Dodaj do ulubionych

Zyrtec dla póltoraroczniaka - dawkowanie

25.12.10, 19:57
Jakie jest dawkowanie? Zgubiłam kartkę od lekarza a nie mam z nim niestety kontaktu telefonicznego. Wyczytałam, że w tym wieku podaje się 2x6 kropelek. Czy to prawidłowa dawka?
Obserwuj wątek
    • elus11 Re: Zyrtec dla póltoraroczniaka - dawkowanie 25.12.10, 20:42
      Moja mała w tym wieku przy wadze ok. 11,5-12 kg miała 1x 9 kropli - z tym że nie jest alergikiem a zyrtek miała przepisywany przy silnym katarze w przebiegu przeziębienia potem miała zmieniony na pół łyżeczki w syropie.
      Pozdrawiam
    • kropkaaga Re: Zyrtec dla póltoraroczniaka - dawkowanie 25.12.10, 21:58
      Mój synek jak miał półtora roczku,jak i teraz dwa latka, bierze albo raz dziennie 10 kropli albo 2*5kropli.I również nie jest alergikiem.Bierze przy kaszlu,katarze,zapaleniu gardła i krtani.Nie wiem jak jest u alergików z dawkowaniem
      • mamucha27 Re: Zyrtec dla póltoraroczniaka - dawkowanie 25.12.10, 22:00
        Mój dostaje raz dziennie 10 kropli
    • walasia1 Re: Zyrtec dla póltoraroczniaka - dawkowanie 25.12.10, 22:39
      Nie pamiętam ile ma Twoje dziecko. Moja jak miał 7 miesięcy (7 kg) dostawała 2 razy 5. Ona miała na wyciszenie reakcji alergicznej.
      Bardziej trzeba uwzględnić wagę dziecka.

Nota bene, w Anglii podoba mi się jedno, w aptece przyklejają na leku dawkowanie przepisane przez lekarza, więc nie gubi się jakiś karteluszek.
      • walasia1 Re: Zyrtec dla póltoraroczniaka - dawkowanie 25.12.10, 22:40
        Zapomniałam dodać, z tego co pamiętam, to miała wyższą dawkę niż to co wyczytałam na ulotce.
    • klaramama-to-ja Re: Zyrtec dla póltoraroczniaka - dawkowanie 27.12.10, 10:05
      na ulotce 2 razy 5 kropli. Takie też mieliśmy zalecenia od pediatry.
      Alergolog 2 razy 7 kropli

Dziecko 12 miesięcy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka