Dodaj do ulubionych

Gradówka u dziecka :(

22.12.10, 18:51
Kochane moja córeczka ma gradówkę od jakiegoś czasu...lekarze oczywiście tylko WYCINAĆ sad a to pod narkozą u małych dzieci (córka niecale 4 lata) macie może jakieś doświadczenia w tym temacie?Boję się tej narkozy sad
Obserwuj wątek
    • agik82 Re: Gradówka u dziecka :( 22.12.10, 19:20
      co do narkozy, to moja miała jako 1,5 i zniosła to całkiem dobrze, tyle, że lekarz nie mógł jej podczepić do palców takiego urządenia, co ma kontrolować bezpośrednio po narkozie parametry życiowe, bo małej paluszki były wówczas za szczupłe i sprzęt nie działał prawidłowo i pamiętam, że cały czas musiałam sprawdzać, czy mała oddycha, czy się nie dzieje nic niepokojącego, pielęgniarki też co chwilę przychodziły do sali i kontrolowały
      a co do gradówki, to moja (też niecałe 4 lata) ma, ale tymczasem lekarz zalecił noszenie okularów, aby się oko nie męczyło
      • mama_malej_nikolki Re: Gradówka u dziecka :( 22.12.10, 19:47
        Ja właśnie strasznie się boję tej narkozy -bardziej niz zabiegu. A nie stosowałaś zadnego innego leczenia typu masci,krople itd? tylko okularki kazał nosic a co z gradówką?
        • agik82 Re: Gradówka u dziecka :( 22.12.10, 20:05
          małej zaczęły się robić jęczmienie, ciągle na jednym oku, właściwie w tym samym miejscu, co 2-3 tygodniesad
          po 3 jęczmieniu poszłam do okulisty, który stwierdził gradówkę i mała dostała krople i maść, aby wyleczyć - po tym póki co nic się do tej pory nie pojawiło, czyli już jakieś ponad 2 miesiące

potem, po wyleczeniu miała badanie wzroku po atropinie (przez 5 dni jej zakrapiałam) i wyszło w sumie ok. tzn. lekarz stwierdził nadwzroczność,(+2,25 dioptrii) ale fizjologioczną, podobno tak jest u małych dzieci, nie ma zeza,
          i dał jej okularki(+ 1) właśnie w celu zapobiegania gradówkom, gdyby nie pomogły, to wówczas operacja
          z tym, że do końca nie wiem, jak niby to ma pomóc, dlatego zaraz po świętach skonsultuję to z innym okulistą( nasz nie wyjaśnił, tylko wypisał receptę)
          • agik82 dodam jeszcze 22.12.10, 20:22

wyszło w sumie ok. tzn. lekarz stwierdził nadwzroczność,(+2,25 dioptrii
            > ) ale fizjologioczną, podobno tak jest u małych dzieci, nie ma zeza,
            > i dał jej okularki(+ 1) właśnie w celu zapobiegania gradówkom, gdyby nie pomogł
            > y, to wówczas operacja
            > z tym, że do końca nie wiem, jak niby to ma pomóc, dlatego zaraz po świętach sk
            > onsultuję to z innym okulistą( nasz nie wyjaśnił, tylko wypisał receptę)

tzn. lekarz powiedział, że to właśnie nadwzroczność może być przyczyną powstawania gradówek. Innym dzieciom może taka nadwzroczność nie przeszkadzać, ale mojej młodej widocznie tak.

tyle, że jakoś nie do końca mnie to przekonuje, więc dlatego ta dodatkowa konsultacja
          • mama_malej_nikolki Re: Gradówka u dziecka :( 22.12.10, 20:26
            Słyszałam ze po wycinaniu gradówki one sie odnawiają nawet po miesiacu.Jakaś dziewczyna kiedys pisala na forum ze zrobila córce wymaz z oka i wyszło ze ma gronkowca i od tego zaczeli leczenie.Po świętach wyruszam do lekarzy i może cos pomogą te wizyty. Mojej teściowej kiedys na gradówki wciąż odnawiające się (miała nawet wycinane) pomogły leki homeopatyczne i tym tematem też się zainteresuję.A co do zabiegu to dla mnie ostateczność.
            • mama_malej_nikolki Re: Gradówka u dziecka :( 22.12.10, 20:29
              Nadwzroczność mówisz...Wiesz co sprawdzę to u okulisty bo może i u mojej coś takiego wchodzi w gre.No nic jakos damy radę.A okularki chetnie nosi?Moja to taka leserka i szalona kobietka ze aż bym jej się bała zakładać okulary taki szaleniec,wszędzie jej pełno.
    • agnese1987 Re: Gradówka u dziecka :( 22.12.10, 22:08
      My jestesmy swiezo po usunieciu gradowki mala ma 14miesiecy zabieg pod narkoza zniosla bardzo dobrze nawet po niej nie widac ze byla w szpitalu. U nas gradowka niby od jakiegos brudu w oczku. Leczona od lipca masciami kroplami i masazem ale nie pomoglo nic i zabieg okazal sie ostatecznoscia. Tez sie bardzo balam tej narkozy mala miala zabieg wczoraj i dzisiaj wypisali nas do domu
    • mumi7 Re: Gradówka u dziecka :( 23.12.10, 08:08
      My leczyliśmy kroplami i maściami, pomogło. Wydaje mi sie, że najpierw w tę sptrone, a jak nie pomoże to na końcu zawsze pozostaje zabieg
      • slonko1335 Re: Gradówka u dziecka :( 23.12.10, 08:10
        . Wydaje mi sie, że najpierw w tę spt
        > rone, a jak nie pomoże to na końcu zawsze pozostaje zabieg

też tak uważam
    • slonko1335 Re: Gradówka u dziecka :( 23.12.10, 08:09
      Ostatnio miałam podobny problem ze swoim dwulatkiem. Lekarka już miała wypisać skierowanie na zabieg ale dała jednak jeszcze jeden lek twierdząc że na zabieg można skierować zawsze. Na początku młody dostawał floxal i tobrex-zszedł stan zapalny po tym. Gradówka jak była tak była, potem dextromycynę(o ile dobrze pamiętam-to lek ze sterydem dodatkowo)gradówka nie zniknęła zupełnie ale zmniejszyła sie i zmiękła, na koniec do oka maść bez recepty na suche oko vita-pos i po kilku dniach nie było śladu.
      Młody alergik dośc często ma problemy z zapaleniami, jęczmieniami ale gradówkę miał po raz pierwszy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka