesien-zime.tez nie wiem co to bylo i podejzewam ze to wina alergi.albo 3 migdal.sprawdz u laryngologa
        wiem jak to jest drazniace dla ucha.
    • gemmavera Re: Chrzakanie 03.11.10, 11:35
      A robiłas córce badania na obecność pasożytów?
      • naszaheidi Re: Chrzakanie 04.11.10, 21:21
        Syn zaczal chrzakac i wyszly lamblie i owsiki
        • mamabeauty Re: Chrzakanie 05.11.10, 13:12
          Dziekuje wszystkim za odpowiedzi.Jesli chodzi o obecnosc pasozytow to nawet nie pomyslalam o tym,ze moga sie objawiac chrzakaniem.Na owsiki moglabym przeleczyc profilaktycznie,ale jesli chodzi o lamblie to nie wiem,czy dostane skierowanie na badania.Same wiecie jak to jest,ogolnie ten problem jest troche ignorowany przez lekarzy.
          • pati44 Re: Chrzakanie 08.11.10, 19:53
            mojej córce chrząkanie zostało po przebytym 3 tygdnie temu zapaleniu płuc. Osłuchowo czysto, brak kataru a co jakiś czas chrząka. Pediatra wysłała nas do alergologa (idziemy za tydzień) a na razie dała nawilżające gardło tabletki Isla i aerozol do gardła też nawilżający Glosal (oba bez recepty). Chrząkanie jest mniejsze.
          • naszaheidi Re: Chrzakanie 10.11.10, 21:23
            Te badania robi sie na ogol prywatnie,bo olewaja jak sama piszesz.Mam abonament w luxmedzie a i tak zalecaja pobrac jeden raz material,co oznacza wielkie zero!!!3x to powinno sie pobrac a nie zawracanie glowy z jednym
    • zosikizuzik Re: Chrzakanie 08.11.10, 21:23
      My też tak mielismy z 6-latka i to zaczęło się w okresie zimowym. Do tego przychodził często suchy kaszel. Testy alergiczne nic nie wykazały. Badaliśmy też kał na obecność pasożytów i też nic. Dopiero laryngolog stwierdził refluks przełykowo-żołądkowy. Zapisał takie granulki na czczo (GASEC). Zaczeła kurację w lutym i ... spokój. Od 4 m-cy nie bierze już leku, ale niestety znów zaczeła (od tygodnia) chrząkać - nie wiem ale pojedziemy znów do kontroli.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka