Dodaj do ulubionych

Plama na tęczówce oka

04.05.13, 22:01
Witam. U mojego dziecka (5,5 roku) zauważyłam dzisiaj plamę na tęczówce oka. Syn ma dość ciemno brązowe oczy, więc nie dam sobie ręki uciąć, że dopiero dziś mu się to zrobiło. Plama jest wielkości 1/4 oka (tak jakby tęczówkę podzielić na ćwiartki, to dolna jest znacznie ciemniejsza niż reszta. Nie wiem, co może być przyczyną.
Ponad miesiąc temu robiliśmy badania krwi, wyszło mało czerwonych krwinek (przy żelazie mieszczącym się w normach). Lekarka przepisała żelazo, wit B6, kwas foliowy, ale potem były 2 infekcje, więc przepisane leki zaczął brać od dwóch dni. Czy to może mieć związek z tą plamą?
Obserwuj wątek
    • ijak11 Re: Plama na tęczówce oka 13.09.13, 22:13
      Mój syn tez ma plamkętaką jasną,ale pod tęczówką.Byłam u okulisty i po prsotu tak ma,ale oczy ma zdrowe.Nam poleciła co jakis kontrole.
      NIkt tutaj Ci nie odpowie,co to moze byc.Idz do dobrego okulisty,tylko on sie moze wypowiedziec.
      • ella_nl Re: Plama na tęczówce oka 16.09.13, 19:10
        ijak11 napisała:

> Mój syn tez ma plamkętaką jasną,ale pod tęczówką.Byłam u okulisty i po prsotu t
        > ak ma,ale oczy ma zdrowe.Nam poleciła co jakis kontrole.
        > NIkt tutaj Ci nie odpowie,co to moze byc.Idz do dobrego okulisty,tylko on sie m
        > oze wypowiedziec.

Idź do dobrego okulisty bo może okazać się to czymś bardziej poważnym. A jakie miał badania zrobione?
    • arim28 Re: Plama na tęczówce oka 13.09.13, 23:52
      Skoro zelazo w normie to po co podawac dodatkowe?
      Nadmiar zelaza jest niebezpieczny.

Oko jest obrazem stanu organizmu - ponoc wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka