Dodaj do ulubionych

anemia u niemowlaka i dawkowanie kwasu foliowego

17.01.11, 21:02
Moj synek ma zanizone zelazo.Pediatra przepisala ferrum lek ,kwas foliowy plus cembion .Ferrum mam podawac 2ml na dobe cebion 8 kropli dziennie natomiast nie jestem pewna co do kwasu foliowego.Zapisala mi ze mam podawac 1 tabletke dziennie 5mg rozpuszczona w wodzie jednak farmaceutka zbila mnie z tropu gdyz powiedziala ze 5 mg to za duza dawka dla niemowlecia.mam problem bo moja pediatra pojechala na urlop i bedzie za 2 tyg czy moze ktoras z mam podawala swemu dziecku kwas foliowy i w jaki sposob jakie proporcje tj tabletkw w jakiej ilosci wody rozpuszczac.
Obserwuj wątek
    • kawka74 Re: anemia u niemowlaka i dawkowanie kwasu foliow 17.01.11, 21:15
      Zapisala mi ze mam podawac 1 tabletke dzien
      > nie 5mg rozpuszczona w wodzie

Podawałam dokładnie w ten sposób - 1 tabletka (5 mg) rozpuszczona w wodzie, w niewielkiej ilości, a potem zmieszana z mlekiem.
      Sprawdzę jeszcze na wypisie ze szpitala dla pewności.
      • zawsze-maggie do kawka74 17.01.11, 22:25
        dziekuje Ci bardzo ,jesli nie zapomnisz sprawdz prosze jeszcze na tym wypisie ze szpitala .pozdrawiam
        • annnia5 a 18.01.11, 08:34
          Kubus też miał anemię jak miał 3 miesiące i miał 1 tabletkę ferrum lek do rozpuszczenia. Pozdrawiam
        • kawka74 Re: do kawka74 18.01.11, 18:07
          Sprawdziłam - 1 tabletka kwasu foliowego dziennie (5 mg).
    • pearl3 Re: anemia u niemowlaka i dawkowanie kwasu foliow 18.01.11, 11:47
      Mam podobny problem. Gastrolog zalecił nam podawanie jednej tabletki dziennie: 1/2 rano i 1/2 wieczorem. Podaję z mlekiem. Podawaliśmy również żelazo i witaminę C w takich dawkach o jakich piszesz. Nie wiem czy w Twoim przypadku anemia ma związek z niską wagą (u mojej córki niestety tak: poniżej 3 centyla, 7 kilo na 8,5 m-ca) bo u nas podawanie tych specyfików nie poprawiło ani wagi ani apetytu.
      • zawsze-maggie do pearl3 18.01.11, 12:12
        ile ml w strzykawce w sumie podajesz tj ile razem kwasu foliowego plus mleko? bo np zelaza podaje 2,5 ml w strzykawce a wlasnie nie mam zielonego pojecia w jakiej ilosci rozpuscic kwas foliowy np 5 ml?
        • turnesolka Re: do pearl3 18.01.11, 15:47
          Co do mieszania z wodą to nie ma znaczenia, wymieszaj w takiej ilości żeby dało się rozmieszać i żebyś mogła dziecku podać. Kwas foliowy (jak sama nazwa wskazuje) jest kwaśny więc przygotuj się na kwaśne minki i wypluwanie. My się już tak męczymy prawie 2 miesiące i najlepiej idzie pipetą NUBY ale łatwo nie jest. Nam pediatra zaleciła jeszcze witaminę B6, tak samo jak folik najpierw od ok 2 mca podawaliśmy po 1/2 tbl raz dziennie a dzisiaj dostaliśmy zalecenie po całej tabletce B6 i kwasu raz dziennie a do tego mamy też zacząć podawać żelazo 2 razy dziennie. Żelazo podaje się na pusty brzuch (czyli między karmieniami) razem z paroma kropelkami Vit C bo tak się lepiej wchłania.
          • zawsze-maggie Re: do pearl3 18.01.11, 18:02
            dziekuje Ci za inf moj syn ma pol roku i pediatra kazala mu podawac kwas foliowy 5 mg raz dziennie ale farmaceuta zbil mnie z tropu mowiac ze to za duza dawka na taki wiek.wynika z tego ze farmaceuta nie mial racji i jest to odpowiednia dawka dla pol rocznego dziecka
            • zawsze-maggie do turnesolka 18.01.11, 18:03
              dziekuje Ci za inf moj syn ma pol roku i pediatra kazala mu podawac kwas foliow
              > y 5 mg raz dziennie ale farmaceuta zbil mnie z tropu mowiac ze to za duza dawka
              > na taki wiek.wynika z tego ze farmaceuta nie mial racji i jest to odpowiednia
              > dawka dla pol rocznego dziecka
          • b.bujak Re: do pearl3 19.01.11, 12:34
            turnesolka napisała:

> Kwas foliowy (jak sama nazwa wskazuje) jest kwaśny

niby racja, ale chemicy do kwalifikacji zwiazków chem. używaja innych kryteriów i wskaźników niz kubki smakowe smile więc zasadniczo ten "kwaśny kwas" to jego cechy chemiczne a nie jego smak... fakt, że sporo kwaśnych smaków to smaki kwasów, ale nie zawsze działa to w odwrotną stronę smile

• pearl3 Re: do pearl3 19.01.11, 18:45
          zawsze-maggie napisała:

> ile ml w strzykawce w sumie podajesz tj ile razem kwasu foliowego plus mleko? b
          > o np zelaza podaje 2,5 ml w strzykawce a wlasnie nie mam zielonego pojecia w ja
          > kiej ilosci rozpuscic kwas foliowy np 5 ml?

Ja rozkruszam pół tabletki kwasu foliowego za pomocą dwóch łyżeczek udaje się uzyskać miałki proszek i ten proszek dodaję wraz z łyżeczką mleka prosto do buzi. Czasami daję wprost do buzi i od razu przystawiam do piersi. Tabletka ma chyba dobry smak bo mała w ogóle się nie wykrzywia.
    • b.bujak Re: anemia u niemowlaka i dawkowanie kwasu foliow 18.01.11, 15:58
      mój syn dostał pół tabl. dziennie; miał 13 mies.
      • limonka_a Re: anemia u niemowlaka i dawkowanie kwasu foliow 20.01.11, 14:27

ja też podaję córce 1/2 tabl. kwasu foliowego i 1/2 wit B6, rozpuszczam to w odrobinie wody, dodaję wit.C (6 kropli Juvitu) i do tego 2,5 ml żelaza w płynie, podaję strzykawką
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka