Dodaj do ulubionych

uciążliwe nocne napady suchego kaszlu u 6-latki

25.10.04, 10:36
Córka kaszle tylko w nocy, w dzień jest ok, trwa to już długo(blisko
miesiąc), dostawała różne syropy, ale zamiast lepiej jest coraz gorzej.
Alergia wykluczona raczej. Kaszel bardzo suchy, co robić, może zmienić
lekarza, tylko czy to coś da? Pozdr. B.
Obserwuj wątek
    • monika_5 Re: uciążliwe nocne napady suchego kaszlu u 6-lat 25.10.04, 11:21
      Ja męczyłam się z kaszlem 2 miesiące najpierw suchy w nocy, później tylko
      wcześnie nad ranem, dawałam homeopatyczny lek przeszedł w mokry i byłam już
      zadowolona że ustępuje ale ciągle był więc dawałam citrosept i echinaceę i nic
      zaczął się wrzesień i ze szkoły dołączyła się infekcja -kaszel mokry cały dzień
      okropny. Lekarz - coś na oskrzelach Wykrzuśny ziołowy lek. Kontrola za tydzień
      na oskrzelach ani śladu. Został mokry kaszel po wstaniu z łóżka na długi czas.
      Pani zapobiegliwie wypisała antybiotyk-nie podałam. Poszłam do moje pani doktor
      homeopaty z której nie korzystałam baardzo długo. Po wizycie i leku homeo
      przeszło wszystko za tydzień. Mogłam iść przed wakacjami już z tym suchym
      kaszlem. Komponenta alergiczna też może być w tym przypadku.Pozdrawiam, a jeśli
      temat chcesz rozwinąć to możesz na tym forum
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=19760
    • danetdd Re: uciążliwe nocne napady suchego kaszlu u 6-lat 25.10.04, 14:29
      Hej!!!
      Mój syn też ma 6 lat i także bardzo kaszlał w zasadzie jak zaczynał chorować to
      był to tylko katar i kaszel, nocne napady suchego kaszlu, potem mokrego i tak w
      kółko. Poszłam więc do laryngologa, uparłam się na badania, czyli wymazy z
      nosa, gardła i krtani, no i okazało się, że nie dość, że ma bakterię w gardle,
      to jeszcze ma pneumocystoze!!!Był leczony teraz bactrimem i dziś znowu miałam
      te badania dla sprawdzenia, czy juz jest ok, czekam na wyniki...ja bym Ci
      poleciła wymaz z gardła i w kierunku pneumocystozy jeśli córka chodzi do
      przedszkola, sama swojemu 3 latkowi dzis zrobiłam to badanie, bo ta bakteria
      jest bardzo zaraźliwa. Badanie w kierunku pneumocystozy jest pobierane z
      krtani. Może córka ma jakąś bakterie w gardełku i dlatego tak kaszle, sprawdź a
      będziesz spokojniejsza...
      Pozdrawiam
      Aneta
      • 020305r Re: uciążliwe nocne napady suchego kaszlu u 6-lat 25.10.04, 22:38
        bardzo pomocna jest herbatka z prawoślazu-można kupic te zioła w
        aptece,zielarskim etc.Smak neutralny więc jest szansa,że dziecko wypije.A zioła
        są właśnie na suchy kaszel
    • dorian442 [...] 26.10.04, 19:52
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • amama2 Re: uciążliwe nocne napady suchego kaszlu u 6-lat 26.10.04, 20:03
      Witam!
      U mojej córki - teraz ma 5 lat było podobnie. Suchy kaszel rano ale okropny,
      nawet miała odruch wymiotny z poza tym nic, żadnych objawów choroby. Kaszel
      utrzymywał się od zimy do późnej wiosny. Potem mijało jak ręką odjął.
      Odwiedziłam kilka gabinetów lekarskich, wypróbowałam mnóstwo leków -
      antybiotyki, homeopatyczne, syropki, inhalacje i nic nie pomagało. Zrobiłam
      testy alergiczne i też wyszły dobre. Lekarz powiedział, że albo jest to reakcja
      na zbyt suche powietrze albo może też być na tle nerwowym. W tym roku na razie
      jest spokój. Jak nie daj Boże kaszel się pojawi znowu udam sie na rundkę po
      gabinetach lekarskich.
      Moi znajomi mają podobny problem ze swoją córeczką - obecnie 4 letnią. Jak dotąd
      też nie wiedzą czemu mała kaszle. Po lekach odczulających kaszel ustąpił na
      jakieś 2 tygodnie ale potem pojawił się znowu.
      Pozdrawiam
      amama2
      • dorian442 [...] 27.10.04, 01:15
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • lolka11 Dorian442 27.10.04, 08:38
          A dlaczego ty jestes osoba kontaktowa z ta firma? Czy to nie jest tylko
          autoreklama???

Dorota
          • bomaki dzięki 02.11.04, 09:30
            Bardzo dziękuję za odpowiedzi, niestety córka kaszle nadal, może spróbuję tego
            syropu malia, pozdrawiem b.
            • marzek2 Re: dzięki 02.11.04, 10:28
              Bomaki ja się dołączam do propozycji zrobienia wymazu w kierunku pneumocystozy,
              my mieliśmy podobny problem niedawno, na szczęście nie była to ta bakteria, ale
              pediatra mówiła nam, że ona tak się często objawia, w dzień spokój, w nocy
              napady suchego męczącego kaszlu. Możesz też dla pewności zrobić wymaz ogólny z
              gardła, a nuż coś wyjdzie, przynajmniej wyeliminujesz kolejne przyczyny. Ja na
              suchy kaszel stosuję (do wyboru): syrop Sinecod, albo lek ziołowy Pectosol,
              świństwo, ale mnie samej w dzieciństwie tylko to pomagało, pediatra pozwoliła,
              choć to na alkoholu ponoć, daję 20 kropli z czymś bardzo słodkim i daję coś do
              popicia.
              • bomaki do marzek2 05.11.04, 09:26
                Dziękuję, a powiedz w jaki sposób robią ten wymaz, bo moja córka to potworna
                panikara i trochę się obawiam. Czy mam wziąć od lekarza skierowanie? Pozdr, B.
                • marzek2 Re: do marzek2 05.11.04, 09:59
                  Widzisz, dziś ja mogłabym się dopisać do Twojego wątku.. Moja Zuzia znowu
                  zaczęła "koncerty" nocne, od poniedziałku nie przespała spokojnie żadnej nocy
                  sad(( W dzień prawie w ogóle nie kaszle, w każdym bądź razie nie na takich
                  okropnych ataków tego męczącego suchego kaszlu, po pół godziny... Na ogół są
                  dwa, jeden w środku nocy, drugi nad ranem. NIC nie pomaga! Wypróbwałam już chyba
                  wszystkie syropy, nie dałam jeszcze tylko Bactrimu, czy innego antybiotyku...
                  Na razie postanowiliśmy zrobić jej w sobotę wymaz ogólny, bo poprzedni wykluczył
                  pneumocystozę, więc może jakieś inne świństwo siedzi jej w gardle.

Jeśli chodzi o sam wymaz, na pewno nie każde laboratorium to robi, są w ogóle
                  dwa rodzaje takich wymazów, "ogólny" i na konkretną bakterię (czyli np tą
                  pneumocystozę). U nas w Krakowie musieliśmy dobrze poszukać laboratorium, które
                  robi wymaz w kierunku "pneumo" bo jego trzeba pobrać na jakąś specjalną płytkę,
                  czy coś. Ale i ten ogólny i ten drugi robi się tak samo, z małą był mój mąż,
                  jakoś to znosła. Trwa krótko, ale jest nieprzyjemny, po prostu trzeba wsadzić
                  dziecku cieniutki patyczek (coś wielkości tego do czyszczenia uszu) żeby
                  "pomazać" właśnie w gardle. Dobrze, żeby jakiś czas przedtem nie jadła, bo
                  pobranie może spowodować odruch wymiotny. I upewnij się że będzie też zrobiony
                  antybiogram, znaczy lista antybiotyków, którymi można zwalczać ewentualną bakterię.

Co do skierowania, nie wiem, my robiliśmy prywatnie, jeśli by Ci dał, byłoby
                  super, ale wiem, że czasem pediatra uważa, że nie trzeba i skierowania po prostu
                  nie daje i już sad
                  • joanna1982 Re: kaszel 05.11.04, 15:18
                    Siostrzenica też jak miała 6 lat tak kaszlała. Dostawała syropy, antybiotyki,
                    testy alergiczne wyszły dobrze. I wiecie co się okazało? To był koklusz, choć
                    była szczepiona a objawy miała takie jak Wy tu podajecie. I pani doktor też się
                    zdziwiła, bo teraz to prawie nikt na to nie choruje.
                    Pozdrawiam
    • agn1 Re: uciążliwe nocne napady suchego kaszlu u 6-lat 06.11.04, 22:59
      A może to zatoki,moja córka też kaszle przeważnie wieczorem jak zaśnie i nad
      ranem.Wtedy żadne syropy jej nie pomagają .Może zróbcie prześwietlenie zatok.
    • jack.ryan Re: uciążliwe nocne napady suchego kaszlu u 6-lat 08.11.04, 09:44
      Idż do pulmonologa.
      W czasie snu zwężają się kanaliki oskrzelowe. Zdrowy człowiek oczywiscie tego
      nie odczuwa. Ale jeśli u Twojego dziecka jest jakaś "niedrożnośc" w tych
      kanalikach oskrzelowych to w czasie snu ich przepustowość staje się jeszcze
      mniejsza. A organizm na to reaguje kaszlem.
      Zwykły pediatra tego nie wykryje, konieczny jest dobry pulmonolog.

• mewus Re: uciążliwe nocne napady suchego kaszlu u 6-lat 08.11.04, 11:09
      A refluks został już wykluczony?
      • marzek2 Re: uciążliwe nocne napady suchego kaszlu u 6-lat 08.11.04, 11:42
        Bomaki, piszę co u nas, może to Ci coś pomoże. Byliśmy dziś w przychodni, w
        końcu znalazłam super pediatrę i nie prywatną smile Osłuchała małą bardzo
        dokładnie, wszytko czyste, kaszel nie jest wynikiem żadnej infecji, no i dobrze.
        Może być podłoże alergiczne, ale nie wiadomo do końca. Na razie mamy zrobić
        morfologię z rozmazem, to ma jej dużo powiedzieć o ogólnym stanie Zuzi, i
        jeszcze zaleciła wizytę u laryngologa. Poleciła syrop Malia żeby jej pomóc w
        nocy i dostała też Claritine, lek na alergię i ponoć też o działaniu
        przeciwzapalnym. Zuzia jest alergikiem, wiem że często alergie pokarmowe
        przeradzają się we wziewne, będziemy szukać dalej. Najważniejsze, że to nie np
        zapalenie płuc, czego się najbardziej obawiałam.
    • agatasara Re: uciążliwe nocne napady suchego kaszlu u 6-lat 12.11.04, 16:39
      Witajcie,
      Kurcze mamy to samo - Sara (1.5 roku) prawie od urodzenia rgularnie co 2 tyg ma
      kaszel i katar. Plucka czyste wiec nasz lekarz zbywa (a to pogoda, a to
      zlobek...) - dziekuje za rady w odpowiedziach. Pojde powalczyc o skierowanie do
      laryngologa (bo o pulmonologu nie mam co marzyc)...
      Mam nadzieje ze to cos da
      DZiekuje za info
      Agata
      • dorjana1 Re: uciążliwe nocne napady suchego kaszlu u 6-lat 13.11.04, 10:15
        Słyszałam o takim przypadku od dziewczyny którą poznałam na wczasach w tym roku.
        Nie mam z nią kontaktu, ale pamiętam o przypadku jej syna 4 letniego.Też miał
        nocne napady kaszlu, które trwały prawie pół roku, też leczyła go na alergie
        itp. Przyczyną okazały sie pasożyty układu pokarmowego . Może warto zapytac
        pediatrę ?
      • bb12 Re: uciążliwe nocne napady suchego kaszlu u 6-lat 13.11.04, 10:49
        Weź skierowanie do lekarza alergologa[-pulmonologa]!
        Kaszet nocny zwiastuje astmę!
        Matka astmatyka!
    • marzek2 Re: uciążliwe nocne napady suchego kaszlu u 6-lat 15.11.04, 10:06
      Sumiennie podaję aktualności naszej sytuacji smile
      Tydzień temu byliśmy w przychodni, wtedy mała dostała syrop Claritine i
      wskazanie do wizyty u laryngologa. Osłuchowo była wszędzie czysta. Wczoraj po
      kolejnym tygodniu nocnych i już dziennych ataków udaliśmy się zdesperowani na
      dyżur do kolegi-pediatry, jaka szkoda, że nie wpadliśmy na to wcześniej! Kolega
      ma żonę i córeczkę alergiczki więc w temacie obeznany. Już po słowym opisie
      objawów przez telefon sugerował infekcję na tle alergicznym, po osłuchaniu małej
      diagnoza się potwierdziła. Nie wiem jak, ale podobno można wysłuchać "typ"
      zmian, czy są na tle alergicznym czy nie. U niej to zmiany alergiczne. Podobno
      mogło być tak, że jakiś czas temu miała kontakt z jakimś alergenem, który
      wywołał infekcję w gardle, u alergików podobno tak jest. Nadal mamy iść do
      laryngologa, ale na kaszel trzeba było coś dać, bo by mogła mieć obrzęki w
      gardle, albo by to poszło w kierunku astmy.
      To tyle tytułem informacji dla zainteresowanych.
    • hancik5 Re: uciążliwe nocne napady suchego kaszlu u 6-lat 15.11.04, 12:33
      Moja Kasia kaszlała rok temu od jesieni do lutego, leczyliśmy ją na wszystkie
      spososby. Płuca zawsze miała czyste, tylko ten kaszel po zaśnięciu.

W lutym wszystko się skończyło, a wtedy włśnie zastosowaliśmy dodatkowo
      inhalacje z rumianku, dwóch łyżek stołowych soli kuchennej i łyżeczki sody
      oczyszczonej. I tak dwa razy dziennie, rano i przed 17.30. Dodatkowo ciągłe
      opukiwanie małych plecków (wzdłuż kręgosłupa, omijać serce, uwypukloną dłoń
      przyłożyć na plecki i pukać dłonią drugą).
      Nie wiem kochane mamy, ale Kasia przestała kaszleć. I nie kaszle do tej pory.
      Specjalny sprzęt do inhalacji jest w aptece za 28 zł.
      Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka