Dodaj do ulubionych

szczepienie w 6 roku życia

02.10.13, 10:55
Witam, mój synek skończył na początku czerwca 5 lat. Wg kalendarza szczepień, w 6 roku życia szczepimy na błonicę, tężec, krztusiec i polio jeśli dobrze pamiętam. Czy na to szczepienie musimy się spieszyć? Czy mogę zaszczepić syna np. po nowym roku?
Obserwuj wątek
    • budzik11 Re: szczepienie w 6 roku życia 02.10.13, 11:13
      W szóstym roku życia to znaczy między piątymi a szóstymi urodzinami, w waszym wypadku między czerwcem 2013 a czerwcem 2014. Proste. Spieszyć się nie trzeba. Mój syn jest z października, zaszczepiony został w wakacje (wtedy najmniejsze ryzyko jakiejś infekcji, najmniej ludzi w przychodniach), prawie rok po skończeniu 5 lat.
      • alutka208 Re: szczepienie w 6 roku życia 02.10.13, 11:16
        Kartę szczepień mam w domu, niedawno się przeprowadziliśmy więc nikt mnie nie wzywał, ale mam jakiegoś dziwnego stresa z tym szczepieniem. Najchętniej zaszczepiłabym go po nowym roku, ale nie wiem czy potem w przychodni nie będzie afery ze tak pozno przychodzimy
        • slonko1335 Re: szczepienie w 6 roku życia 02.10.13, 11:19
          Nie będzie, w końcu ciągle jest w 6 roku życia.
        • budzik11 Re: szczepienie w 6 roku życia 02.10.13, 11:20
          U nas w ogóle nikt nie wzywa, to rodzice muszą pamiętać (Polska, żeby nie było, że mieszkam gdzieś za granicą). Awantury w przychodni się nie bój, to nie jest szczepienie np. w 12 tygodniu życia - tu masz na zaszczepienie cały rok. W szóstym ROKU przecież masz zaszczepić, a rok jest długi. A pamiętaj, że im dziecko starsze, tym lepiej znosi szczepienia, a tu masz aż 4 wirusy. I naprawdę - nasza pediatra absolutnie odradza szczepienie dzieci w sezonie przeziębieniowo-grypowym, każdy katar (a coś może złapać choćby w przychodni czekając na szczepienie) to dodatkowe obciążenie organizmu. Spokojnie sobie możesz poczekać nawet do maja.
          • alutka208 Re: szczepienie w 6 roku życia 02.10.13, 11:24
            dzięki dziewczyny, ja z tych stresujących się, że ktoś mnie opierniczy ze zwlekałam
            • anetchen2306 Re: szczepienie w 6 roku życia 03.10.13, 10:18
              U nas szczepia dopiero po 6 roku zycia (czyli miedzy 6 a 7), gdyz od od ostaniego szczepienia powinno uplynac co najmniej 5 lat. Moja corka pod koniec pazdziernika skonczy 6 lat (ostatnie 6 w 1 przyjela w lutym 2009 r), doszczepiona jeszcze nie zostala: bedzie szczepiona dopiero na wiosne, wczesniej lekarz nie wyrazil zgody, mowiac o zaleceniach wlasnie (jest to kombinacja ze szczepieniem p/tezcowi, gdzie nie powinno sie szczepic czesciej niz co 5 lat, czyli od ostatniego szczepienia kombinowanego/aceluralnego musi uplynac lat).
              Ja bym na Twoim miejscu zaszczepila dziecko krotko przed 6 urodzinami (o ile nie mozecie po 6 urodzinach). Sprawdz, kiedy Twoje dziecko przyjelo ostatnia dawke szczepienia p/tezcowi.
              • mikams75 Re: szczepienie w 6 roku życia 04.10.13, 21:13
                wlasnie u nas tez tak jest, ze szczepi sie po 6stych urodzinach, nie wiem dokladnie kiedy trzeba koniecznie ale dostalam karteczke, ze mam sie zglosic na wiosne troche po urodzinach.
    • slonko1335 Re: szczepienie w 6 roku życia 02.10.13, 11:15
      Mój skończył 5 lat tydzień temu, na szczepienie idziemy w poniedziałek-z tym, że ja z tych które wolą mieć szybciej z głowy żeby mi nie wisiało...
    • mama-008 Re: szczepienie w 6 roku życia 02.10.13, 11:28
      hej
      pytałam o to samo teraz moją pediatrę w przychodni NFZ przy okazji wizyty z chorym przedszkolakiemwink

mówiła, że spokojnie mogę przyjść przed 6 tymi ur synka czyli w kwietniu 2014 że nie ma pośpiechu że np po 5 ur trzeba szczepić od razu - a taka dostałam info w Lux medzie(bo tam mamy wykupiony abonamet) jak szczepiłam teraz na "chorobę brudnych rąk" - zasugerowano mi że JUŻ powinnam synka szczepić...natomiast moja pediatra z rejonu mówi że do 6 ur mam czekac i wtedy zaszczepimy...) a że zna moje dziecko od ur to jakos jej ufam a nie pielęgniarkom z Lux Medu z całym szacunkiem do pielęgniarek z LM
    • ashinka Re: szczepienie w 6 roku życia 02.10.13, 13:13
      U mnie p. pielęgniarka która szczepi w przychodni powiedziała, że jeśli zapomnę o tym szczepieniu, to najpóźniej zaszczepią na bilansie 6-cio latka. Więc spokojnie.
    • klubgogo Re: szczepienie w 6 roku życia 02.10.13, 19:35
      Mnie lekarka mówiła, że spokojnie nawet grubo po skończeniu 5 rż. mamy udać się na szczepienie. Córka kończy 5 lat w listopadzie - podobno możemy przyjść nawet na wiosnę.
    • ga-ti Re: szczepienie w 6 roku życia 02.10.13, 22:02
      Ja swoją zaszczepiłam kilka dni temu, ma 5 lat i 9 miesięcy. Akurat byliśmy na wizycie kontrolnej, jako że młoda zdrowa zaproponowano nam szczepienie. Zgodziłam się, bo za chwilę sezon katarowy, urodziny w styczniu, więc nie ma co czekać wink
      Ale spokojnie masz czas!
      • bbuziaczekk Re: szczepienie w 6 roku życia 03.10.13, 10:18
        Mozesz go zaszczepic nawet w czerwcu 2 dni przed kolejnymi urodzinami wink

Moj konczy 5 lat w styczniu. Szczepic bede latem.
        • matyldamoja Re: szczepienie w 6 roku życia 04.10.13, 10:19
          jaką szczepionką szczepiliście, 2 wkłucia ? jedno + do picia? czy jedno czyli boosterix polio? jaka reakcja dzieci po tej szczepionce?
          • ga-ti Re: szczepienie w 6 roku życia 07.10.13, 17:26
            Jedno wkłucie i 2 kropelki na język, nie można jeść/pić przez pół godziny.
            Reakcji zero smile Młoda poszła jak zwykle do przedszkola, pytałam, czy coś się działo, jakoś inaczej się zachowywała ale nikt nic nie zauważył, młoda też się nie skarżyła na nic.
    • betty842 Re: szczepienie w 6 roku życia 04.10.13, 20:45
      Nas na szczepienie "wezwali" dwa miesiące przed 5.urodzinami.
    • circa.about Re: szczepienie w 6 roku życia 04.10.13, 21:09
      Ja zaszczepiłam mojego syna dopiero 4 miesiące po 6 urodzinach - i nikt mi nie zwracał uwagi; pediatra tylko się ucieszyła, że wreszcie się pojawiliśmy.
      Wkłucia 2 - błonica, tężec, krztusiec i polio też w zastrzyku, bo pielęgniarce nie opłacało się otwierać fiolki z ilością dla 10 dzieci tylko dla Bartka.
      • bezak25 Re: szczepienie w 6 roku życia 05.10.13, 13:56
        My byliśmy na szczepieniu zaraz na początku września, syn jest urodzony pod koniec grudnia, nikt nam afery nie robił.
        U nas było jedno wkłucie + żywa polio, czyli doustna. Nic mu nie było, żyje i ma się dobrze tongue_out
        • netuszka Re: szczepienie w 6 roku życia 06.10.13, 19:25
          U nas zadzwonili z przychodni jak córka miała 5 lat i 2mce, dzwonili dlatego aby nazbierać grupę dzieci by jednego dnia szczepić bo jak otwierają te kropelki to musza je świeże zużyćwink
          Te szczepienie to jedno wkłucie i dodatkowo kropelki do połknięcia, potem przez godzine nie można jeść ani pić.
          • carrie.bradshaw-preston Boostrix polio 07.10.13, 20:16
            szczepiła któras z Was Boostrixem polio?? bo bede niedługo szczepic moja córke i mysle zeby ja ta szczepionka zaszczepic nie darmowa
            • matyldamoja Re: Boostrix polio 08.10.13, 10:38
              a córka w jakim wieku, moja już ma 7 lat i nie była szczepiona, zastanawiam się nad nią również, tylko doktor mi powiedziała że kiedyś jak będzie konieczność doszczepienia to nie będzie czym, bo boosterix daje się raz w życiu.
              • carrie.bradshaw-preston Re: Boostrix polio 08.10.13, 11:07
                moja tez ma 7 lat, wiem ze dla nastolatków jest Boostrix bez polio tzn ze nie mozna nim pozniej zaszczepic ??
                • matyldamoja Re: Boostrix polio 08.10.13, 12:34
                  mnie doktor tak poinformowała że boosterix polio jak zaszczepię to później nie będzie czym, z drugiej strony w ogóle nie szczepić? nie wiem, co pani postanowiła?
                  • carrie.bradshaw-preston Re: Boostrix polio 08.10.13, 14:10
                    kurcze sama nie wiem, dopytam dokładnie o ta szczepionke lekarza i dam znac smile
                    • matyldamoja Re: Boostrix polio 09.10.13, 10:21
                      ok, czekam zatem, dzięki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka