12.02.11, 20:56
od wtorku zaczelo mnie bolec gardlo.Myslalam ze to jakas mala infekca.W srode zero poprawy lecz pogorszenie,prawy migdal powiekszony z bialym nalotem,w czwartek doszly dreszcze,bole miesni i goraczka.W piatek poszlam w koncu do lekarza-diagnoza-Angina-antybiotyk-penycylina.No i teraz moje pytanie: maly mial w tamtym roku operacje pomniejszenia migdalkow,nie zostaly one wyciete tylko z obydwoch stron troszke pomniejszone.I teraz czy pomimo tego moze sie odemnie zarazic .No i jak dlugo ja moge zarazac??Staram sie unikac kontaktow z nim ale calkowicie nie da sie ich wykluczyc,gdyz maz w pracy a maly jeszcze siedzi w domu po ostatniej infekcji.Dodam ze ma 4 lata wiec nie potrafie go calkowicie odizolowac.poradzcie cos.
Obserwuj wątek
    • sonrisa06 Re: Angina:( 12.02.11, 21:55
      Gdzieś czytałam, że podczas anginy po 48 godzinach przyjmowania antybiotyku już się nie zaraża, ale nie jestem tego w 100% pewna, tak mi się kołacze po głowie.
      A czy przycięte migdałki mogą mieć anginę - nie wiem, ale wydaje mi się, że mogą.
    • deodyma Re: Angina:( 13.02.11, 08:47
      nie musi sie zarazic.
      jakis czas temu bylismy w moim rodzinnym miescie na weselu siostry i moja ciotka a jej matka przechodzila wlasnie angine.
      syn nie mial wtedy 2 lat, nie zarazil sie.
    • solaris31 Re: Angina:( 13.02.11, 10:53
      zakażenia paciorkowcem można uniknąć, rzeczywiście, po przyjęciu antybiotyku przestaje się zarażac nawet po 1 dniu, ale lekarze dla pewności podają 48 godzin.

mnie zdarzało się zarazić swoją anginą dzieci, ale zdarzało się, że nie zaraziłam - no różnie bywa.
    • w_miare_normalna Re: Angina:( 13.02.11, 12:47
      Ja jestem właśnie po zapaleniu krtani i stanie zapalnym zatok, męczę się co prawda 3ci tydzień, ale nie chcę nic brać. Nie zbliżam się do córki, nie całuję. Jeszcze nie chwyciła.
    • ola33333 Re: Angina:( 13.02.11, 13:52
      ja mialam angine paciorkowcowa, corke zarazilam, ale ona dostala zapalenia oskrzeli.
      • solaris31 Re: Angina:( 13.02.11, 19:16
        a to na pewno był paciorkowiec? bo on rzadko idzie na dolne drogi wink
        • ola33333 Re: Angina:( 13.02.11, 19:33
          dziecko mialo robiony wymaz z gardla i znalazl sie paciorkowiec, ale gardlo bylo tylko lekko zaczerwienione, za to osluchowo bylo zapalenie oskrzeli, ktore przeszlo po antybiotyku.
          • solaris31 Re: Angina:( 13.02.11, 22:06
            ale wiesz, paciorkowiec może być też u zdrowego czlowieka wink znam tę bakterię bardzo dobrze, i skoro była w gardle, to na bank wywołałaby jakąś anginę, a nie zap. oskrzeli. ale oczywiście, wszystko jest mozliwe, zap. oskrzeli mogło być nadkazone tym gadem.
    • david-jonas Re: Angina:( 13.02.11, 20:39
      Dzieki za rady.Narazie sie trzymamy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka