Dodaj do ulubionych

Wysoki poziom żelaza

14.07.17, 20:18
Witam, odebralam dziś wyniki badań corki lat 6. Wg. danych z laboratorium norma dla dzieci ( nie podano wieku ) to 120, dziecko moje ma 150, czy faktyczynie jest za wysoki? co to oznacza? dziwie sie bo jest niejadkiem i ma bardzo monotonna diete...
Obserwuj wątek
    • anetam1984 Re: Wysoki poziom żelaza 18.07.17, 00:13
      Moj syn kiedys tez mial za wysoki poziom, mial 170, a tez niejadek. Miesiac pozniej powtorzylismy badanie w innym laboratorium i bylo w normie. Nasza pediatra powoedziala, ze albo zle wykonane badanie, albo ten wysoki poziom byl z powodu czestych infekcji. Organizm magazynuje wtedy zapasy zelaza, a ze moje dziecko non stop chorowalo to i byc moze od tego poziom zelaza byl za wysoki.
    • andrzejtusk Re: Wysoki poziom żelaza 21.12.17, 08:09
      Czasami poziom żelaza nie zależy od diety… ja tez mam wysokie żelazo (już 3 razy badania robilem i rosnie) i oczywiście przeszukuje Internet i mysle o zrobieniu badania genetycznego na hemochromatoze. Czytalyscie o tym?
    • pantera890 Re: Wysoki poziom żelaza 22.12.17, 08:51
      Sprawdźcie jaka jest prawdziwa przyczyna tego podwyższonego żelaza. Może to być dieta owszem, ale dobrze powtórzyć badanie po zmianie diety, bo za podwyższony poziom żelaza u dziecka może odpowiadać hemochromatoza. W takim wypadku trzeba zrobić test genetyczny, bo dzięki wiedzy o przyczynie takiego wyniku można stale monitorować dziecko i w odpowiednim momencie wdrożyć leczenie, które ratuje organy wewnętrzne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka