Dodaj do ulubionych

stopa końsko-szpotawa

29.06.05, 21:29
mój synek ma 2 miesiące,urodził się ze stópką końsko-szpotawą.teraz ma
gipsy,nie wiem na jak długo.Proszę o poradę mam z tym problemem
Obserwuj wątek
    • sigvaris Re: stopa końsko-szpotawa 29.06.05, 23:37
      Też zapytaj na forum rehabilitacja dzieci:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=20939
      Warto. Możesz tam spotkać wiela mam z ogromnym doświadczeniem i rehabilitantów.
    • figatka Re: stopa końsko-szpotawa 30.06.05, 08:21
      Moja córcia też to miała, ale skończyło się na masowaniu stópek, nie musiała
      mieć gipsu. Teraz za to chodzi jak gołąbek i sie zastanawiam czy to ma coś
      wspólnego. Lekarz twierdzi że nie. Pozdrawiam
    • megan18 Re: stopa końsko-szpotawa 30.06.05, 08:22
      Witaj,
      Nie wiem gdzie prowadzisz dziecko, ale generalnie myślę, że procedura jest
      podobna bądź taka sama.Otóż u nas bylo tak, że do dwóch miesięcy życia gipsy
      wymieniane były co tydzień, natomiast póżniej co dwa tygodnie i tak było do
      samego zabiegu czyli w okolicach 6 miesiaca życia dzieciątka. Mój synek ma 3,5
      roczku teraz. Jeśli masz jakieś pytania chętnie pomogę, pisz na mój adres
      gazetowy bądź tutaj, pozdrawiam.
      • ula712 Re: stopa końsko-szpotawa 30.06.05, 13:15
        Nie było żadnych przerw w gipsach.Nic nie stało się ze skórką pod gipsem?Czy
        po zabiegu trzeba nóżkę rehabilitować.Jak twój synek to zniósł?
        • js1809 Re: stopa końsko-szpotawa 01.07.05, 09:07
          uzywalismy gipsu najpierw co tydzien zmiana bo dziecko bardzo szybko
          rosnie.potem co 2 tygodnie..po kilku zmianach 4-6 (nie pamietam musialabym
          zajrzec do "pamietnika" )plastrami unieruchamialismy nozke w odpowiednm
          ustawieniu.-niestety po kilku godzinach plaster odparzyl albo chwycil delikatna
          skorke dziecka i zerwalam go razem z naskorkiem wygladalo to jak
          poparzenie .koszma r -dlatego uwazaj na ewent. plastrowanie.
          stopy konsko szpotawe maja 4 stopnie ciezkosci.. soft -miekkie czyli daja sie
          cwiczeniami wyprostowac a potem to juz pomagfa tylko zabieg operacyjny.
          My mielsimy operacje w 7 m-cu zycia -to byl trafiony moment poniewaz zdazylismy
          przed nauka chodzenia..
          polecam 2 lekarzy bardzo dobrych..ale jak bedziesz chciala wiecej to pytaj..
          dzis ma synek 1,5roku i jest wszystko ok!
          • ula712 Re: stopa końsko-szpotawa 01.07.05, 14:12
            Czy skórka pod gipsami wam nie odparzała się?Jak twój synek to znosił?My
            jesteśmy z Suwałk,mogłabyś podać mi namiary tych lekarzy
            • js1809 Re: stopa końsko-szpotawa 01.07.05, 21:00
              podaj mi emaila pisz do mnie na adres js1809@post.pl
              jeden z lekarzy ma strone www.ortop.com.pl/

jola

przed polozeniem gipsu obwijają nozke podkładem delikatnym ..nic sie nie dzialo
              pod gipsem..nawet w lato..bo operacja byla w lipcu w upalne lato zeszlego
              roku ..
              tylko na plastrowanie trzeba uwazac..plastry nawet hypoalregiczne odparzaly..
              • ula712 Re: stopa końsko-szpotawa 01.07.05, 22:24
                Mój email to gryguc@suwalki.csk.pl.Czy ten lekarz o którym piszesz to Napiontek?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka