Dodaj do ulubionych

Tarczyca u 3-latki

17.01.14, 09:26
Witajcie, proszę o pomoc.

Dzisiejsze wyniki córki to:

TSH 6,053 norma 0,64 - 6,270
fT3 4,03 norma 3,30 - 4,80
fT4 1,05 norma 0,86 - 1,40

Po skończeniu 2 lat córka spadła poniżej 3. centyla. TSH też było w okolicach 6, a fT3 i fT4 nisko. Dostała Jodid 1x1. Powtórzyliśmy badanie po miesiącu brania, TSH spadło do 4 z lekką górką. Endo powiedziała, że w takim razie może sobie Jodid brać co 2 dni, bo w sumie jest Jej niepotrzebny, bierze "profilaktycznie" na dziś dzień. Ostatnio lekarka stwierdziła, że powoli powinniśmy rezygnować z Jodidu, bo tarczyca jest zdrowa. Dziś powtórzyłam prywatnie te badania, bo nie bardzo ufam tej lekarce. Chcę się skonsultować z inną endokrynolożką. Wizyta za tydzień.
Te dzisiejsze wyniki dają podstawę do jakiejś wstępnej diagnozy?
Dziękuję za odpowiedzi!
Obserwuj wątek
    • tojagazetowa Re: Tarczyca u 3-latki 24.01.14, 21:13
      tsh jest w górnej granicy normy, powinny być jeszcze zrobione przeciwciała przeciwtarczycowe. A jak ze wzrostem? Moja córka też miała tsh w górnej granicy normy, potem na następnych badaniach były już powyżej normy, Ft4 miała ok, czyli ma subkliniczną niedoczynność tarczycy, obecnie bierze euthyrox. Objawów praktycznie nie miała, wyszło przy okazji. Ja też miałam wątpliwości co do diagnozy jednej pani doktor, jeśli coś nie pasuje trzeba skonsultować z innym lekarzem. a skąd jesteś ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka