Dodaj do ulubionych

dziecko u stomatologa

26.07.05, 14:35
Kochani jak wasze pociechy reagowały na pierwszą wizytę u stomatologa i
pierwsze ... hymm borowanko, czyszczenie ząbków. Córcia ma 3,5 roku i byłam
z nią wczoraj u stomatologa bo jest dziurka w ząbku, nie była to udana
wizyta, ale mam się nie zrażać bo dzieci tak podobno reagują (nie otworzy
buzi, płacz, tupanie). Co prawda dała sobie obejrzeć zęby, sprawdzić takim
haczykiem i po sekundach borowanka i płukania - nie było grzeczxnego dziecka:
( . Tym razem nie płaciła, następna za niecały m-c i mam dziecko przygotować
do wizyty bo w razie niudanego leczenia zapłacę jak za ogólną wizytę :
((.Opowiadam córce co mogę ale czy to coś da?? Może wybrać się z nią do
stomatologa i niech patrzy jak Mamie lekarz leczy zęba ?. Poradżcie coś.
Pozdrawiam Aga

Obserwuj wątek
    • aniask_mama Re: dziecko u stomatologa 26.07.05, 14:42
      U nas wizyta z mamą się nie sprawdziła, po 10min siedzenia obok mały się
      znudził i jak zaczął przyglądać sie tym różnym urządzeniom.... no a ja w tym
      czasie nie mogłam do niego słowa powiedzieć wink
      • verdana Re: dziecko u stomatologa 26.07.05, 18:56
        Trzeba znaleźć dobrego stomatologa, specjalizujacego sie w leczeniu małych
        dzieci. Stomatolodzy, którzy nie maja na codzień do czynienia z dziećmi, unikaja
        takich pacjentów jak ognia - bo leczenie trudniejsze, dłużej trwa, a wcale
        wiecej nie kosztuje.
        Natomiast w wypadku stomatologów dziecięcych (poza pojednynczymi wypadkami),
        albo takich, którzy mają podejscie, nie ma na ogół żadnych trudności. Ja
        musiałam zaplombować zą dwulatkowi. Pani doktor borowała, a pielegniarka
        odgrywała "teatrzyk jednego aktora". dziecko po prostu nie mogło się doczekać
        kolejnej wizyty, a nawet dziś - ma już dziesięć lat - nie ma śladu strachu przed
        dentystą. Nawet jesli boli.
    • nowakk1 Re: dziecko u stomatologa 28.07.05, 07:29
      Z moim dzieckiem byłam pierwszy raz u stomatologa gdy miało 3 latka.
      Zdecydowaliśmy sie tylko na lapisowanie. Było nie źle tylko ta ligninka w buzi
      troche mu przeszkadzała. Nastepnym razem poprosiliśmy Panią doktor aby uzyła
      jej troche mniej. Najważniejsze jest pierwsze wrazenie i żeby dziecko sie nie
      zraziło. Można wcześniej przed wizyta bawic sie z dzieckiem w dentystę, rysowac
      mu to co dzieje sie z ząbkiem jak go atakują bakterie itp. W moim przypadku
      takie zabawy dużo pomogły. Ważne jest także odpowiednie podejscie stomatologa
      do dziecka, "zagadanie czymś".

Powodzenia
      • iwciad Re: dziecko u stomatologa 28.07.05, 12:30
        Byliśmy z synem u dentystki gdy miał 3,5 roku. Przed wizytą opowiadałam jak to
        pani doktor będzie jeżdziła po ząbkach takim specjalnym samochodzikiem, który
        przegania próchnicę i robaczki.
        Pierwsza wizyta była swego rodzaju przygotowaniem. Dentystka powoziła go na
        fotelu ( w górę, w dól ), pokazała narzędzia ale zajrzeć do buzi musiała.
        Trwało to chwilę ale zdecydowała że leczenie będzie następnym razem.Oczywiście
        został dzieciaczek wynagrodzony ( ołówek )a za wizytę nie zapłaciliśmy grosza.
        A jak leczyła mu ząbki? Mąż mój siedział na fotelu stomatologicznym i trzymał
        małego na kolanach, przytrzymując swoją nogą jego nóżki a ręką rączki.Ja
        natomiast pilnowała aby buzia była otwarta. Może wydaje się to straszne że to
        na siłę.Ale pani doktor zaleczyła dwa ząbki błyskawicznie.A gdybyśmy go prosili
        i namawiali to nigdy by sobie nie dał borować itd.
        Było trochę płaczu i strachu ale szybko zapomniał a potem przechwalał się
        różową plombą.
        Aha,stomatolodzy mają takie tableteczki które daje się 15 min. przed leczeniem.
        Zdecydowanie zmniejszają one lęk. Dziecko otwiera buzię i się nie boi.Pani
        dentystka chwaliła. Teraz syn jest o kilka miesięcy starszy i napewno mu podamy
        ten lek bo teraz jest "rozumniejszy" i nie chce słyszeć o wizycie u dentystki a
        dwie dziurki ma.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka