Dodaj do ulubionych

pomocy corka ponizej 3centyla

06.09.11, 08:50
prosze doradzcie cos moja corka kilka dni temu skonczyla 2 latka wazy 8550 i 78cm jest ogolnie drobniutka ,urodzona z waga 2950 i 51cm,caly czas slabo przybiera mleka nie pila od 6mc zycia,z pozostalym jedzeniem tez roznie czasem zjada chetnie czasem wybrzydza-rece opadajacryingposiwy moczu ok morfologia ok kal na pasozyty ok usg brzucha ok,mocz ok-dodam iz moj maz tez cale zycie mial niedowage,nawet przyjmujac sie do pracy na badaniach zaznaczono mu niedowagecryingjego siostra tez byla chudziutka do okresu nastolatki,teraz dopero wyglada dosc tak utytawinkniewiem co robic czy doszukiwac sie przyczyn czy moze genetycznie tu mala tak ma. corka jest bardzo zywa,nawet z jedzeniem to biegam za nia po domu bo nie usiadzie na dlugo
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: pomocy corka ponizej 3centyla 06.09.11, 09:25
      moim zdaniem zasadnicza jest sprawa czy dziecko choruje i ma jakieś inne problemy? jeżeli tak to jak najbardziej szukałabym przyczyn, jeżeli nie i ma tak od zawsze to zluzowałabym i ograniczyła się tylko do kontroli moczu i krwi co jakiś czas, pokusiłabym się też o obserwację w kierunku alergii. Acha na bieganie z jedzeniem po domu natomiast zgody na pewno by nie było, jest czas posiłku, w jakimś określonym miejscu i tyle..
      • lejdi111 Re: pomocy corka ponizej 3centyla 06.09.11, 09:47
        Może to być uwarunkowane genetycznie lecz nie musi. Moja sąsiadka ma ten sam problem z córką praktycznie od narodzin. Dziewczynka w marcu skończyła 6 lat a waży niecałe 14 kg. Jest pod opieką gastrologa. Najrózniejsze badania wykazały, że wszystko ok a jej mama do ok 25 lat wyglądała jak patyk. Mój brat również ma niedowagę od zawsze zarówno jak mój ojciec i mama. Ja mam wagę w normie (ok 53 kg) ale każdy sie dziwi jak ja to robię , ze tyle jem (nie mając ruchu) i tak wyglądam. Tasiemca raczej nie mam wiec zwalam to na geny.
        • gomado Re: pomocy corka ponizej 3centyla 09.09.11, 00:02
          Sprobuj mimo negatywnych wynikow odrobaczac. Mysle, ze tak profilaktycznie lekarz zezwoli. Ja od maja zaczelam odrobaczac delikatnymi srodkami- vernicadis, kapiele ziolowe, nalewka z orzecha czarnego i moje dziecko przeskoczylo w wadze na wyzszy centyl, wiec cos w tym musi byc. Poprawil sie tez apetyt.
          • mjaka26 Re: pomocy corka ponizej 3centyla 16.09.11, 22:14
            jakie odrobaczanie!!! to już przesada niektóre matki to szkoda gadać co to za bzdury szok!! ,,,,,a co do dziecka proszę się nie przejmować skoro wszystkie badania są dobre to nie ma się czego czepiać taka uroda przyjdzie czas to wyrówna ,,,,moje dziecko podług innych też było drobne do 2 roku a teraz wygląda aż za dobrze zobaczysz przyjdzie czas a wszystko się wyrówna dodam że moja siostra też ma ten sam problem z 2 latkiem waga poniżej 3<c ale co jest zdrowa i żywa wiec czego się tu czepiać
          • mjaka26 do gomado 16.09.11, 22:27
            zastanów się co ty robisz swojemu dziecku ?dla mnie to nie do pomyślenia profilaktyczne odrobaczanie matka "wariatka" dzieciak zdrowy a ta go na siłę leczy
            • oliwija Re: do gomado 17.09.11, 18:09
              spróbujcie jeszcze wizyty u endokrynologa w kierunku niedoczynności tarczycy.
              U mojej córki tez było podobnie . Tez miala super wszytskie wyniki też cały czas stabilnie ponizej 3 centyla - nie rosła... teraz ma 11,5 roku 137 cm i wazy 27 kilo czyli tyle co przecietny 2 klasista. Jest od 8 lat na lekach hormonalnych.
              Byc moze Twoje dziecko nie ma niedoczynności ale sprawdzić nie zaszkodzi. Moze być tak ze jej wiek kostny i biologiczny rozjezdzają sie ze sobą o 2- 3 lata
            • frestre Re: do gomado 18.09.11, 20:10
              a może poczytaj trochę o pasożytach, o ich wpływie na zdrowie, o myleniu pasożytów z astmą itp....
              nasz pediatra i sporo moich koleżanek także- lekarze przepisują kurację raz w roku....a jak już pójdzie do przedszkola to obowiązkowo....także moze trochę więcej światłej literatury?!
            • gomado Re: do gomado 19.09.11, 10:26
              Mjaka26, jak mozesz tak sumowac ludzi nie znajac ich bardziej. Akurat moje dziecko nie nalezy do tych calkiem zdrowych ale jest coraz lepiej wlasnie dzieki moim poszukiwaniom i wysilkom. Nie uwazam sie za najmadrzejsza, dziecko jest pod opieka lekarza ale tez wyszukanego bo niestety wielu innych wczesniej rozkladalo rece mowiac ze nie mozna nic zrobic. Poprzestalabys na tym? Bo ja nie!!!!!!!
              • agnieszka0033 Re: do gomado 19.09.11, 18:38
                dziekuje wam za odpowiedziwink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka