Dodaj do ulubionych

STÓPKA DO ŚRODKA

26.12.04, 19:35
Moja 15 miesieczna dzidzia od jakiegos czasu lewa stopke krzywi do srodka
zauwarzylam to kilka miesiecy temu wtedy tak delikatnie bylo to widac potem
zaniklo a teraz...bardzo mocno jest skrzywiona na 4 stycznia jestem zapisana
do specjalisty ortopedii i traumatologii.Mala miala dysplazje ale bardzo
szybko sobie z nia poradzilysmy.Jesli z waszymi pociechami mialyscie takie
problemy to napiszcie,chce wiedziec jakiego sposobu leczenia moge sie
spodziewac ,nie chce byc zaskoczona czy przerazona decyzja lekaza.A przyznam
sie ze sie obawiam tej wizyty.
Obserwuj wątek
    • paola14 Re: STÓPKA DO ŚRODKA 26.12.04, 22:06
      Trudno mi coś oceniać, ale mój maluszek też krzywi stópkę, ale od urodzenia (ma
      teraz 2 miesiące0. Od początku zdiagnozowano to jako szpotawośc i włożono mu
      stópke w gips. Czytałam też tu na forum, że było kilka osób, którym szpotawość
      wyszła wlaśnie ok. 15-18 miesiąca, nie wiem czy była od początku, ale nikt się
      nie zorientował czy też pojawiła się później. jeśli wpiszesz w przeglądarce
      szpotawe stópki to powinny ci wyjść posty. Powodzenia
      • sylyah Re: STÓPKA DO ŚRODKA 27.12.04, 10:05
        jak mozesz opisac szpotawa stopke,jak to wyglada.mala tylko przy chodzeniu
        kieruje stopke do srodka nie stawia jej prosto nie strasz mnie prosze.
    • jolaw74 Re: STÓPKA DO ŚRODKA 27.12.04, 14:13
      Moja corka (5 lat) tez stawia stopki (obie)do srodka.Bylam z nia u ortopedy
      jakies pol roku temu zalecil odpowiednie cwiczenia i buty.W srode ide do innego
      ortopedy zobacze co on powie i dam znac.Mama Natalki i Kubusia.
    • anek.anek Re: STÓPKA DO ŚRODKA 27.12.04, 14:33
      nie ma co straszyć. Moje dziecko miało zdiagnozowanąszpotawość dopiero w wieku
      właśnie ok 15 m-cy.
      Trafillismy w sumie do kilku ortopedów, część z nich chciała natychmiast
      operować (operacja polega na wycięciu fragmentu kości i ew. nacinaniu
      ścięgien), pierwszy to nawet od razu nas zapisał na termin zabiegu, nawet bez
      zdjęć RTG. Ale później trafiliśmy do ortopedy traumatologa, zajmującego się
      wyłącznie stopami. I ten zalecił gipsy. U starszego dziecka, (nie noworodka)
      noszenie gipsów trwa z reguły o wiele dłużej. My walczyliśmy z tym kilka
      kolejnych m-cy. Ale gipsy sprawiały problem synkowi tylko przez pierwsze dwa
      tygodnie, później nauczył się w nich biegaćsmile Do tej pory ćwiczę z synkiem
      stopy - ale to już bardziej profilaktycznie.
      U nas wada była widoczna dopiero kiedy mały zaczął chodzić, wcześniej
      wykrzywiał odrobinę jedną stopę do środka, ale nikt z lekarzy (ortopeda podczas
      kontroli również) nie kazał się tym przejmowąc. Ja trochę żałuję, że wcześniej
      nie poszłam do specjalisty od stóp, bo cała rehabilitacja pewnie trwałaby
      krócej.
      A sposoby rehabilitacji są różne: czasem wystarczą same ćwiczenia, czasem
      gipsy, czasem zakłada się takie metalowe szyny, a czasem niezbędna jest
      operacja. Wszystko zależy od stopnia zaawansowania wady. Pójdź do ortopedy
      wyspecjalizowanego w takich anomaliach, pewnie zrobi Wam RTG i na tej podstawie
      dobierze odpowiedni sposób leczenia.
      P.S. za błędy przepraszam, trochę mi się śpieszysmile
      • sylyah Re: STÓPKA DO ŚRODKA 27.12.04, 16:56
        Jestem mloda mama mam pierwszego dzidziusia i strasznie sie boje o nia mam
        wrazenie ze wszystko co ja dotyka to jest z mojej winy,ze nie zadbałam o
        to,ale mam nadzieje ze bedzie wszystko dobrze i szybko sobie z tym
        poradzimy.dziekuje za informacje i prosze o wiecej.
        • 9delfi Re: STÓPKA DO ŚRODKA 27.12.04, 18:23
          Czesc!
          Moja Ania w okolo 6 msc zycia miala szpotawe stopki, nie bylo to na tyle
          zaawansowane zeby wkaldac ja w gips, ale stopki wykrzywiala okropnie do srodka!
          Przez 4 msc intensywnie z nia cwiczylam w domku i po tym czasie okazalo sie ze
          cwiczenia okazaly sie w przypadku mojej corki tak dobre, ze szpotawosci juz nie
          ma. Mimo to nadal cwicze jej stopki bo paskudztwo lubi nawracac jesli
          przestanie sie cwiczyc, a swoja droga nadal uklada je do wewn choc juz nie tak
          mocno jak kiedys. Pozdrawiam Cie serdecznie i szczerze powiem zebys nie
          przejmowala sie na zapas! ja tez bardzo sie balam ale z maluszkami tak bywa ze
          napedza nam strachu a poniej wszystko jest ok.
          • anek.anek Re: STÓPKA DO ŚRODKA 27.12.04, 22:15
            Dokładnie, czasem jest tak, żenawet jak wygląda bardzo źle na zewnątrz, to jest
            to kwestia tylko ściegien a nie kości i wtedy z reguły wystarczają intensywne
            ćwiczenia. Warto zrobić zdjęcia RTG, chociaż to może nie być łatwe, bo trudno
            rocznemu dziecku wytłumaczyć, że ma się nie ruszaćsad u nas były dwa podejścia
            do tych zdjęć, a i tak nie każde położenie dało się zrobić. Ale na zdjęciach
            wyraźnie było wdidać już gołym okiem jakiego rodzaju zmiany są w kościach. Na
            szczęście gipdy pomogły. I jeszcze raz powtórzę, nie idź do "normalnego"
            ortopedy dziecięcego tylko wyłącznie do specjalisty od wad nóg.
            Jeśli jesteś z W-wy, to mogę ci polecić dwóch takich.
            • sylyah Re: STÓPKA DO ŚRODKA 28.12.04, 09:46
              Wlasnie nie jestem z warszawy do lekarza jezdze do Olsztyna (hirurg dzieciecy
              specjalista ortopeda traumatolog)mozesz dac namiary jesli bedzie zla diagnoza
              to lepiej wybrac sie do kilku lekarzy.Dzieki serdeczne.
              • magdunia5 Re: STÓPKA DO ŚRODKA 29.12.04, 21:20
                Mój synek jak miał 13 miesiecy zaczął stawiać prawą stópkę do środka.
                Zwróciłam na to uwagę ortopedzie, ale kazał jeszcze odczekać i kupić dobre
                buty. Teraz Kacper ma 16 miesiecy, jest lepiej, ale nie do końca. 12-go
                stycznia jedziemy do kontroli. Do jakiego lekarza jeździsz w Olsztynie, bo my
                do dr. Trusewicza. Wszyscy go chwalą, więc mam nadzieję, że wiedział co robi
                każąc nam czekać. Pozdrawiam . Magda
                • sylyah Re: STÓPKA DO ŚRODKA 29.12.04, 21:37
                  tez do doktora Trusewicza,mam wizyte na 4 i strasznie sie boje o
                  maluszka.Niestety jestem z bartoszyc wiec nie mam o nim zadnej
                  informacji,dziekuje ci bardzo ze sie odezwalas dodalas mi troche otuchy Julia
                  tez krzywila nozke wczesniej ale potem przestala a teraz znowu zaczela.Jeszcze
                  raz dzieki podam ci adres jak chcesz to napisz.sylyah@gazeta.pl
    • mm468 Re: STÓPKA DO ŚRODKA 28.12.04, 14:52
      Mam troche doswiadzczenia ze stopami, gdyz moj syn urodzil sie z powazna wada
      stop (konsko-szpotawosc). Przeszlismy juz duzo, bo i gipsy i operacje i
      rehabilitacje. Najlepiej poradzic sie kilku lekarzy i dodatkowo dobrych
      rahabilitantow (ja jestem zadowolona zarowno z lekarza jak i rehabilitanta) i
      jesli ich zdania sa zbiezne, to wtedy podjac taka metode. Operacja to juz
      naprawde ostatecznosc, moze wystarcza tylko cwiczenia, odpowiednie obuwie i
      dobre wkladki (u mojego syna dobrze dopasowane wkladki zdzialaly cud). Jesli
      ktos chcialby namiary na specjalistow w W-wie to sluze. Pozdrawiam
      • alicja0 Re: STÓPKA DO ŚRODKA 30.12.04, 19:24
        Witam - ja bardzo chetnie skorzystam z wszelkich namiarow na specjaliste od
        leczenia stop w Warszawie. Moja trzytygodniowa coreczke wielokrotnie w ciagu
        dnia wykrzywia lewa stopke zdecydowanie do srodka. Mam skierowanie do ortopedy
        w zwiazku z planowanym USG bioderek, na razie zapisalismy sie do szpitala na
        Nieklanska, ale moze wlasnie lepiej by bylo, gdybysmy poszli od razu do dobrego
        ortopedy,ktory zrobi i USG bioderek i obejrzy jej stopki. Nie wiem tylko czy to
        sie tak da: czy specjalista od stop bedzie jednoczesnie odpowiedni w kwestii
        bioderek.. sad(
        • anek.anek Re: STÓPKA DO ŚRODKA 31.12.04, 14:20
          Nas na Niekłańskiej zapisano na operację nawet bez zrobienia RTG. Zabieg okazał
          się zupełnie zbędny. Ale strachu się tam najedliśmy, to byli pierwsi ortopedzi
          do których trafiliśmy i tak nas nastraszono (że dziecko będzie kaleką, że nie
          ma żadnych szans na normalne chodzenie i rehabilitację, a po tej operacji,
          którą chceli przeprowadzić wcale niekoniecznie musi być lepiej, a nawet może
          byćgorzej jeśli źle zostaną nacięte ścięgna), że preryczałam kilka dnisad
          Później trafiłam do kilku innych ortopedów i polecam:
          dr Wojciech Wichłacz traumatolog, przyjmuje w popradni ortopedycznej w szpitalu
          na ul.Kpernika - trzeba zadzwonić i umówić się, nie wiem czy jest tam usg do
          wykonania badania biodersad
          dr Czop - pracuje w szpitalu im Grucy w Otwocku, jest chirurgiem
          ortopedą.Państwowo terminy oczekiwania na konsultację to ładnych kilka miesięcy
          (nam zaproponowano ponad pół roku czekania!)Prywatnie przyjmuje również w
          Aninie - i tam na pewno było usg i na pewno bada biodra, bo jak byliśmy na
          konsultacji to były takie maluszki na to badanie własnie.
          Niestety nie mam nigdzie już telefonu do niego, ale jak zadzwonisz do Otwocka
          na oddział chirurgi ortopedycznej, to połączą cię z nim i możesz się umówić.
          • alicja0 Re: STÓPKA DO ŚRODKA 04.01.05, 13:32
            Dziękuję za info o Niekłańskiej - będziemy uważni na tych lekarzy. Ale też
            postaram się zdobyć namiary do dr.Czop - Anin jest blisko nas, więc byłoby
            wygodnie. Pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka