giba116 11.09.14, 13:37 Zastanawiam sie nad wprowadzeniem corce na okres jesienno zimowy tranu... Wiem, ze sporo mam podaje go dzieciakom. Doradzcie jaki, ile, jak dlugo? No i co wtedy z wit d? Dodatkowo suplementowac? Corka ma 17 miesiecy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
panizalewska Re: Tran 11.09.14, 13:59 Jak moja starsza miała jakoś podobnie to zaczęła dostawać rybki żelowe Molera o smaku tutti frutti. Jedną dziennie, taka atrakcja i rytuał poranny się zrobił. Wit D już od dawna nie dawałam, a jak z tranem to już w ogóle. Nie używam też kremów z filtrem w lecie. Odpowiedz Link Zgłoś
ashraf Re: Tran 11.09.14, 14:37 A czemu nie używasz kremów z filtrem? Co z promieniowaniem UV? Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: Tran 11.09.14, 16:34 Jeżeli nie eksponujesz dziecko na slońce nie ma potrzeby używania kremu z filtrem uv. Jeżeli podajesz dziecku witaminę D, nie ma potrzeby suplementowania diety tranem. Odpowiedz Link Zgłoś
ashraf Re: Tran 11.09.14, 16:58 A to ktos wtedy smaruje?? Myslalam, ze chodzi o plaze/basen. Odpowiedz Link Zgłoś
murwa.kac Re: Tran 11.09.14, 17:08 duzo matek wbrew pozorom. na co dzien, na spacery, na wyjscie z domu. ja na plaze smaruje. na co dzien - juz nie. Odpowiedz Link Zgłoś
mmajcka Re: Tran 12.09.14, 02:07 Z ta (nie)ekspozycja na slonce to bym uwazala. Bo o ile niemowlaka lezacego w gondolce mozna uchronic przed sloncem to wieksze dziecko w spacerowce ciezej. A jak sie wychodzi na spacer to tez ciezko isc tylko nie pod slonce. Ja tak ostatnio spieklam corce dekold. Byla posmarowana (bez kawalku dekoldu), w kapelusiku, popoludniem wyszlysmy do parku i wiekszosc czasu bawilysmy sie w cieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
ashraf Re: Tran 12.09.14, 08:48 Mysle, ze trzeba po prostu zachowac zdrowy rozsadek i zastanowic sie w jakich sytuacjach sama posmarowalabys sie kremem, oczywiscie przy zalozeniu, ze masz podobna skore. Raczej nikt dorosly nie smaruje sie na zapas kazdego cieplejszego dnia, na spacer itd. A jak dzien jest wyjatkowo sloneczny i jest opcja, ze spedzi sie duzo czasu na sloncu, to wiadomo - mozna sie posmarowac, szczegolnie jesli ma sie jasna i wrazliwa skore. Tylko ze takich dni jest w roku zazywczaj kilka... Ja smaruje siebie i dziecko na plazy/odkrytym basenie, ew. na urlopie w tropikach kremuje wystajace czesci ciala (nogi, rece), kiedy bierzemy synka do nosidelka. Odpowiedz Link Zgłoś
murwa.kac Re: Tran 11.09.14, 14:59 ja podobnie. w zeszlym roku dawalam tran molera. w tym na wzmocnienie podaje syrop z cytryny, czosnku i miodu. witamine d to chyba jako 3 miesieczne niemowle otrzymal ostatnia dawke, ale tez nie uzywam kremow z filtrami. Odpowiedz Link Zgłoś
giba116 Re: Tran 11.09.14, 20:42 Latem tez nie smarowalam filtrem, witamine D na okres wiosenno-letni tez odstawilam. Teraz zamierzam spowrotem zaczac suplementowac, tylko wlasnie zaczelam sie zastanawiac czy lepiej wit d czy tran. Odpowiedz Link Zgłoś
alutka314 Re: Tran 11.09.14, 21:41 Ja mojej podaję przez cały rok tran mollers baby. Odkąd pije tran wit D nie dostaje Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: Tran 12.09.14, 09:41 > Ja mojej podaję przez cały rok tran nie zdziw się zatem, jak nadmiar witaminy d, dostarczanej również w letnie miesiące, zaszkodzi twojemu dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
murwa.kac Re: Tran 13.09.14, 19:52 alutka314 napisała: Cytat Ja mojej podaję przez cały rok tran mollers baby. Odkąd pije tran wit D nie dostaje ale wiesz, ze przedawkowanie wit. d jest grozniejsze niz jej niedobor? a Twoje dziecko jest na swietnej drodze ku temu. Odpowiedz Link Zgłoś
klaudia_84 Re: Tran 18.05.16, 17:45 Ja dziecku przez okrągły rok podaje tran norweski gal o różnych aromatach, natomiast co do witaminy D, to pediatra kazał podawać w takich przypadkach tylko połowę zalecanej dawki. Odpowiedz Link Zgłoś
aga.aga22 Re: Tran 19.08.16, 08:37 Cześć, ostatnio też się zastanawiałam nad tranem etc, tylko że ja mam 8 - miesięczniaka, jest kp. Obecnie dostaje witaminę d 400 jdn, na zalecenie pediatry. Mam też wątpliwości związane z suplementacją: 1. Dzisiejsze zalecenia mówią , że niemowlętom i małym dzieciom należy stale podawać witaminę D (choć wiem, że nie wszyscy lekarze się z tym zgadzają, moi wszyscy zalecają). podobno także wielu dorosłych ma niedobór tej witaminy. Jakie jest ryzyko, pytam bez złośliwości, że dziecko/niemowlę, przy niewystawianiu na tropikalne słońce, czyli w naszym klimacie umiarkowanym, podczas okazjonalnego wystawiania w czasie spaceru, przedawkuje tę witaminę? jak zwiększa się własna synteza witaminy D w ciepłej porze roku? 2. jestem bardzo przewrażliwiona na punkcie promieni UV, ale dziecka nie smaruję na razie, prawie do na słońce nie wystawiam, chociaż teraz jak siedzi w spacerówce to się zastanawiam.. 3. sama kupiłam tran mollers baby bo chciałam z pewnym powodów zacząć go podawać synkowi, a jest podobno od 6-go miesiąca. Zdecydowałam jednak nie podawać z dwóch względów: zastanowiła mnie bardzo duża dawka witaminy A, nie wiem czy dla tak małego organizmu nie jest toksyczna, w tym dla wątroby?? 3. A po drugie, tran jako zwierzęce źródło kwasów, zawiera oprócz DHA także kwas EPA, który PODOBNO może osłabiać wzrost - z tego powodu np poleca się małym dzieciom i niemowlętom olej rzepakowy niskoerukowy. Tutaj od razu pytanie o suplementację DHA - w tej chwili niemowlęciu nie podaję, tylko sama zażywam to co w ciąży (nie możemy ryb na razie ze względu na alergie), ale ogromna większość preparatów jest ze źródeł zwierzęcych czyli EPA zawiera, znalazłam jeden preparat z alg , bez EPA. Oczywiście ten kwas też jest generalnie zdrowy, tylko ktoś wie jak u takich maluchów?? Bez wątpienia tran jest zdrowy ale od kiedy można??? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zonda-m Re: Tran 19.08.16, 09:05 aga.aga22 napisała: > 3. A po drugie, tran jako zwierzęce źródło kwasów, zawiera oprócz DHA także kwa > s EPA, który PODOBNO może osłabiać wzrost - z tego powodu np poleca się małym d > zieciom i niemowlętom olej rzepakowy niskoerukowy. A możesz doprecyzować, co masz na myśli lub podać źródło? Bo tak ogólnie to nikt nie powinien spożywać oleju rzepakowego o wysokiej zawartości kwasu erukowego. Są na rynku oleje rybie (raczej dla doroslych) zwykle zwane omega3 a nie tran, W których zmniejszono / zmieniono zawartość niektorych kwasów tłuszczowych, ale to produkty wysoko przetworzone (chemicznie ) i sobie bym ich nie kupiła. Stad prośba o doprecyzowanie lub źródło, Bo może nie ma potrzeby walczyć z epa. Odpowiedz Link Zgłoś
aga.aga22 Re: Tran 19.08.16, 11:10 No właśnie nie umiem podać źródła, kiedyś się tego dowiedziałam, przeczytałam w internetach i tak za mną chodzi - czekam aż ktoś mnie z błędu wyprowadzi. Absolutnie nie jestem tego pewna, sama zjadłam EPA właśnie w tych nieszczesnych suplementach. Zastanawiam się po prostu czy komuś się kwestia EPA obiła o uszy. Producenci suplementów z alg podkreślają ten fakt, ale nie wiem czy bardziej nie chodzi o ewentualne zanieczyszczenie metalami ciężkimi. A co z tą witaminą A w trasie? Odpowiedz Link Zgłoś
aga.aga22 Re: Tran 19.08.16, 11:15 O tu chyba przeczytałam www.pepsieliot.com/dlaczego-omega-3-ze-stworzen-morskich-a-nie-roslinna-oto-jest-pytanie/ Co o tym myśleć? Odpowiedz Link Zgłoś
aga.aga22 Re: Tran 19.08.16, 11:21 Hmm tak widzę że sam tytuł linka sugeruje coś odwrotnego do moich wątpliwości Jakoś do nich jednak doszłam choć nie wiem ja, może mi się coś uwidzialo No nic może ktoś mądry się wypowie. I co z wit A. Odpowiedz Link Zgłoś