wioolinka 30.05.05, 12:31 Dziewczyny proszę poradźcie mi co oznacza że w moczu jest za dużo czerwonych krwinek? Dominka ma 2,5 roku Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wioolinka Re: czerwone krwinki 30.05.05, 12:51 Zapomniałam dodać że zrobiłam małej dzisiaj badanie moczu,ale podobno źle wykonałam i trzeba je powtórzyć.Lekarz tylko powiedziała że ma dużo czerwonych krwinek i nic poza tym. Mocz jest "mleczny" Odpowiedz Link Zgłoś
maladorotka Re: czerwone krwinki 30.05.05, 13:58 to oznacza, ze prawdopodonie jest jakas infekcja w drogach moczowych, a co dolega dziecku? Odpowiedz Link Zgłoś
mami7 Re: czerwone krwinki 30.05.05, 14:05 A ile tych krwinek? Jaki jest ten wynik? Chyba, ż elekarz ma wynik... Generalnie krwinki moga oznaczac wiele. Zalezy jakie są i ile ich jest. Zakażenie dróg moczowych to jedna z mozliwych przyczyn. Odpowiedz Link Zgłoś
berem Re: czerwone krwinki 30.05.05, 14:32 Cześć Wszystko zależy od ilości .W prawidłowym obrazie moczu krwinek czerwonych nie powinno być więcej niż 0 - 3 w polu widzenia w badaniu ogólnym moczu. Dodam jeszcze ,że przyczyną wzrost krwinek czerwonych w moczu może być gorączka,wysiłek fizyczny,nadciśnienie, niewydolność krążenia,skazy krwotoczne, infekcje i stany zapalne nerek (głównie kłębuszków nerkowych), moczowodów, pęcherza moczowego oraz cewki moczowej oraz kamica moczowa... Dla uspokojenia dodam, że u mojego synka nieliczne krwinki czerwone w badaniu ogólnym i w posiewie bakteria świadczyły o zakażeniu układu moczowego Faktycznie najrozsądniej jest powtórzyć badanie moczu i porównać wyniki. Proponuje jeszcze wykonać badanie moczu pod kątem bakteriologicznym (na posiew) Odpowiedz Link Zgłoś
wioolinka Re: czerwone krwinki 31.05.05, 11:25 Dzisiaj powtórzyliśmy wynik,ale lekarz nic nam nie powiedziała tylko tyle że trzeba zrobić badanie na posiew,ale może któraś z was dziewczyny mi pomoże co oznaczają te wyniki: GLU:NEGATIVE BIL:NEGATIVE KET:NEGATIVE SG:<=1.005 BLO* TRACE-INTACT pH 6.5 PRO NEGATIVE URO 0.2 E.U./dl NIT*POSITIVE LEU*LARGE To jest wynik moczu mojej córci,ja zupełnie się na tym nie znam. Dodam jeszcze że nic jej zupełnie nie dolega poza tym że jej siusiu jest "mleczne" z takimi jakby farfoclami białymi. Odpowiedz Link Zgłoś
mami7 Re: czerwone krwinki 31.05.05, 12:19 Młoda ma duzo leukocytów w moczu, co może świadczyć o infekcji w obrębie dróg moczowych. Stąd tez może takie "coś" w moczu dziecka. Zrób posiew dziecku, ale szybko i poprawnie. Musisz małą porządnie umyc mydełkiem, potem osuszyc najlepiej gazikami, pptem zlać rivanolem i osuszyć. Złapać środkowy strumień do sterylnego pojemniczka. Zawieźć szybko do laboratorium. A co do reszty wyniku, są też jakieś związki azotu. Nie ma białka, a to dobrze. A co na to lekarz? Nie sugerował jakiegoś profilaktycznego leczenia? Wydaje mi się, że nie zaszkodzi dziecku jak będziesz dawać jej sporo do picia. I przypilnuj, żeby sporo tez po tym siusiała. Odpowiedz Link Zgłoś
wioolinka Re: czerwone krwinki 31.05.05, 12:28 Jutro rano zrobimy jej badanie na posiew.Lekarz nic zupełnie mówiła tylko wypisała skierwanie na badanie.Kurcze ale skąd coś takiego mogło się wziąć? Dziekuję badzo za odzew Odpowiedz Link Zgłoś
mami7 Re: czerwone krwinki 31.05.05, 14:05 Wiesz, nie mam najmniejszej ochoty Cie straszyć Napisze tylko co wiem. Często zakazenia ukąldu moczowego mają związek z wada układu moczowego, osttnio bardzo często spotykane u dzieci. Akurat moje dziecko ma refluks pęcherzowo-moczowodowy i wszystko zaczęło się od pierwszego zakażenia. Ale, bardzo wiele dzieci, dziewczynek w szczególności ma niestety problemy z nawracającymi infekcjami, co wynika z anatomii. Nie mam zamairu krytykowac Cię, a ni nic atakiego, ale często bakterie biorą się z okolic pupy. Maluchy sa w pieluchach co ułatwia całą sprawę. Ponadto mogło się zdarzyć, że cosnie tak z tym waszym wynikiem jest Albo coś nie tak z dieta dziecka Tak czy siak, jak zrobisz badania to sie dopiero okaże co się dzieje. Napisz jak będziesz miała wyniki. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mami7 Re: czerwone krwinki 31.05.05, 14:07 I jeszcze jakbyś potrzebowała, amiejmy nadzieję, że nie... Podaję loinka do forum o refluksie, zakażeniach i innych problemach związanych z drogami moczowymi maluszków. Zapraszam jakby co Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś