Dodaj do ulubionych

co lepsze na ospę ?

03.02.05, 10:46
czy lepiej używać gencjany do smarowania krostek, czy pudru w płynie? a może
jeszcze sa jakies inne super metody ?
Obserwuj wątek
    • t-ola Re: co lepsze na ospę ? 03.02.05, 11:12
      I gencjane i pudroderm. Na początek gencjana, ja jeszcze wcześniej jak
      zauważyłam plamkę smarowałam Vratizolinem, a potem gencjaną ze spirytusem.
      Pudroderm jest dobry do przysychania pęcherzyków. Zależy tez od wieku dziecka,
      gencjana szybko wysycha ale brudzi bardziej. 3 latka smarowałam jak wyżej , ale
      6 miesięczna dzidzia po próbie z pudrodermem była cała biała - więc używałam
      gencjany a już na sam koniec choroby pudrodermu na największe krostki. Gencjana
      z racji swojego koloru maskuje ewentualny stan zapalny krostki więc trzeba się
      lepiej przyglądać. Jeszcze możesz użyć Fenistilu jakby dzieciątko bardzo
      swędziało - ale moje przeszły super łagodnie. Gencjana na wodzie jest do okolic
      oczu , narządów płciowych i jamy ustnej.
      Acha gencjanę rewelacyjnie spiera Vanish - całe fioletowe body jest jak nowe.
      Pozdrawiam i nie taka ospa straszna, przerobiłam ją u męża teraz dzieciaczki i
      już mam z głowy. Ola
      • martad73 Re: co lepsze na ospę ? 03.02.05, 12:46
        Właśnie przechodzę u moich dzieciaków ospę, Mateusz (4,5 roku) kończy chorować,
        Ewelinka (1rok i 10 m-cy) ma krostki od wczoraj. Smaruję je Pudrodermem
        (zawiera składnik, który łagodzi troszkę swędzenie) i Płynem w kolorze
        ciemnoróżowym (nie pamietam w tej chwili nazwy - ale to zamiennik gencjany).
        Smaruję też leciutko Vratizolem. Poza tym dostałam od pediatry Heviran
        (tabletki), podobno mają pomóc szybciej zwalczyć wirusa. Synkowi chyba pomogły,
        bo dość szybko skończył etap wysypu (to najgorszy okres), teraz zostały strupki
        i już częściowo odpadły (ale jutro minie dwa tygodnie od rozpoczęcia choroby).
        pozdrawiam
        Marta
    • anek.anek Re: co lepsze na ospę ? 03.02.05, 12:51
      Niestety nie pamiętam nazwy, ale jest specjalna maśc (chyba na receptę) -
      siostrzenicom większą ulgę przynosiła niż Pudroder i gencjana.Zapytaj pediatry.
    • antonina_74 Re: co lepsze na ospę ? 03.02.05, 13:23
      u nas lepiej sprawdziła się gencjana. Szybciej wysusza.
    • anettab Re: co lepsze na ospę ? 03.02.05, 16:01
      moje dziecko przechodziło okropna ospę ubiegłej zimy, stosowaliśmy wyłącznie
      pudru w płynie, a do buzi Dentosept A
      pozdrawiam
      Aneta
    • bognarek4 Re: co lepsze na ospę ? 03.02.05, 21:53
      Jest od niedawna w aptekach nowy środek do smarowania zmian przy opryszcze i
      ospie - nazywa się Tanno Hermal. Działa podobnie (przeciwzapalnie,
      przeciwświądowo, wysuszająco), ale ma lepszą, lżejszą konsystencję i dzięki
      temu np. nie skleja włosów.
      Pozdrawiam
      bognarek
    • izka86 Re: co lepsze na ospę ? 10.03.20, 11:45
      u moich synów sprawdził się żel do łagodzenia swędzenia virasoothe (mniej drapania równa się mniej blizn)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka