19.10.04, 18:13
Wybieramy się do neurologa, bo podejrzewana jest asymetria. Mały skończył 3
m-ce tydzień temu. Powiedzcie czy zrobić wcześniej gdzieś prywatnie USG główki
i już z nim zgłosić się do neurologa? Na wizytę czeka się dosyć długo, więc
może warto to już zrobić wcześniej, aczkolwiek nie wiem czy to w ogóle przy
asymetrii potrzebne. Jakie macie doświadczenie? Dzięki za porady.

Pozdrawiam, Efi.
Obserwuj wątek
    • george_r Re: asymetria 19.10.04, 20:16
      Witam,

nasza mala ma 3 msc i tydzień. Urodziła się 11 lipca. Trzy msc przed czasem.
      Mamy opiekę w Lux-medzie , więc USG zrobili jej od razu razem z USG bioderek.
      Okazało się , że ma mikrotorbielkę w główce. Ale to nie należy do tematu. Do
      neurologa trafiliśmy ponieważ miała drżenia nóżek. BYliśmy u takiego profesora
      który stwierdził , że z mała jest ok a te drżenia są w związku z
      niedojrzałoscia ukł nerwowego. Faktycznie drżenia ustąpiły. ALe kontrolnie
      poszliśmy jeszce raz w drugim msc do innego neurologa, który stwierdził że mała
      ma wzmożone napięcie miesniowe. Mieliśmy przez msc ją odpowiednie trzymać
      (nosić ) i rozginać piąstki. Teraz byliśmy na kontroli okazało się że napięcie
      nadal jest, ponadto ma asymetrię. Więc mamy juz skierowanie do poradni
      rehabilit. , idziemy w czwartek. Moze dowiem sie czegoś wiecej. Musimy ją
      rehabilitować. Mam nadziej że to ustąpi.
      Jeśli chodzi o USG główki, musimy powtórzyć aby sprawdzić czy ta mikrotorbilka
      nie powiększa się.
      Lekarz powiedził że warto zrobić takie USG bo to jedyna szansa, dopóki
      ciemiączko nie zarosło.
      Ale tego chyba nie trzeba łączyć z asymetrią. Oczywiście mogę sie mylić.

Pozdrawiam
      Marta
      • efi1 Re: asymetria 19.10.04, 21:12
        Witam!

Dziękuję bardzo za informacje. Nasz synek urodził się dokładnie w tym samym dniu
        tj. 11 lipca. Jak dużą asymetrię ma wasza córeczka? My zauważyliśmy już miesiąc
        temu, że mały wygina tendencyjnie brzuszek w jedną stronę , ale pediatra kazał
        tylko obserwować, teraz poprosiliśmy o skierowanie do neurologa. Żałuję, że nie
        naciskaliśmy wcześniej. Ponoć im wcześniej się zacznie ćwiczenia tym lepiej.
        Powodzenia.

Pozdrawiam serdecznie, Efi.
        • george_r Re: asymetria 19.10.04, 21:21
          A gdzie rodziłaś? Ja na Wołoskiej (jestem z Wawy).
          JA już sama nie wiem co o tym myśleć. Mała przegina sie raz w jedną strone raz
          w drugą. Główkę tez układa różnie.
          Chyba nie jest to duża asymetrią, bo lekarz nie panikował, więcej będę
          wiedziała w czwartek. Więc będziesz chciałato moge ci napisać jaki rezultat
          wizyty.
          trochę zaczynam się stresować, a im więcej czytam , tym bardziej sie niepokoję.
          Jutro miałyśmy iść na drugą dawkę Infanrixu, ale chyba sobie odpuścimy
          szcepienie. Nie zapytałam ostatnio neurologa , wiec zrobię to w czwartek.
          Podobno czasami zabrania szczepić dzieci do uzyskania poprawy.

Pozdrawiam
          • efi1 Re: asymetria 24.10.04, 00:21
            Przeparaszam, że tak długo się nie oddzywałam. Ale widzę, że mamy bardzo podobne
            problemy. Ja jestem z Krakowa. My idziemy do neurologa w najbliższy piątek. U
            nas podejrzenie o asymetrię pojawiało się, ponieważ mały przegina się ciągle w
            jedną stronę i ma tendencję do układania główki też tylko w jedną stronę. Jeżeli
            Twoja mała nie lubuje się tylko w jednej stronie, to chyba dobrze. Ja robiłam
            wałeczki z pieluchy i kładłam obok głowy, aby zasypiał z głową odwróconą w drugą
            stronę. Przed nami też druga dawka Infarixu. Byliśmy prywatnie u pediatry
            homeopaty (mamy problemy z ulewaniem) i on zdecydowanie kazał poczekać z tym
            szczepieniem, im później tym lepiej dla dziecka. Odradził też trzecią dawkę
            żółtaczki, twierdzi, że dwie wystarczą, można ewentualnie zrobić test na
            przeciwciała. I my chyba się ku temu skłaniamy.
            Jestem bardzo ciekawa jak wizyta u lekarza. Może będzie nam prościej na priva.

Pozdrawiam, Efi.

firlit@interia.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka