Dodaj do ulubionych

problem ze stałym zębem

15.12.05, 11:37
Kubie (6 lat) rośnie stała jedynka z tyłu za mleczną. Mleczak nie rusza się
nawet odrobinę, siedzi w miejscu. Czy w takiej sytuacji mleczaka trzeba
wyrwać u dentysty czy czekać aż sam wypadnie?
Pytam bo dziecko mi się zraziło do dentysty po ostatniej wizycie - nie dziwię
mu się, facet trzymał go z całych sił i borował sad i na hasło "wyrwać" robi
się zielone i wpada w histerię sad i jeśli to nie konieczne wolałabym tego
rwania uniknąć.
Obserwuj wątek
    • azile8 Re: problem ze stałym zębem 15.12.05, 11:48
      Musisz to jednak skontrolować u dentysty.Moim zdaniem mleczną jedynkę należy
      usunąć.Być może się mylę.
    • dorotakatarzyna Re: problem ze stałym zębem 15.12.05, 19:37
      Niekoniecznie. Mojej córce najpierw wyrosły stałe za mleczakami. Wkrótce mleczne
      wypadły same, a stałe szybciutko ustawiły się na miejscu, są proste.
    • ja_goda Re: problem ze stałym zębem 17.12.05, 22:46
      Wlasnie niedawno mialam ten sam problem. Poszlismy do stomatologa, a pani dr
      powiedziala, ze to sie czesto zdarza w przypadku dolnych jedynek. Mleczak
      usunela doslownie w sekunde. Ja nic synowi nie mowilam, bo prawde mowiac sama
      nie wiedzialam jak to bedzie, ale nasza pani dr jest rewelacyjna, tak go
      zagadala, ze nawet nie wiedzial co sie stalo i po sekundzie juz mial zabek w
      specjalnym pudeleczku i cieszyl sie ze w nocy przyjdzie zebowa wrozka. Teraz
      druga jedynka wychodzi tak samo, ale mleczak bardzo sie rusza, mysle, ze to
      kwestia kilku dni. Pierwsza jedynka stala juz prawie weszla na miejsce i widze,
      ze powoli wypycha dwojke.Jesli syn sie bardzo boi to chyba najlepiej poczekac
      troche, moze sama wypadnie, a jesli nie to wizyta u dentysty nieunikniona smile.
      Pozdrawiam.
      • antonina_74 Re: problem ze stałym zębem 17.12.05, 23:13
        dzięki za odpowiedzi, poczekam do Nowego Roku i ew. potem skonsultuję z
        dentystą jak mleczak nie zacznie się ruszać/nie wypadnie. Kuba sporo przeszedł
        tej jesieni (operacja wyrostka, borowanie na siłę bo był ropień pod zębem,
        zapalenie płuc) i może jestem przewrażliwiona ale nie chcę go stresować.
        • ja_goda Re: problem ze stałym zębem 17.12.05, 23:46
          Wcale ci sie nie dziwie i nie uwazam, ze jestes przewrazliwiona. Moj syn tez
          juz dosc duzo przeszedl (wycinanie migdalkow, pobyt w szpitalu z innego powodu)
          i na samo slowo lekarz dostaje histerii. Trafilismy na cudowna dentystke i jest
          to jedyny lekarz do ktorego chodzi z przyjemnoscia chociaz mial juz borowane
          zeby i teraz usuwana jedynke. Poszukaj jakiegos dobrego stomatologa dzieciecego
          bo to naprawde nie musi wygladac w ten sposob, ze ktos dziecko trzyma na sile.
          Pozdrawiam.
          • antonina_74 Re: problem ze stałym zębem 18.12.05, 00:45
            Myślałam że nasz dentysta jest dobry... pierwsza wizyta minęła super,
            borowanie, opatrunek, bez jednego skrzywienia, szybko i sprawnie... sama chodzę
            do tej dr i jak się boję dentysty tak u niej jestem w stanie się odprężyć -
            niestety za drugim razem ząb bolał, Kuba zaczął krzyczeć na fotelu że się boi
            borowania - "na pomoc" przyszedł kierownik przychodni, przytrzymał młodego i
            rozwiercił co trzeba - byłam przerażona widząc to ale właściwie nie było
            ucieczki - był ropień, trzeba było rozwiercić, ząb bolał, piątek wieczór,
            samochodu nie mam żeby przejechać do innego gabinetu - no i pozwoliłam na to.
    • mxp4 Re: problem ze stałym zębem 18.12.05, 01:31
      Nie mow do dziecka "wyrwac zab' tylko usunac zab albo wyjaczab brzmi mniej
      przerazajaco.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka