iwka10 23.10.04, 09:10 prosze o info jak zalatwic takie sanatorium gdzie i o jakiej porze najlepiej pojechac.chodzi o dziecko 4-letnie.moze sa mamy ktore korzystaly z takich "dobrodziejstw"pozdr.iwka mama antoniny Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bb12 Re: Sanatorium drogi oddechowe-jak to zrobic? 23.10.04, 21:45 Wniosek do sanatorium może wypisać pediatra.Można wybrać sobie miejsce. Słynna jest Rabka.U nas na sanatorium nie czeka się długo.Turnus dla dziecka trwa 27 dni[ponowny wniosek składa się po roku],jeśli matka jedzie z dzieckiem,to turnus jest krótszy ,chyba 24[lub 21-nie pamiętam]dni. Przed wypełnieniem wniosku dziecko ma robione podstawowe badania z krwi i badanie kału w kierunku pasożytów.Do sanatorium zabiera się książeczkę zdrowia dziecka,aktualne zaświadczenie lekarskie o stanie zdrowia[wydane przez lekarza POZ na 7 dni przed wyjazdem]skierowanie na leczenie uzdrowiskowe,dokumentację medyczną i stale pobierane leki na okres pobytu. Córka ostatnio czekała na sanatorium 1,5 miesiąca[była we wrześniu]. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_waga Re: Sanatorium drogi oddechowe-jak to zrobic? 23.10.04, 22:20 Bylam z 4-letnia coreczka w Karpaczu (Centrum Pulmonologii i Alergologii). W sumie jest to szpital, ale warunki raczej nie odbiegaja od sanatoryjnych. Moze podam strone, chociaz nie wiem co na to nasz moderator Tu mozesz zasiegnac wiecej informacji (www.cpia.pl). Skierowanie wypisuje pediatra. Nastepnie tam dzwonisz, wysylasz skierowanie i czekasz. Dosyc szybko otrzymalismy odpowiedz. Wydaje mi sie sie w ciagu dwoch tygodni, a wyjazd byl za 1,5 miesiaca. Z tego co wiem to jedzie sie tam na 2 tygodnie lub dluzej - zalezy od schorzenia, aklimatyzacji itp. Polecam, nam sie tam podobalo i klimat tez sluzyl. Pozdrawiam mama E&M Odpowiedz Link Zgłoś
iwka10 Re: Sanatorium drogi oddechowe-jak to zrobic? 24.10.04, 12:40 DZIĘKI wielkie za odzew.A czy są jakieś sanatoria nad naszym Bałtykiem?chodzi oczywiście o drogi oddechowe.iwka Odpowiedz Link Zgłoś
ganeta27 Re: Sanatorium drogi oddechowe-jak to zrobic? 27.10.04, 00:33 jest w kołobrzegu Odpowiedz Link Zgłoś
bb12 Re: Sanatorium drogi oddechowe-jak to zrobic? 27.10.04, 09:20 Jeśli chodzi o długość turnusów i miejsca [do wyboru]zależy niestety od miejsca zamieszkania[województwa].Przypomniałomi się,że kuzynki dzieci z dolnośląskiego jeździły na dwa tygodne,ja mieszkam w woj.śląskim. Odpowiedz Link Zgłoś
ganeta27 Re: Sanatorium drogi oddechowe-jak to zrobic? 30.10.04, 23:56 aha jest jeszcze sanatorium nad morzem w Dąbkach - mama płaci za siebie, dziecko jest na narodowy fundusz - turnus trwa ok 3 tyg. Odpowiedz Link Zgłoś
aksiak Re: Sanatorium drogi oddechowe-jak to zrobic? 31.10.04, 02:26 a ile kosztuje pobyt mamy Odpowiedz Link Zgłoś
ganeta27 Re: Sanatorium drogi oddechowe-jak to zrobic? 03.11.04, 01:59 niestety ale nie wiem - była tam znajoma ale już jakiś czas temu. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_sloneczka Re: Sanatorium drogi oddechowe-jak to zrobic? 03.11.04, 12:05 Witam, aktualnie jestem w trakcie załatwiania sanatorium. Jeżeli chodzi o kwestię, jak to załatwić-to lekarz rodzinny (pediatra) powinien dać ci skierowanie, które ty wysyłasz. Tak było w naszym przypadku-ja dodatkowo dołączyłam rózne badania, wypisy ze szpitali itp. Nie wiem skąd jesteś, ale jeżeli chodzi o Mazowiecki oddział NFZ - to trzeba samemu się dowiadywać o decyzję przyznania. Mnie miła Pani powiedziała, że informacje przesyłają tylko w przypadku odmowy. Jeżeli chodzi o miejsce - to dużo zależy od schorzzeniea. My mamy problem z drogami oddechowymi - na moje pytanie gdzie możemy jechać - padła odpowiedź: Góry NP. Rabka, Ciechocinek, Dębki i chyba Szczawnica. Za dziecko się nie płaci. Mama albo Tata płaci ok 50 zł. za dobę (płatność na miejscu). Teraz czekamy na wycięcie migdała a potem do sanatorium -. Pani w Wydziale Leczenia Uzdrowiskowego okazała się b. miła i powiedziała, że jak uż będziemy po zabiego to zebym zadzwoniła, a wtedy wspólnie znajdzemy jakiś dogodny dla nas termin i miejsce. Dla mnie najlepszym terminem byłby luty, bo będę już po sesji. Napisz skąd jesteś. pozdrawiam Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
antysia30 Re: Sanatorium drogi oddechowe-jak to zrobic? 04.11.04, 23:38 ja tez jestem w trakcie zalatwiania sanatorium. tez w mazowieckim NFZ na grojeckiej, mi za to pani powiedziala ze czeak sie od 9 do 12 miesięcy!!!! a byl moze ktoś bez skierowania, tak calkowicie za pieniądze??? i wogole gdzie warto pojechac - napiszcie gdzei bylyscie i które są dostosowane do leczenia dzieci, ta strona szpitala w Karpaczu nie dziala niestety, a jak tam jest? samemu sie wysyla skierowanie, omijając NFZ?? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ganeta27 Re: Sanatorium drogi oddechowe-jak to zrobic? 11.11.04, 00:44 cena za pobyt mamy w sanatorium w Dąbkach to koszt ok 55 zł za dobę. Co do Centrum pulmonologii i alergologii w Karpaczu to skierowanie wysyła się samemu (ale skierowanie do szpitala bo to szpital najlepiej z adnotacją że chce się być z dzieckiem - opiekun płaci za siebie) mogę podać nr telefonu (075) 7619583 lub (075) 7618452. Odpowiedz Link Zgłoś
asieksan1 Re: Sanatorium drogi oddechowe-jak to zrobic? 11.11.04, 15:54 Ja jade prywatnie na przełomie grudnia i stycznia do Rabki sanatorium cegielski, koszt od osoby dorosłej 50, a dziecko 40. ja tez sie dowaidywałam państwowo i okazało sie że trzeba czekac ok.9 m-ce. Mi nie każdy termin odpowiadał ze wzgledu na prace, wiec zdecydowałam się prywatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gunia11 Re: Sanatorium drogi oddechowe-jak to zrobic? 13.12.04, 21:21 Ja mam pytanie - Czy nie orientujecie się czy jest określony wiek dziecka, które może wyjechać do sanatorium? Mój synek ma 2 latka i czeste zapalenia oskrzeli. Ostatnio właśnie pomyślałam o sanatorium. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś