Dodaj do ulubionych

objaw zachodzącego słońca

07.01.05, 22:09
Dziewczyny kochane co może oznaczać objaw zachodzącego słońca u maluszka 6
tygodniowego? Wiem że to może być objaw wodogłowia, ale czy może wskazywać na
inne schorzenie?
Obserwuj wątek
    • mamaskarba Re: objaw zachodzącego słońca 08.01.05, 11:26
      Mój synek też tak miał. Byliśmy u neurologa i okazało się, że u noworodka to
      nic niepokojącego. Nie pamiętam dokładnie, ale chyba do końca trzeciego
      miesiąca...
    • bognarek4 Re: objaw zachodzącego słońca 08.01.05, 17:28
      Może to byc objaw wodogłowia, ale bardzo często występuje u zupełnie zdrowych
      noworodków i niemowlat. Niepokoje wyjaśni usg główki.
      Pozdrawiam
      bognarek
      • twinmama Re: objaw zachodzącego słońca 08.01.05, 21:56
        Przy kontrolnej wizycie neurologicznej pani profesor wspomniala, ze dzieci maja
        lekki syndrom zachodzace slonca. Kiedy zapytalam czego jest to objawem, zbyla
        mnie mowiac, ze male dzieci czesto tak maja. Po powrocie do domu natychmaist
        zaczelam szukac w necie inforamcji i na ten temat i kiedy otworzyly sie strony
        o wodoglowiu odchodzilam od zmyslow. Wykonalam zalecone przez pania profesor
        przezciemiaczkowe usg, ktore wykazalo, ze wszystko jest w porzadku. Kiedy
        podczas kolejnej wizyty wspomnialam, ze sprawdzalam w necie co moga oznaczac
        takie syndromy, otrzymalam odpowiedz, ze wlasnie dlatego, ze jest to NIEZWYKLE
        CZESTE u malych dzieci nie diagnozuje sie wodoglowia wylacznie na podstwie tego
        syndromu. Takze nie martw sie na zapas i jesli to mozliwe postaraj sie o usg
        pozdrawiam
        twinmama + konad + zuzia 030803
        • marzenawl Re: objaw zachodzącego słońca 09.01.05, 20:30
          o ile pamietam, jeżeli obwód główki nie jest większy od obwodu klatki więcej
          jak cm --wyklucza to wodogłowie, a i w in. przypadku-dziecko może mieć dużą
          głowę "po rodzicach", moja córa też wytrzeszczała oczka, robilismy USG
          • beatale Re: objaw zachodzącego słońca 09.01.05, 21:51
            MOja corka jak miala jeszcze 5 miesiecy to czasem tak robila i minęlo -
            wszytsko jest w porzadku neurolog sugerowal ush glowki dla swietego spokoju
            ale nie zrobilismy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka