22.10.04, 14:05
Czy ktoras z Was podawala ten lek swoim dzieciom? Ja swojemu synowi podaje go
od kwietnia (dwie dawki dziennie). U nas okazał sie skuteczny, tylko
zastanawiam sie czy z racje tego ze jest sterydem nie jest w jakis sposob dla
niego szkodliwy (syn ma 3,5 roku).
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • aisha281 Re: Flixotide 22.10.04, 15:43
      Witam, fakt lek jest sterydem ale dzialajacym miejscowo, ja podaje mojemu 4
      latkowi od ok. 2 lat, ale tylko wtedy gdy pojawia sie kaszel typowy dla alergii
      oskrzelowej ktora ma moj maly(takie byly zalecenia alergologa). Ale kiedy
      ustapi kaszel nalezy odstawic, wtedy podaje tylko Claritine w syropie
      zapobiegawczo. Niestety nie ma lekow ktore tylko lecza, wiekszosc z nich ma
      skutki uboczne.Pozdrawiam.
    • kachwi1 Re: Flixotide 22.10.04, 16:09
      flixotide, chociaż delikatny, ma skutki uboczne. i nie wierz lekarzom, że tak
      nie jest. pani alergolog mojego syna (astma oskrzelowa od dziecka, teraz
      pięciolatek) zapewniała nas, że ten lek nie ma żadnych skutków ubocznych. mały
      złamał rękę. miesiąc po zdjęciu gipsu złamał ją znowu. no i wtedy zaczęło się
      ganianie po chirurgach i innych takich - wreszcie ktoś nas oświecił, że sterydy
      podawane w astmie mają właśnie taki skutek, że mocno osłabiają kości. ech, bądź
      tu teraz mądry...
      • dianka2 Re: Flixotide 22.10.04, 16:22
        U mojego syna co prawda nikt jeszcze nie nazwal rzeczy po imieniu, czyli nikt
        nie zdiagnozowal astmy, natomiast mial przedluzajacy sie kaszel, ktorego niczym
        nie mozna bylo zlikwidowac ani zmniejszyc. Dopiero wlasnie flixotide byl
        skuteczny. W wakacje maly pojechal bez nas i po prostu zapomnielismy wlozyc do
        walizki tego leku w zwiazku z tym mial tygodniowa przerwe w jego stosowaniu co
        skutkowalo tym ze znowu pojawil sie kaszel.
        A jak bylo w przypadku Waszych dzieci? Kiedy lekarz stwierdzil ze to co im
        dolega to wlasnie astma?
        • kachwi1 Re: Flixotide 22.10.04, 16:45
          zaczęło się tak jak u ciebie - kaszel, którego niczym nie można było wyleczyć.
          po tysiącu wizyt, prześwietleń (czy czasem nie zapalenie płuc) i innych takich
          wreszcie skierowali nas do alergologa - pani zbadała małego i powiedziała, że
          jest mocno przyduszony, ma skurczone oskrzela, przez co jest niedotleniony itd.
          generalnie bardzo nas przestraszyła (faktycznie, mały nie wyglądał najlepiej).
          kaszel utrzymywał się prawie od miesiąca - po podaniu leku dwa dni koniec
          kaszlu. byliśmy zachwyceni. tym bardziej, że pani alergolog zapewniała nas o
          braku skutków ubocznych flixotidu. a tu skucha - nie ma nic za darmo.
          pani alergolog również zasugerowała, żeby na przykład usunąć z mieszkania
          dywany (hm, przecież w przedszkolu nie zdejmą dywanów, bo moje dziecko ma
          astmę). oczywiście leczenie klimatyczne - nad morzem. po miesiącu nad morzem
          faktycznie jest duuuuużo lepiej.
    • zgagusia Re: Flixotide 22.10.04, 18:56
      moj syn (obecnie 5 lat) dostaje flixotide w dysku od roku - od kiedy
      stwierdzono u niego astme. Do czasu gdy nie byl leczony kaszel, zapalenia
      oskrzeli, pluc, napady dusznosci w nocy byly norma - teraz jest DUUZO lepiej.
      Objawow nie pozadanych nie zauwazylam. Teraz syn bierze raz dziennie na noc 50
      mcg sterydu ale okresowo bral nawet 200 mcg 2x dziennie.
      • jasmina251 Re: Flixotide 22.10.04, 19:00
        mOJA jULCIA KASZLAŁA -pierwszy raz w życiu miała kaszel i podano jej ten lek.
        Nie ma astmy oskrzelowej i go bierze -obecnie razem z Berodualem N.
        Już sama nie wiem czy to dobrz czy żle.
        Choroby mojego dziecka mnie wykańczają sad((
    • basia755 Re: Flixotide 22.10.04, 21:17
      Witam, u nas było tak samo. Ciagnący się kaszel, parę dni przerwy i znów to
      samo. Teraz gdy tylko się pojawia, podaję Flixotide wraz z Berodualem N.
      Pomagają, kaszel trwa duzo krócej a skutków ubocznych nie zaobserwowałam i mam
      nadzieję, że nigdy ich nie będzie. Kiedyś leczyłam dzieci syropkami różnych
      maści ale mogłam je stosować tygodniami i nic. Teraz z tymi lekami wziewnymi
      jest o niebo lepiej
      • jasmina251 Re: Flixotide 22.10.04, 22:34
        Oj troszkę mnie uspokoiłaś .
        A tych leków nie powinno sie stosowac tylko przy astmie czy alergiiiiiiii?
        Pytam bo u mojej Julci nic takiego nie stweirdzono a kazali podawać
        Pozdrawiam Justyna
    • aisha281 Re: Flixotide 25.10.04, 09:39
      u mojego synka tez nie stwierdzono astmy, a zalecono stosowanie flixotide (ale
      nie w dysku a przez aeroskopik) w polaczeniu z berodual N ale tylko w przypadku
      napadowego kaszlu typowego dla alergii oskrzelowej ktora ma moj maly. Kiedy sie
      minie ten stan ostry podawalam Cropoz PLus w wziewach, a teraz poniewaz jest
      straszy zalecono podawanie minimum przez 3 m-ce Thilade (tez w wziewach)sa to
      preparaty duzo slabsze niz wspomniany flixotide czy berodual, a rownie
      skuteczne aby nie przerywac kuracji przeciw alergicznych. Teraz rozpoczal sie
      okres jesienno-zimowy, gdzie przebywajac wsrod dzieci w przedszkolu jest
      bardziej podatny na infekcje. Zadnych skutkow ubocznych nie stwierdzilam a
      podaje od ok. 1,5 roku.
      Pozdrawiam i zycze wszystkim wytrwalosci.
      • dianka2 Re: Flixotide 25.10.04, 11:54
        Dziekuje Wam wszystkim za odpowiedzi. Troche sie pocieszylam ze nie tylko
        Mikolaj ma takie problemy. Wiem ze powinnam przede wszystkim swoje watpliwosci
        zglaszac prowadzacemu lekarzowi, ale jak z dzieckiem sie nic nie dziej to tak
        trudno jest sie do niego wybrac. W niedalekiej przyszlosci czekaja nas jeszcze
        testy alergiczne. Generalnie lekarze zalecaja aby z testami poczekac do 4
        (nawet 5)roku zycia.
        • neospasmina Re: Flixotide 25.10.04, 14:29
          Hej, u nas tak samo: Flixotide i Berodual w duecie; średnio dwa razy do roku
          przez jakieś 2-3 miesiące; pomagają bardzo!
          a skutki uboczne - cóż, nawet aspiryna je ma.
          • jasmina251 Re: Flixotide 26.10.04, 09:47
            ja tez dziękuję z aodpowiedzi
          • kanna Re: Flixotide 27.10.04, 09:31
            Mój synek w wieku 3,5 mies. miał zapalenie oskrzeli - bez gorączki, z kaszlem i
            dusznościami (jak twierdził lekarz, ja nie widziałam). Najprawdopodobniej na
            tle alergicznym lub jako reakcja na szczepionkę. Mieszkaliśmy tydzień w
            szpitalu - po wyjściu brał przez baby healer Ventolin (?)(przez ok. mies.) i
            potem Fixotide właśnie, proflikatycznie, prawie do roku. Teraz ma prawie 2 lat
            i zadnych skutków ubocznych nie widać. Na zapalenie oskrzeli potem juz nie
            chorował, tylko przeziebienia, bez antybiotyków. mały jest alergikiem, mleko
            krowie na pewno.

pozd. Ania
            • mama4 Re: Flixotide 27.10.04, 09:48
              Po lekach wziewnych bezwzględnie płkać usta ( profilaktyka grzybicy w jamie
              ustnej. Lek dużo lepszy od antybiotyków, chociaz u nas w Polsce sterydy jeszcze
              kojarzą się z 'mięśniakami' z siłowni.Pozdrawiam
              ps. Ja osobiście wolę Oxis, podobno skuteczniejszy.
    • kasiagleb Re: Flixotide 27.10.04, 13:25
      podzielę się swoimi doświadczeniami
      mam astmę od 6-go roku życia, sterydy wziewne przyjmuję na stałe od ponad 6 lat
      lekarz, który mi je przepisał nie uprzedził o skutkach ubocznych, a nie widać
      ich na tzw pierwszy rzut oka, zaostrzenie objawów w postaci duszności stałej
      nie dającej się przerwać lekami wystąpiło w tym roku
      w szpitalu zrobiono mi dokładne badania - diagnoza - brak wapnia, potasu i
      magnezu - to skutek uboczny stosowania sterydów wziewnych
      brak wapnia u dziecka, które rośnie to bardzo poważny problem
      a brak potasu i wapnia to nerwowość, nadpobudliwość a w końcu nerwica
      i to była przyczyna duszności stałej
      jako że syn jest alergikiem, zasięgnęłam opinii lekarza z instytutu gruźlicy
      w Rabce - dzieci przyjmujące sterydy wziewne powinny mieć regularnie robione
      badania krwi,aby uzupełniać niedobory magnezu i postasu
      no i oczywiście dieta bogata w wapń, żeby wzmocnić kości
      o płukaniu buzi po każdorazowym podaniu piszą w ulotce, gdyż mogą wystąpić
      podrażnienia gardła, mogą pojawić się pleśniawki czy nawet grzybica jamy ustnej

pozdrawiam i życzę zdrowia dla Waszych pociech

Kasia mama Jasia
      • jasmina251 Re: Flixotide 27.10.04, 21:34
        o proszę jakie wyczerpujące odpowiedzi
        jeszcze raz dziekuję Justyna
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka