Dodaj do ulubionych

czerwone krwinki

30.05.05, 12:31
Dziewczyny proszę poradźcie mi co oznacza że w moczu jest za dużo czerwonych krwinek?
Dominka ma 2,5 roku
Obserwuj wątek
    • wioolinka Re: czerwone krwinki 30.05.05, 12:51
      Zapomniałam dodać że zrobiłam małej dzisiaj badanie moczu,ale podobno źle wykonałam i trzeba je powtórzyć.Lekarz tylko powiedziała że ma dużo czerwonych krwinek i nic poza tym.
      Mocz jest "mleczny"
      • maladorotka Re: czerwone krwinki 30.05.05, 13:58
        to oznacza, ze prawdopodonie jest jakas infekcja w drogach moczowych, a co
        dolega dziecku?
        • mami7 Re: czerwone krwinki 30.05.05, 14:05
          A ile tych krwinek? Jaki jest ten wynik? Chyba, ż elekarz ma wynik...

Generalnie krwinki moga oznaczac wiele. Zalezy jakie są i ile ich jest.
          Zakażenie dróg moczowych to jedna z mozliwych przyczyn.
    • berem Re: czerwone krwinki 30.05.05, 14:32
      Cześć
      Wszystko zależy od ilości .W prawidłowym obrazie moczu krwinek czerwonych nie
      powinno być więcej niż 0 - 3 w polu widzenia w badaniu ogólnym moczu.
      Dodam jeszcze ,że przyczyną wzrost krwinek czerwonych w moczu może być
      gorączka,wysiłek fizyczny,nadciśnienie, niewydolność krążenia,skazy krwotoczne,
      infekcje i stany zapalne nerek (głównie kłębuszków nerkowych), moczowodów,
      pęcherza moczowego oraz cewki moczowej oraz kamica moczowa...
      Dla uspokojenia dodam, że u mojego synka nieliczne krwinki czerwone w badaniu
      ogólnym i w posiewie bakteria świadczyły o zakażeniu układu moczowego
      Faktycznie najrozsądniej jest powtórzyć badanie moczu i porównać wyniki.
      Proponuje jeszcze wykonać badanie moczu pod kątem bakteriologicznym (na posiew)
      • wioolinka Re: czerwone krwinki 31.05.05, 11:25
        Dzisiaj powtórzyliśmy wynik,ale lekarz nic nam nie powiedziała tylko tyle że trzeba zrobić badanie na posiew,ale może któraś z was dziewczyny mi pomoże co oznaczają te wyniki:
        GLU:NEGATIVE
        BIL:NEGATIVE
        KET:NEGATIVE
        SG:<=1.005
        BLO* TRACE-INTACT
        pH 6.5
        PRO NEGATIVE
        URO 0.2 E.U./dl
        NIT*POSITIVE
        LEU*LARGE
        To jest wynik moczu mojej córci,ja zupełnie się na tym nie znam.
        Dodam jeszcze że nic jej zupełnie nie dolega poza tym że jej siusiu jest "mleczne" z takimi jakby farfoclami białymi.
        • mami7 Re: czerwone krwinki 31.05.05, 12:19
          Młoda ma duzo leukocytów w moczu, co może świadczyć o infekcji w obrębie dróg
          moczowych. Stąd tez może takie "coś" w moczu dziecka.
          Zrób posiew dziecku, ale szybko i poprawnie. Musisz małą porządnie umyc
          mydełkiem, potem osuszyc najlepiej gazikami, pptem zlać rivanolem i osuszyć.
          Złapać środkowy strumień do sterylnego pojemniczka. Zawieźć szybko do laboratorium.
          A co do reszty wyniku, są też jakieś związki azotu. Nie ma białka, a to dobrze.

A co na to lekarz? Nie sugerował jakiegoś profilaktycznego leczenia?
          Wydaje mi się, że nie zaszkodzi dziecku jak będziesz dawać jej sporo do picia. I
          przypilnuj, żeby sporo tez po tym siusiała.
          • wioolinka Re: czerwone krwinki 31.05.05, 12:28
            Jutro rano zrobimy jej badanie na posiew.Lekarz nic zupełnie mówiła tylko wypisała skierwanie na badanie.Kurcze ale skąd coś takiego mogło się wziąć?
            Dziekuję badzo za odzew
            • mami7 Re: czerwone krwinki 31.05.05, 14:05
              Wiesz, nie mam najmniejszej ochoty Cie straszyć wink Napisze tylko co wiem.
              Często zakazenia ukąldu moczowego mają związek z wada układu moczowego, osttnio
              bardzo często spotykane u dzieci. Akurat moje dziecko ma refluks
              pęcherzowo-moczowodowy i wszystko zaczęło się od pierwszego zakażenia.

Ale, bardzo wiele dzieci, dziewczynek w szczególności ma niestety problemy z
              nawracającymi infekcjami, co wynika z anatomii. Nie mam zamairu krytykowac Cię,
              a ni nic atakiego, ale często bakterie biorą się z okolic pupy. Maluchy sa w
              pieluchach co ułatwia całą sprawę.

Ponadto mogło się zdarzyć, że cosnie tak z tym waszym wynikiem jest wink
              Albo coś nie tak z dieta dziecka wink

Tak czy siak, jak zrobisz badania to sie dopiero okaże co się dzieje.
              Napisz jak będziesz miała wyniki.

Pozdrawiam
    • mami7 Re: czerwone krwinki 31.05.05, 14:07
      I jeszcze jakbyś potrzebowała, amiejmy nadzieję, że nie... Podaję loinka do
      forum o refluksie, zakażeniach i innych problemach związanych z drogami
      moczowymi maluszków. Zapraszam jakby co wink

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka