Dodaj do ulubionych

problem z nauką nocnikowania - 3 latek

28.10.13, 14:12
Mój 3 letni synek nie komunikuje potrzeb fizjologicznych. Zuełnie nie przeszkadza mu mokra bielizna. Gdy chce siusiu robi tam gdzie stoi. Próbowaliśmy wysadzać go co 1,5 godz i w ten sposób majtki były suche, ale tak się przyzwyczaił, że pewnego dnia stw, że nie woła bo ciocia w przedszkolu, mama, tata go wysadzą. Zdażył się jeden tydzień gdy sygnalizowal potrzeby i zarówno kupa jak i siuśki trafiły do nocnika. Potem wrócił do starych nawyków. Nie pomagają prośby, nagrody, nawet to że w skrajnych momentach jesteśmy już żli. Pani psycholog nie zauważyła nic niepokojącego, ale nie dała nam rady co powinniśmy zrobić. Proszę o radę co jeszcze mogę zrobić.
Obserwuj wątek
    • agnpar Re: problem z nauką nocnikowania - 3 latek 30.10.13, 21:46
      Polecam wizytę w gabinecie integracji sensorycznej. Niektóre maluchy mają problem z nauką nocnikowania, ponieważ mają zaburzenia czucia głębokiego (nie czują wystarczająco dobrze swojego ciała, w tym przypadku pełnego pęcherza). Dodatkowo, problem może polegać także na zaburzeniu obierania wrażeń dotykowych i synek może nie czuć, że ma mokro. Można to korygować i znam wiele przypadków, w których moczenie się wynikało właśnie z zaburzeń integracji sensorycznej.
      Pozdrawiam
      Aga
      • goska797 Re: problem z nauką nocnikowania - 3 latek 31.10.13, 08:16
        W momencie kiedy zrobi siusiu to zdejmuje majtki bo mu mokro, ale kiedy popuści nie czuje potrzeby by szybko lecieć na nocnik. Niby wie, że trzeba siusiu robic do nocnika,a el na tym sie kończy. Postęp jest z kałem ponieważ siada bez problemu i robi.Pani psycholog stwierdziła, ze on bardzo angażuje się w to co robi i jest tak zaabsorbowany zajęciem, że nie mysli już o siusianiu. Dziękuję za poradę. Spróbujemy z gabinetem, zawsze warto sprawdzić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka