18.01.05, 00:25
Witam!
Mam prawie trzyletniego bąbla który rzadko robi kupke i strzasznie się przy
tym męczy.Ostatno mineło 6 dni i w końcu dałam mu czopek bo boję się że
dostanie skrętu kiszek czy czegoś jeszcze.Widzę że czasami mu się chce ale
powstrzymuje.Półtora roku temu też była tak sytuacja i pomógł mu kompocik ze
śliwki i duże ilości soczków,teraz niestety soczki nie pomagają.Wtedy też
stosowałam lactolosum(czy coś takiego),ale to nie pomagało.
Może macie jakieś sprawdzone sposoby na takiego brzdąca.Drugi problem to to
że nie chce robić siku do nocnika i bez pampersa może chodzić cały dzień a
jak chce mu się sikać to prosi o pampersa jak mu mówie że nie mam to poprostu
nie sika(to też nie zdrowe tak przytrzymywać).
Drogie mamy doradźcie mi coś.
Dziękuję
Obserwuj wątek
    • bb12 Re: Zaparcia 18.01.05, 00:57
      www.forumpediatryczne.pl/md.php?name=forum&file=viewtopic&topic=2178&forum=249
      www.forumpediatryczne.pl/md.php?name=forum&file=viewtopic&topic=1836&forum=235

Może te linki Ci troszkę pomogą.
      A co do sikania:daj mu nocnik do zabawy,skoro na niego nie sika to jest czysty;
      niech sikają na niby auta,pluszaki i wszystkie możliwe zabawki;
      Nic na siłę.Pomocne będa bajki terapeutyczne,które wymyślisz i będziesz
      opowiadać dziecku np. przed zaśnięciem.
      U małego Grzesia w domu był śliczny nocniczek.Niestety był bardzo smutny ,bo
      nikt go nie lubił.[Czy wiesz po co jest nocnik?].Chciał być użyteczny,łapać do
      środka wypitą herbatkę i mleczko.Ale Grześ nie chciał nasikać do niego.
      [Dlaczego Grześ nie chce zrobić siku do nocniczka?]Nocnik w nocy cichutko
      płakał i myślał:szkoda,że nie jestem pampersem...
      Do dzieła!
      Powodzenia!

• asiawi Re: Zaparcia 18.01.05, 09:47
      Cześć!Ja miałam ten problem gdy moja córeczka miała dwa latka.I wtedy
      wprowadziłam absolutny zakaz jedzenia słodyczy(jedynie od czasu do czasu
      lizaczek lub guma Mamba) syrop Laktulosum musisz podawać conajmiej miesiąc lub
      dłużej,codziennie jabłko i do picia tylko soczki jabłkowe lub chociaż z
      dodatkiem jabłka.Kompot z suszonych śliwek jest idealny niestety moja córcia
      nie chciała go pić Zyczę powodzenia.Asia
    • granna Re: Zaparcia 18.01.05, 13:30
      No to moze zrezygnowac z nocnika i proponowac sedes (są takie nakladki) albo po
      prostu maly stoołeczek i siusia na stojąco.
      Jesli chce, ale powstrzymuje to musisz sie zastanowic dlaczego, moze cos go
      wystraszyło, albo zabolało. A poza tym pilnuj diety, czyli duzo owoców, soków,
      kasza, ciemny chleb przynajmniej od czasu do czasu (ale nie ten zabarwiany na
      brązowo tylko graham albo zytnio razowy)oraz szlaban na słodycze. Unikac
      gotowanej marchewki i ryzu.
      Jesli dieta wygląda prawidłowo a zaparcie są nadal to ja zastanowiłabym sie nad
      alergia albo nietolerancja laktozy. JA całe zycie żyłam pod presja uda sie dzis
      czy sie nie uda a jak przeszłam na bezmleczna diete to moj problem zniknął. Nie
      mowie, ze miałabys dziecku od razu cały nabiał zabierac, ale przynajmniej mleko
      w słodkiej postaci, czyli nieskwaszone.
      Pozdrawiam
      granna
    • meryanka Re: Zaparcia 18.01.05, 15:04
      Mam 3 letnią córcie i też problem z zaparciem nawracającym. Zaczęła wstrzymywać
      kupkę ze strachu, że będzie bolało i sama robi sobie zaparcie. Lekarz kazał
      przez minimum tydz. podawać 3 razy dziennie 10 ml Lactulosum (stolec może być
      luźny). Potem przez następny tydz. 2 razy dziennie. Następnie 10 ml na noc
      przez 3 tyg. Do tego 2 razy dziennie Lacidofil (podczas posiłku) przez 3 msc.
      Dieta: owoce, surowa marchewka, buraczki, ciemne pieczywo, oliwa z oliwek (
      dwie łyżki na dobę przemycone w mleku, zupce- od czasu do czasu), pestki ze
      słonecznika, orzechy(jeśli nie jest alergikiem), kapusta kiszona, herbatki
      słodzone miodem, Actimel, kasze (bez manny) Zakaz: ziemniaki, ryż, gotowana
      marchew, czekolada, kakao. Widzę u córci ogromną poprawę, ale boję się jeszcze
      cieszyć. Nie odstawiłam jeszcze lekarstw. Przynajmiej już się nie panikuje
      przed robieniem kupki.
      W siusianiu nie pomogę, ale z całego serca życzę wszystkiego naj... i bardzo
      dużo wytrwałości.
      Meryanka
      • grosikk Re: Zaparcia 19.01.05, 21:25
        Zastanawiam czy ja mam podawać Laktolosum tak jak w ulotce,a tam jest 1 raz
        dziennie 5ml.Może miał ktoś dzieciaczka przed 3 rokiem życia i pamięta jak go
        podawał.
        Grosikk
    • meryanka Re: Zaparcia 18.01.05, 22:23
      Zapomniałam dodać - nie podawać bananów
      • grosikk Re: Zaparcia 18.01.05, 23:48
        Dziękuję wam mauśkismile)
        Od jutra lactolosum i ciemny chleb,zaraz schowam też słodyczesmile
        Mam nadzieje że jutro już zrobi i to sam bez czopka.Ostatni raz robił w piątek
        czyli mija właśnie czwarty dzień.Co do jedzenia to on jest dziwny,bo jednego
        dnia coś jesy dobre a drugiego już jest be.
        Pozdrawiam Grosikk.
        • meryanka Re: Zaparcia 19.01.05, 16:02
          Nie zapomnij o "dobrych bakteriach" tzn Lacidofil, Trilac. Dużo dziecko powinno
          też pić. Julisia teraz dostaje już dwa razy dziennie Lactulose. Zaczynam mieć
          obsesje na tym punkcie. Wczoraj córcia cały dzień nie robiła, a tu przed samym
          spaniem taka niespodzianka. Ufff - co za ulga. Dzisiaj zrobiła w pszedszkolu.
          Oczywiście od razu się mi tym pochwaliła. Kto by przypuszczał, że zrobienie
          balaska do nocnika będzie taką radością. Życzymy łatwych kupek. Napisz
          koniecznie jak idą postępy. Dodam jeszcze, że ja dłużej niż cztery dni nie
          czekałam z lewatywką. Julka naprawdę się męczyła. Co chwile popuszczała w
          majteczki.
          Pozdrawiam,
          Meryanka
          • grosikk Re: Zaparcia 19.01.05, 21:26
            Zastanawiam czy ja mam podawać Laktolosum tak jak w ulotce,a tam jest 1 raz
            dziennie 5ml.Może miał ktoś dzieciaczka przed 3 rokiem życia i pamięta jak go
            podawał.
            Grosikk

• meryanka Re: Zaparcia 19.01.05, 23:44
              Moja Julka ma 3 latka, waży 16kg. Czytałam ulotkę, ale pediatra zalecił takie
              podawanie. Mojej koleżance, która ma syna 2 letniego na pogotowiu (tak się
              biedna przestraszyła - nie robił 5 dzień) zalecili identyczne podawanie.
              Pozdrawiam,
              Meryanka
              p.s. jak masz wątpliwości to spytaj pediatrę, może będzie miał inne zdanie.
              • grosikk Re: Zaparcia 20.01.05, 00:45
                DZięki,dziś zrobił(po 5 dniach),ale sam bez czopka.Zmieniłam troszeczke
                jedzenie tzn chleb graham,tarte jabłuszko i dałam mu dziś te 5ml.
                lactolosum.Cały dzień bez słodyczy i marchewkowy pysio(ktoś mi mówił że
                marchewka rozrzedza.Życzę powodzenia i czekam na efekty Twojej córcismile))
                • meryanka Re: Zaparcia 20.01.05, 10:58
                  SUPER!!! Co za osiągnięcie! Gratulacje!
                  Julinek robi kupki nawet dwa razy dziennie. Zobaczymy co dalej. Ciekawe kiedy
                  to się wszystko unormuje. Co będzie jak odstawię Lactulose? Córcia tak mnie
                  prosi o pączka sad Napisz jak sprawy toczą się dalej.
                  Pozdrawiam,
                  Meryanka
                  • grosikk Re: Zaparcia 20.01.05, 22:28
                    HEJ!
                    Dziś zrobił trzysmile))
                    Dałam mu lactolosu do soczu bo nie chiał pić normalnie,uciekł mi pod łóżkosmile)
                    Dałam tylko te 5 ml.Nie wiem czy to lactolosum pomaga czy gracham i tarte
                    jabłko.W każdym razie jak tak dalej pójdzie to syrop będę podawała do
                    niedzieli.Pamiętam że kiedyś też mu dałam lactolosum i niestety nic nie
                    pomagało.
                    POzdrawiam Gosia.

Swoją drogą kup dzieciakowi pączka,przecież nie można ciągle zabraniać mu
                    słodyczysmile)
                    • meryanka Re: Zaparcia 21.01.05, 14:15
                      Hej!
                      Ja nie wiem jak u Was jest z tym zaparciem, ale u nas jest ono nawykowe.
                      Borykamy się już drugi miesiąc. Patrzyłam na córcie jak cierpi i płakałyśmy
                      razem. Naprawdę nie jestem wyrodną matką, ale o pączku może na razie
                      zapomnieć smile i na szczęście zapomniała.
                      Trzy kupki, no rewelacja!
                      Chwal się dalej, ale uważaj z dietą i zachciankami synka np: na słodycze. Ja za
                      pierwszym razem uległam i .......
                      Pozdrawiam,
                      Meryanka
                      p.s. Jeśli chodzi o kiwi (jak tu koleżanka doradziła) to Juliśka nie za bardzo.
    • dolly5 Re: Zaparcia 21.01.05, 00:44
      Z owoców jak może niech je kiwi

pozdrawiam
    • ika46 Re: Zaparcia 21.01.05, 15:03
      Jeśli chodzi o zaparcia to moja 16 miesięczna córka ma takie problemy. JA
      podaję jej do jedzenia (kaszki) siemię lniane (nazwa fabryczna len mielony.)
      Naprawdę działa, tylko trzeba dawać regularnie. Zalewa sie małą ilością wody i
      czeka az nasiąknie. W przypadku starszego brzdąca mozna podać nie mielony,
      będzie mógł gryżć te spęczniałe ziarna co napewno pobudzi perystaltykę jelit.
      Regularnie stosowane czopki bym odradzała bo pomagają na krótką metę, a w
      rzeczywistości rozleniwiają organizam.
      Z kolei przy przechodzeniu z pampków, przy starszym synie odgrywałam niezłą
      scenę. Po załatwieniu sie do nocniczka wszystkie maskotki po kolei biły brawo i
      całowały go. Trochę szopki, ale zachęciłam go
      • meryanka Re: Zaparcia 21.01.05, 20:43
        Bardzo proszę, napisz dokładnie (ze szczegółami) jak i ile podawać to siemie.
        U nas też są brawa, pełny aplauz jak jest pełen nocnik. To (masz rację) zachęca
        maluchy do robienia kupki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka