ula712 29.06.05, 21:29 mój synek ma 2 miesiące,urodził się ze stópką końsko-szpotawą.teraz ma gipsy,nie wiem na jak długo.Proszę o poradę mam z tym problemem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sigvaris Re: stopa końsko-szpotawa 29.06.05, 23:37 Też zapytaj na forum rehabilitacja dzieci: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=20939 Warto. Możesz tam spotkać wiela mam z ogromnym doświadczeniem i rehabilitantów. Odpowiedz Link Zgłoś
figatka Re: stopa końsko-szpotawa 30.06.05, 08:21 Moja córcia też to miała, ale skończyło się na masowaniu stópek, nie musiała mieć gipsu. Teraz za to chodzi jak gołąbek i sie zastanawiam czy to ma coś wspólnego. Lekarz twierdzi że nie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
megan18 Re: stopa końsko-szpotawa 30.06.05, 08:22 Witaj, Nie wiem gdzie prowadzisz dziecko, ale generalnie myślę, że procedura jest podobna bądź taka sama.Otóż u nas bylo tak, że do dwóch miesięcy życia gipsy wymieniane były co tydzień, natomiast póżniej co dwa tygodnie i tak było do samego zabiegu czyli w okolicach 6 miesiaca życia dzieciątka. Mój synek ma 3,5 roczku teraz. Jeśli masz jakieś pytania chętnie pomogę, pisz na mój adres gazetowy bądź tutaj, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ula712 Re: stopa końsko-szpotawa 30.06.05, 13:15 Nie było żadnych przerw w gipsach.Nic nie stało się ze skórką pod gipsem?Czy po zabiegu trzeba nóżkę rehabilitować.Jak twój synek to zniósł? Odpowiedz Link Zgłoś
js1809 Re: stopa końsko-szpotawa 01.07.05, 09:07 uzywalismy gipsu najpierw co tydzien zmiana bo dziecko bardzo szybko rosnie.potem co 2 tygodnie..po kilku zmianach 4-6 (nie pamietam musialabym zajrzec do "pamietnika" )plastrami unieruchamialismy nozke w odpowiednm ustawieniu.-niestety po kilku godzinach plaster odparzyl albo chwycil delikatna skorke dziecka i zerwalam go razem z naskorkiem wygladalo to jak poparzenie .koszma r -dlatego uwazaj na ewent. plastrowanie. stopy konsko szpotawe maja 4 stopnie ciezkosci.. soft -miekkie czyli daja sie cwiczeniami wyprostowac a potem to juz pomagfa tylko zabieg operacyjny. My mielsimy operacje w 7 m-cu zycia -to byl trafiony moment poniewaz zdazylismy przed nauka chodzenia.. polecam 2 lekarzy bardzo dobrych..ale jak bedziesz chciala wiecej to pytaj.. dzis ma synek 1,5roku i jest wszystko ok! Odpowiedz Link Zgłoś
ula712 Re: stopa końsko-szpotawa 01.07.05, 14:12 Czy skórka pod gipsami wam nie odparzała się?Jak twój synek to znosił?My jesteśmy z Suwałk,mogłabyś podać mi namiary tych lekarzy Odpowiedz Link Zgłoś
js1809 Re: stopa końsko-szpotawa 01.07.05, 21:00 podaj mi emaila pisz do mnie na adres js1809@post.pl jeden z lekarzy ma strone www.ortop.com.pl/ jola przed polozeniem gipsu obwijają nozke podkładem delikatnym ..nic sie nie dzialo pod gipsem..nawet w lato..bo operacja byla w lipcu w upalne lato zeszlego roku .. tylko na plastrowanie trzeba uwazac..plastry nawet hypoalregiczne odparzaly.. Odpowiedz Link Zgłoś
ula712 Re: stopa końsko-szpotawa 01.07.05, 22:24 Mój email to gryguc@suwalki.csk.pl.Czy ten lekarz o którym piszesz to Napiontek? Odpowiedz Link Zgłoś