Dodaj do ulubionych

Od czasu do czasu ma okragłe plecy siedząc - 14 m

28.05.04, 22:44
Moj synek dos późno siedział prosto bo dopiero po skończeniu 9 miesięcy.
Wczesniej siedział z okragłymi plecami, więc go nie sadzalismy. Teraz jadnak
po paru miesiącach widzę, że od czasu do czsu siedzac opuszcza się jakby i
wtedy jego plecy sa okragłe . Widać to rownież jezeli siedzi i pochyla się do
przodu. Wydaje mi się, że robi to częściej niż dawniej. Jego plecy gdy chodzi
sa prosciutkie. Jest pod kontrolą lekarki która stwoerdziła, ze powinny sie
jego plecki za jakis czas wyprostować. Ja jednak się martwię. Czy może ktoś
ma podobny przypadek? A moze Osmag cos mi napisze na ten temat. Dzieki smile
Obserwuj wątek
    • mamasebunia Re: Od czasu do czasu ma okragłe plecy siedząc - 28.05.04, 22:46
      Synek ma teraz 14 miesięcy. A lekarka nazwała to lekko zaznaczoną kyfoza jesli
      dobrze pamiętam.
    • osmag Re: Od czasu do czasu ma okragłe plecy siedząc - 30.05.04, 18:40
      A w którym odcinku jest ta kyfoza?
      Ja mam pewnie spaczenie zawodowe, ale zaczęłabym już Cwiczenia bo właśnie w ten
      sposób ( "poczekamy aż samo wyrośnie") rozwijają się wady postawy.
      • mamasebunia Re: Od czasu do czasu ma okragłe plecy siedząc - 30.05.04, 18:45
        Dziękuje wink W dolnym odcinku. Mozesz napisac czy to jest wrodzona wada czy
        nabyta.
    • ewikgo Re: Od czasu do czasu ma okragłe plecy siedząc - 31.05.04, 14:26
      Mój synek identycznie siedział samodzielnie dopiero po ukończeniu 9 miesiąca
      (również wcześniej go nie sadzaliśmy, żeby się nie powykrzywiał). Kiedy zaczął
      chodzić (14.5 miesiąca) byliśmy u neurologa, który powiedział, że plecki są
      lekko zgarbione i zalecił basen. Na basen (zajęcia dla niemowlaków prowadzone
      przez instruktora AWF-u) chodziliśmy przez 2 miesiące, później zaczął chorować
      i się nie dało. Wydawało mi się to za mało (raz w tygodniu po 30 min.) ale jak
      obserwowałam Michałka we wodzie to byłam przekonana że to dobrze robi na jego
      plecki. Zatem gorąco polecam. (Mieszkamy w dużym mieście gdzie jest brodzik z
      woda niechlorowaną o temperaturze 33 stopni - a nie 27-8 jak zwykle).
    • osmag Re: Od czasu do czasu ma okragłe plecy siedząc - 02.06.04, 20:41
      Trudno mówić o wadzie- ale nabyte.
      • mamasebunia Re: Od czasu do czasu ma okragłe plecy siedząc - 02.06.04, 21:48
        Nie sadzalam dziecka wiec jak to nabył???? Jedynie gdy wozilam go w wózku na 45
        stopni to on wstawal do siedzenia wiec pozwalalam chwile tak jezdzic bo byl ryk
        (ale to bylo z oparciem i troszke pochylo). Jednak gdy po jakims czasie
        zobaczylam ze jego plecki sa prosciutkie poszlam dolekarza i nigdy nie
        pozwolilam usiasc. A moze ma za slabe miesnie?
    • osmag Re: Od czasu do czasu ma okragłe plecy siedząc - 03.06.04, 16:08
      Mogą być to słabe mięśnie, ale dalej jest to coś nabytego. To jest lepsza
      wersja bo większa możliwość skorygowania np. przez ćwiczenia. dodatkowo
      najlepszą formą ćwiczeń jest jeszcze własna aktywność dziecka. jak najwięcej w
      ruchu.
      • mamasebunia Do Osmag- 06.06.04, 15:05
        Dziś synka oglądał rehabilitant (podobno dobry) i stwierdził że mały ma słabe
        mieśnie. Co prawda nie jest to obnizone napięcie ale jest na granicy normy.
        Zalecił dwa ćwiczenia, które mamy wykonywać w domu. Dodatkowo za dwa, trzy
        mieśiace zaczniemy ćwiczyć stopy bo mały nie układa ich prawidłowo (bardziej na
        zewnatrz) Jestesmy pełni nadziei, ze plecy się wyprostują. Szkoda tylko, ze nie
        trafiliśmy na niego wczesniej.
    • osmag Re: Od czasu do czasu ma okragłe plecy siedząc - 06.06.04, 17:23
      Oczywiście,że się wyprostują bo będziecie sumiennie ćwiczyć. Jednak stopy
      proponuję zacząć ćwiczyć od razu . Im wcześniej tym mniej zmian utrwalonych. Ja
      zaczynam ćwiczenia z odrazu jak zobaczę ,że coś jest nie tak. Nawet u kilku
      tygodniowego malucha widać kiedy układają się nieprawidłowo.Trzymam kciuki
      będzie dobrze.Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka