Dodaj do ulubionych

jak skutecznie zbadać pasożyty u niemowlaka?

14.10.13, 09:30
Dziewczyny?
Któraś z Was robiła takie badanie? Które jest skuteczniejsze, z krwi czy kał? Co dokładnie zbadać?
Mały nie ma żadnych objawów, może oprócz tego, że kiepsko śpi w nocy ( 15,5 mca) i biorąc pod uwagę ilości jakie zjada to średnio przybiera na wadze, chociaż waży ok ( ur. 2,7kg, teraz ok 11,5kg).
Badanie chce zrobić dla świętego spokoju.
Obserwuj wątek
    • neffi79 Re: jak skutecznie zbadać pasożyty u niemowlaka? 14.10.13, 09:41
      kał trzeba badać kilka razy i i tak może nie wyjść, krew tez mozna, lekarze częso przepisują leki po samych, dośc specyficznych objawach - moja córka miała kilka mcy temu Zentel. Zresztą cała rodzina musiała zastosowac kurację
      • majkelgunit Re: jak skutecznie zbadać pasożyty u niemowlaka? 15.03.23, 22:12
        neffi79 napisał(a):

> kał trzeba badać kilka razy i i tak może nie wyjść, krew tez mozna, lekarze czę
        > so przepisują leki po samych, dośc specyficznych objawach - moja córka miała ki
        > lka mcy temu Zentel. Zresztą cała rodzina musiała zastosowac kurację
    • guderianka Re: jak skutecznie zbadać pasożyty u niemowlaka? 14.10.13, 09:44
      odpuść-dla dobra swojej psychiki i dla dobra dziecka
      mój kiepsko śpi, dużo je i mało wazy 9300 (15 m-cy)
      jest zdrowy, pogodny i fajny
      nie katuj siebie i jego doszukując się niepotrzebnie cudów na kiju
      • libretinka Re: jak skutecznie zbadać pasożyty u niemowlaka? 14.10.13, 09:53
        e tam, katowanie siebie to domysły ma czy nie ma.
        Jak mogę zbadać i mieć święty spokój to czemu nie. Ja jestem z tych co wolą mieć pewność.
        Skoro mamy XXI wiek i możliwość sprawdzenia to czemu nie.
        Kiedyś ciągle byłam senna, było mi zimno i myślalam, że nie będę się doszukiwać bo to nic takiego. Jak w końcu zrobiłam badania to okazało się, że mam silną anemie, po zmianie diety i kuracji żelazem moje samopoczucie zmieniło się o 180 stopni.
        Przecież moje dziecko nie powie, że mu coś dolega.
        • neffi79 Re: jak skutecznie zbadać pasożyty u niemowlaka? 14.10.13, 09:54
          a czemu akurat podejrzenie padło na pasozyty? Poza kiepskim snem sa inne objawy? Jak wygląda ten kiepski sen?
          • libretinka Re: jak skutecznie zbadać pasożyty u niemowlaka? 14.10.13, 09:59
            w sumie to pasożyty chcę zbadać niezależnie od wszystkiego. Po prostu chce mieć pewność, że ich nie ma. Nie mam przekonania do niani jeśli chodzi o higienę różnych rzeczy.
            A kiepski sen wygląda tak, że syn nie budzi się milion razy, zazwyczaj budzi się raz, ale nie zasypia przez kolejne 1,5h do 3h. Łazi po nas, dzis np próbowal mnie gryźć cały czas ( ciągle ma tylko jedynki górne i dolne), idą mu wszystkie 2 i 4, śpiewa sobie, gada itd.
            Może też jakieś robale go wybudzają, nie wiem. Generalnie kiepsko śpi od urodzenia.
            • neffi79 Re: jak skutecznie zbadać pasożyty u niemowlaka? 14.10.13, 10:11
              może ząbkuje, powodem złego snu moga być równe dobrze inne rzeczy...
              Ale fakt jest faktem, że duzo dzieci i niemowląt (!) ma pasozyty, tu przede wszystkim objawem jest właśnie kiepski sen, rzucanie się, stękanie, wiercenie, płacz, słabe przybieranie na wadze...
              Żródeł zarażenia jest ogrom, szczególnie dla malucha, który ma ciągle łapki w buzi.
              po pierwsze jesli miały by to być owsiki (najczęsciej spotykane) to obserwuj kupkę, bardzo dokładnie, szczególnie rano jeśli robi - mozna zauwazyc gołym okiem. jesli glista lub lamblie to trzeba zrobić badanie. Krwi i kału.

Proponuje kuracje Zentelem, wytłukuje wszystkie robale ale dla całej rodziny kuracja jest dość droga, my płaciliśmy ponad 200zł + wciągnełam w kurację dziadków, bardzo się opierali, ale lekarz kazał odrobaczyć wszystkich najblizyszych zeby miało to sens.
              Zafundowałam więc moim rodzicom kurację dla własnego spokojusmile
              Bierze się 1 tabletkę na tydzien. Kuracja 14 dni. Niektórzy lekarze stosują profilaktyczne odrobaczanie dzieci i niemowlaków ale to juz innym temat.
              A tak wogole to zerknij na forum gazetowe tematyczne, konkretnie o pasozytach.
              • libretinka Re: jak skutecznie zbadać pasożyty u niemowlaka? 14.10.13, 10:16
                Ja ogólnie podejrzewam, że mały nie ma pasożytów, kupki obserwuje i są ok. Chcę po prostu mieć pewność. Już sprawdziłam to laboratorium Felikx, badają kał wiec badanie nieinwazyjne dla małego, wyślę 3 próbki i zobaczymy.
                W kwestii zdrowia jestem z tych co uważają, że lepiej wiedzieć niż nie wiedzieć. Nie rozumiem ignorantów w tej kwestii.
                Maż jakiś rok temu robił sobie badanie na pasożyty ( ma chore jelita) i nie miał, ja nie mam żadnych objawów więc czarnego scenariusza nie zakładam.
              • guderianka Re: zentel 14.10.13, 10:32
                nefi -ale zentelu nie daje się dzieciom poniżej 2 r.ż.
                • neffi79 Re: zentel 14.10.13, 10:35
                  wiem, nawet na ulotce jest zapis, ze pow. 2 lat. Moja mała miała w wieku około 12 miesięcy z zalecenia lekarza. Kuracje przeszła bez skutków ubocznych. Zentel ma najwyższą skuteczność.
        • audrey2 Re: jak skutecznie zbadać pasożyty u niemowlaka? 14.10.13, 09:58
          Mozesz wejsc na strone lab Felix lub badbak, tam jest dokladnie opisane
          Nie warto robic w zwyklym labie, gdzie chca jedna probke, nawet w szpitalach zakaznych potrafia spaprac.
          Wazne jak zbierasz probki I gdzie robisz badanie, w ktorym labie.
          Niedawno zglebialam temat.
          • libretinka Re: jak skutecznie zbadać pasożyty u niemowlaka? 14.10.13, 10:00
            Ale co lepiej badać? kał czy krew?
            • audrey2 Re: jak skutecznie zbadać pasożyty u niemowlaka? 14.10.13, 10:17
              Mysmy badali kal.
              Jesli jestes z wawy, poecam badbak, wlascicielka jest niesamowita, doradzi, pogada, pasjonatka w swoim zawodzie.
              O felixie tez slyszalam, ze jest dobryni probki mozna wyslac kurierem.
        • guderianka Re: jak skutecznie zbadać pasożyty u niemowlaka? 14.10.13, 10:30
          ale nie będziesz miała pewności- jeśli nie wyjdą
          bo cykl rozwojowy robali odbywa się co 21 dni i trzeba mieć naprawdę farta albo być mocno zarobaczonym by wyszly one w kale
          z kolei parametry z krwi równie dobrze mogą świadczyć o alergii albo o nietolerancji
          • neffi79 Re: jak skutecznie zbadać pasożyty u niemowlaka? 14.10.13, 10:33
            z tym się zgodzę, zresztą pisałam wczesniej, wykrycie w kale jest b. trudne (własnie z uwagi na ich cykl wylęgania).Dlatego większosc lekarzy opiera się na objawach lub profilaktyce
        • majkelgunit Re: jak skutecznie zbadać pasożyty u niemowlaka? 15.03.23, 22:15
          Witam serdecznie
          Polecam laboratorium medyczne Borlamed
          Mają tam badania pasożytów o wiele bardziej atrakcyjniejszej cenie niż w bad bagu
          Warszawa ulica Nasturcjowa 6
          Jak i również są konsultacje z dr Musabirem odnośnie leczenia boreliozy
          Pozdrawiam serdecznie
          • aiwenhou Re: jak skutecznie zbadać pasożyty u niemowlaka? 15.03.23, 22:40
            Jakiś czas temu korzystałem z usług tego lekarza i nie mam zastrzeżeń. Poza tym na miejscu jest też własne laboratorium więc na wyniki czeka się szybko. Polecam
    • majkelgunit Re: jak skutecznie zbadać pasożyty u niemowlaka? 15.03.23, 22:19
      Wystarczy oddać kał do badania w laboratorium medycznym Borlamed
      Badanie metoda PCR czyli bardziej czulsza niż pod mikroskopem wtedy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka