Dodaj do ulubionych

brak przyrostu główki

06.11.04, 14:20
drogie e-mamy, mam kolejne zmartwienie. Synkowi b.szybko zaroslo ciemiaczko (w wieku 3 -cy), mielismy stale kontrolowac przyrost glowki. Dotychczas bylo ok, przyrastala 0.5-1 cm na miesiac. Teraz jednak przez miesiac nie przyrosla wcale. Dostalismy skierowanie do neurolog.
Powiedzcie, czy w ciagu miesiaca glowka KONIECZNIE musi przyrosnac? Co jesli nie przyrasta, co sie moze dziac?
Ojejjjj, kiedy ja sie przestane martwic????!!!!!
Obserwuj wątek
    • zebra12 Re: brak przyrostu główki 06.11.04, 18:59
      Nie wiem w jakim wieku jest Twój syn...Do roku powinna przyrastać w miarę
      regularnie. Ale przeciez często się zdarza, że główka jest niedokładnie
      zmierzona. Każdy lekarz mierzy troche inaczej. Łatwo "zgubić" gdzieś
      centymetr...Zachowaj spokój. Odwiedź innego lekarza.
    • allija Re: brak przyrostu główki 06.11.04, 20:12
      Patrzę właśnie na wyniki badań moich dzieci. Jedno przez 4 miesiące miało ten
      sam obwód głowy, drugi przez 2 tak samo. Nie pamiętam żeby lekarz robił z tego
      jakiś alarm. Acha, dzieciom nic nie jest a już dawno nie są niemowlakami.
      • leli1 Re: brak przyrostu główki 06.11.04, 23:03
        synek ma teraz skonczone 5 m-cy. Tez sie pocieszam ze moze to jakas niedokladnosc w pomiarach. Skoro waszym dzieciaczkom tez zdarzaly sie miesiace bez przyrostu glowki to moze nie jestesmy jakims ewenementem. dzieki za slowa otuchy i pozdrowka.
        • gagarin3 Re: brak przyrostu główki 07.11.04, 19:49
          U mojego synka było bardzo podobnie. Ciemiączko zarosło w trzecim miesiącu (od
          urodzenia było bardzo maleńkie), ale mimo to do piątego miesiąca główka rosła
          bardzo ładnie (przy ur. 34 w 5. m-cu prawie 43), a potem przez miesiąc 2 mm...
          Bardzo się martwiłam, ale po tym "kryzysie" przyrosty były prawidłowe i tak jest
          do tej pory (synek ma 14 m-cy). Mimo tego uważam, że wizyta u specjalisty nie
          zaszkodzi. Pozdrawiam.
    • anouk3 Re: brak przyrostu główki 07.11.04, 22:13
      U nas raz źle zmierzyli (wyszło, że przez miesiąc nie przyrosła). Dostaliśmy
      skierowanie do neurologa. Myślałam, że umrę ze strachu. Lekarz bardzo dokładnie
      zbadał dziecko. Okazało się, że wszystko jest OK. Mierz główkę dziecka raz w
      tygodniu i notuj czy rosnie. Jezeli nie przyrasta może to oznaczać , że
      zarosły szwy. Wtedy się operuje. Ale nie martwiłabymn sie na zapas.
      Najprawdopodobniej źle zmierzyli. Neurolog opowiadała mi o
      przypadkach "zmniejszania się" obwodu głowki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka