donciaw 03.07.05, 15:32 Zastanawiam się, czy nie powinnam juz udać się z synkiem (20 m-cy, 12 zębów) na pierwszą wizytę. Jakie są Wasze doświadczenia??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
werala Re: Kiedy do dentysty? 03.07.05, 20:37 mam 3,5 letnią córeczke która w tej chwili na 5 pląb (na szczescie swietnie to znosi i karzda wizyta u dentystu bardzo jej sie podoba bo zawsze ma inny kolor pląby są one nieco droższe o 10zł a dzieciaki są zachwycone) gdy pojawiła sie widoczna 1 dziura było jeuz zapóźno na wizyte kontrolną po obejrzeniu przez dentyste wszystkich zembów okazało sie ze nie jednen widozny ząb jest chory tylko pięć więc radze isc jak najszybciej chociażby tylko na sprawdzenie no i ważne jest czy maluch myje zęby oczywiście z pomocą mamy pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Kiedy do dentysty? 03.07.05, 21:27 Moje dziecko pierwsza wizyte i dentysty (kontrola, nic niepokojacego) zaliczylo w wieku niecalych 3 lat. Pani doktor obejrzala zeby, zalapisowala bruzdy w trzonowcach (bo ma dosc glebokie, wiec jest ryzyko dziur) i tyle Synek wizyte zniosl bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrzz Re: Kiedy do dentysty? 03.07.05, 23:27 A ja byłam pierwszy raz z córką u dentysty około 1 urodzin. Nie podobały mi się dziwne przebarwienia i okazało się że to początki próchnicy Teraz regularnie chodzimy na lakierowanie. Polecam konsultację choćby dla świętego spokoju. Aneta Odpowiedz Link Zgłoś
madziulaw Re: Kiedy do dentysty? 04.07.05, 08:59 Kiedy u synka było już 8 zębów - poszliśmy na lakierowanie (mial wtedy około 14 miesięcy). teraz byliśmy z synkiem po raz drugi (ma 20 mies. ) na kolejne lakierowanie. pierwszy raz b. płakał, a teraz, dzięki szczoteczce elektrycznej,którą czyścimy ząbki, w ogóle nie bał się ani czyszczenia przed lakierowaniem, ani lakierowania. Nie płakał w ogóle. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
donciaw Re: Kiedy do dentysty? 04.07.05, 13:59 No więc wybierzemy się wkrótce, tylko musimy znaleźć jakiegoś dobrego, sprawdzonego, miłego dentystę dziecięcego. To chyba ważne przy pierwszej wizycie... Madziula! Co to jest lakierowanie, jak wygląda i ile kosztuje? Odpowiedz Link Zgłoś
madziulaw Re: Kiedy do dentysty? 05.07.05, 09:30 Doncia - lakierowanie kosztuje od 30 - 50 zł. Powleka się zęby specjalną substancją (cos jak lakier do paznokci), która je chroni przed wnikaniem bakterii. Zdaje się że jest w niej również i fluor. Ja jak zadzwonilam do przychodni stomatologicznej zapytałam się o lekarza stomatologa, który lubi małe/ bardzo małe dzieci. Wskazano nam panią doktor, która ma córeczkę młodszą od Mikołaja o pół roku. I rzeczywiście jest b. fajna i serdeczna. Buziaki Odpowiedz Link Zgłoś