Dodaj do ulubionych

infekcja wirusowa

10.04.05, 08:56
Witam,
Mój synek maskonczone 3 tygodnie i złapał jakas infekcje wirusową ma straszna
biegunkę i lekką temperaturę,lekarz zalecił lek o nazwie nifuroksazyt 2ml 2
razy dziennie,martwi mnie to strasznie,czy wasze dzieci tez to przechodziły i
jak to sie zakończyło czy to jest bardzo grozne?
Obserwuj wątek
    • ander66 Re: infekcja wirusowa 10.04.05, 10:12
      Mam co prawda starsze dziecko ale rok rocznie przechodziła tę chorobę. W tym
      roku nawet dwa razy. Wywołuje ja rotawirus, który jak sama nazwa mówi jest
      wirusem a co z tego wynika Nifuroksazyd jest lekiem działajacym na bakterie.
      Moja Pani doktor, gdy dziecko chorowało drugi raz a ja sama zaczęłam ją leczyć
      właśnie tym lekiem, skrzyczała mnie że podaję ten lek. Kazała stosować Trilac (
      rozdłubuję sie kapsułkę i zawartość rozpuszcza w wodzie). Musiałabyś się tylko
      upewnić czy takie małe dziecko też może to zażywać. Wydaje mi się osobiście, że
      nie będzie przeciwwskazań bowiem jest to ulepszona wersja lakcidu.Ale na
      wszelki upewnij się. Co do przepajania dzieckanie muszę chyba nic pisać bo to
      wiadome. Uczulam jednak byś bacznie obserwowała dziecko czu się nie odwadnia.
      Jak tylko coś zauważysz jedź z dzieckiem do szpitala bowiem tak naprawdę tylko
      tam poprzez kroplówkę można najlepiej dziecku pomóc. Pozdrawiam, głowa do góry
      miejmy nadzieję , że szybko to maluszkowi minie
    • sly11 Re: infekcja wirusowa 12.04.05, 21:43
      właśnie jesteśmy na oddziale dziennym szpitalnym - byłyśmy w szpitalu z zapaleniem oskrzeli i wróciłyśmy z rotawirusem. Bardzo dużo dzieci na to choruje. Rzeczywiście nifuroksazyt nie jest zalecany dlatego, że skuteczność osiąga się dopiero po tygodniu leczenia. Lepiej podać opisany wcześniej trilac lub lacidofil - w kapsułkach. Odciągnij trochę pokarmu, rozmieszaj z kapsułką (najlepiej 2x dziennie po 1/2 kapsułki) i podaj łyżeczką lub butelką. I lacidofil, i trilac są lekami bezpiecznymi - to tzw. dobre bakterie chroniące przewód pokarmowy. Nie zaszkodzą nawet małemu dziecku. A tak naprawdę nie ma lekarstwa na rotawirusa - trzeba to przeczekać. Biegunka może ustąpić już po 2 dniach, ale może ciągnąć się i tydzień.
      Jeśli dziecko dużo ssie piersi to nie masz się o co martwić. Jeśli traci apetyt zgłoś się do lekarza - może potrzebna będzie kroplówka.
      Wirus nie pozostawia jakiś ubocznych efektów.
      Moja pediatra mówiła, że w większości przypadków dziecko uodparnia się na 3 lata na rotawirusy. Rotawirusy szczególnie uaktywniają się wiosną, chociaż przez ostatnich kilka lat są aktywne też w innych porach roku. Podobno pracują już nad szczepionką, oby szybko smile
    • mami7 Re: infekcja wirusowa 13.04.05, 07:56
      Są różne wirusy, jednym z nich Rota.
      Niekoniecznie musi go akurat mieć Twoje dziecko. Szczególnie, że przy rotawirusie są dość charakterystyczne wymioty dodatkowo. Wiadomo też, że każdy jest inny, zatem mogą byc inne objawy.
      Przy biegunkach podaje się nifuroksazyt.
      Dobra jest smecta i lacidofil, ale nie potrafię powiedzieć jak i czy w ogóle u takiego maluszka. Dobrze by było żebyś skonsultowała to z lekarzem.

Jedno ważne, to musisz rzeczywiście nawadniać dziecko. Nie może sie odwodnić, a u takiego malucha ten proces może przebiec błyskawicznie.
      Pilnuj więc picia i obserwuj czy dziecko "normalnie" moczy pieluchy.

A i jeżeli to rzeczywiście wirus, tymbardziej Rota, to szczególna uwaga na higienę. Bardzo łatwo się roznosi niestety.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka